Güncelleme Tarihi:
YARGISAL CEZASIZLIK
Üniversitede araştırma görevlisi olan Ceyda Sungur, yüzüne biber gazı sıkarak görevini kötüye kullandığı iddiasıyla polis memuru Fatih Zengin’e verilen 20 ay hapis cezasıyla ilgili hükmün geri bırakılması kararına itiraz etti. Ancak İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, bu başvuruyu reddetti. Bunun üzerine Ceyda Sungur, avukatı İlkay Bahçetepe aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Dilekçede başvuru yollarının tüketildiği, bu nedenle AYM’ye başvuruda bulundukları belirtildi. Avukat İlkay Bahçetepe hazırladığı dilekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3’üncü maddesi (Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz) ve Anayasa’nın 17/3 maddelerinin ihlal edildiğini belirterek sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, işkence ve kötü muamele suçlarında yargısal cezasızlığa ve mahkûmiyet hükümlerinin etkisiz kalmasına yol açacağını savundu. Bahçetepe, kolluğun güç kullanırken orantısız bir biçimde, başta biber gazı gibi uygulamaların ölümlere neden olduğunun bilindiğini, Avrupa ve Birleşmiş Milletler’de de yasaklanmış kimyasal silah olarak adlandırıldığını vurguladı.
Avukat İlkay Bahçetepe hakların ihlal edildiğinin AYM tarafından tespitini, ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesini talep etti. Bahçetepe müvekkilinin işkence ve kötü muamele görmesine rağmen sanık hakkında verilen cezanın ertelenmesiyle duyduğu elem ve ıstırap nedeniyle başvurucuya 30 bin TL manevi tazminata hükmedilmesini de talep etti.
600 FİDAN Ceyda Sungur’un yüzüne biber gazı sıkarak görevini kötüye kullandığı iddia edilen polis memuru Fatih Zengin hakkında 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 73. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama sonunda polis Fatih Zengin, biber gazı sıkarak Sungur’u hafif yaralamak, Sungur’un etrafında bulunan ve kimlikleri tespit edilemeyen kişilere de gaz sıkmak, tekme atmak suçlarından 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak bu cezaya ilişkin hükmün açıklanması geri bırakıldı yani Zengin cezaevine girmedi. Polis Zengin, 600 orman fidanı dikerek 6 ay süreyle bakım ve gözetimini yapma yükümlülüğüne tabi tutuldu. Mahkeme ayrıca karar kesinleşince, atılı suçla ilgili görevi kötüye kullanma suçunu oluşturabilecek ihmaller ve talimatlar bakımından ilgili kamu görevlileri hakkında da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.