Güncelleme Tarihi:
Bahçeli, kırmızı çizgisi olan ancak ‘Görüşmelerde gündeme getirilmedi’ eleştirilerine yol açan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesi başlığını, gerçekleşirse koalisyon görüşmelerinde dile getirecek.
MHP ile bir koalisyon görüşmesinin başlaması için öncelikle Bahçeli’nin sunduğu, ‘AK Partili üç kombinasyonun’ denenmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bunlar, AK Parti-CHP, AK Parti-HDP ve AK Parti-CHP-HDP olarak sıralanıyor. MHP’nin bunlar gerçekleşmediği ve ‘MHP ile hükümet kurmak istiyoruz’ denildiği takdirde, görüşmelere geçilebilmesi için talepleri bulunuyor. Bunlar, ‘Çözüm Süreci’nin sonlandırılması’, ‘17-25 Aralık sürecinin üzerine gidilmesi’ ve ‘Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesi’ olarak sıralanıyor. MHP, bu üç başlık kabul edildiğinde koalisyon görüşmelerine başlayacak.
GERİ ÇEKİLME YOK
Genel Merkez yönetimi, Başbakan Davutoğlu’yla yapılan görüşmede ‘kapıların kapatıldığı’ söylemlerini de kabul etmiyor. Görüşme talebi olduğunda, ‘ülke menfaatleri’ doğrultusunda her görüşmeye açık olunduğu mesajı veriliyor. Arzu ettiği takdirde, Davutoğlu’nun Bahçeli ile istediği zaman görüşebileceğinin de altı çiziliyor. Bahçeli’nin kurmayları, iki liderin görüşmesinde ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın anayasal sınırlarına çekilmesinin’ gündeme getirilmemesinin, ‘geri çekilme’ olarak değerlendirilmesine itiraz ediyorlar. Davutoğlu’nun bu ziyaretinin bir ‘ön görüşme’ niteliği taşıdığı, koalisyon görüşmelerine geçildiği takdirde, bu detaylara geçileceği vurgulanıyor. MHP, AK Parti’nin görüşme koordinatörü olarak Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i belirlemesine karşın, bir isim bildirmedi. Bahçeli’nin kurmayları, “Görüşmelerde birer kişinin görevlendirilmesi talep edildi, biz şu an için gerek görmedik” dediler.