Kırtasiye ürünlerinde kanser alarmı

Güncelleme Tarihi:

Kırtasiye ürünlerinde kanser alarmı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 11:58

Okul sıralarındaki çocuğunuz kalem, silgi ve su matarısını rahatça kullanırken güvende olmadığını biliyor muydunuz?

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, yaptığı açıklamada, okul öncesi ve ilköğretim birinci sınıf öğrencileri için ders zilinin dün çaldığını, 2009-2010 eğitim öğretim yılının ise 24 Eylülde başlayacağını hatırlattı.

Bu dönemde öğrenci velilerinin, çocukları için okul ve kırtasiye malzemelerini temin etmek amacıyla çarşı pazar dolaşmaya başladığı anlatan Dinç, piyasadaki su matarası, okul çantası, kalem ve silgi gibi ürünlerin sağlıklı olup olmadığıyla ilgili Tüketiciler Birliği olarak kapsamlı bir araştırma yaptıklarını söyledi.

Dinç, araştırma sonucunda, emsal kaliteli ürünlerle kıyaslanamayacak kadar düşük fiyatlardan satılan okul gereçlerinin pek çok çoğunun, özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını orta ve uzun vadede ciddi şekilde etkileyebileceğini tespit ettiklerini vurguladı.

Çocukları bekleyen tehlikeler

- Plastiklerin yumuşatılması için kullanılan fitalat; kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, cinsel gelişim problemleri, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozukluklukları yapabilmektedir.

- Kırtasiye ürünlerin kaplamasında sağlamlık ve parlaklık için kullanılan ağır metaller, deriden ya da ağız yoluyla insan vücuduna geçer. Kanserojen, zehirli ve alerjiktir. Böbrek, karaciğer ve eklemlerde birikir ve çocuklarda sinir ve bağışıklık sistemini tahrip eder.

- Boya kalemlerinde kullanılan “azo boyar” maddeler kanserojendir. Ciltte alerjik rahatsızlık yapar. Çantalarda kullanılan buruşmazlık, su geçirmezlik özelliği sağlayan ve yine ağaç kırtasiye ürünlerinde kullanılan su itici özelliği sağlayan formaldehit, deride alerjik reaksiyon, göz ve solunum yollarında tahrişe neden olur.

- Metallerin sertliğini artırmak ve paslanmayı engellemek için kalem, kalemtıraş, pergel gibi ürünlerde kullanılan nikel, yüksek derecede alerjik bir maddedir. Plastik matara, beslenme kabı, diğer plastik ürünler, ağaç kırtasiye ürünlerinde antibakteriyel özelliği sağlayan, mantar önleyici özelliği olan, spor giysilerde terleme önleme özelliği için kullanılan kalay, beyin ve sinir sistemini etkileyebilir. Bağışıklık sistemine zarar verebilir, kısırlığa yol açabilir.

Oyun hamuruna dikkat!

Haberin Devamı

Mustafa Dinç, oyun hamurlarındaki tehlikeye de dikkati çekerek, sadece güvenilir markaların tercih edilmesinin önemini yineledi ve AB ülkelerinde üretilmiş ürünlerin alınabileceğini belirtti.

Kokulu silgide, bu kokunun elde edilebilmesi için üretimde solvent bazlı bağımlılık yapıcı maddelerden yararlanıldığını bildiren Dinç, “Kokulu kalem ve silgiden de özenle kaçınılması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!