Güncelleme Tarihi:
DANIŞTAY, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun, "içki yasağı" içermediğini söylemesine rağmen, "İçkili yer tespiti" genelgesinin yürütmesini durdurdu. Danıştay, genelgedeki kısıtlamaların "içkili yer bölgelerinin tecrit anlamında şehir yaşamının dışına itilmesi sonucu çıkarılabileceği"ne dikkat çekti. AKP’li bazı belediyeler bu genelgeye dayanarak şehirlerde "kırmızı bölgeler" oluşturma hazırlıklarına başlamışlardı.
Danıştay 8. Dairesi, Ankara Barosu Başkanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 10 Ekim 2005’te yayımladığı "İçkili yer tespiti" genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, oyçokluğuyla yürütmeyi durdurma
Daire’nin kararında, Bakanlar Kurulu kararıyla 10 Ağustos 2005’te çıkarılan İşyeri Açma ve Ruhsatlarına Dair Yönetmelik’te "içkili yer bölgesi" tanımının yapıldığı ve içkili yer bölgesinin, mülki idare amirinin görüşü doğrultusunda, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye meclisi, bu sınırlar dışında il genel meclisi tarafından tespit edileceği, bu bölge dışında içkili yer açılamayacağının belirtildiği hatırlatıldı. Kararda, içkili yer bölgesi tespit edilemeyecek yerler yasal düzenlemelerde açıkça sayılmışken, dava konusu genelgeyle "konut ve yerleşim alanlarında, konutlardan ayrılmış, özel olarak bu şekilde faaliyet gösteren işletmelere tahsis edilmiş, alt yapısı, ulaşım hizmetleri buna göre yapılmış ayrı bir bölgede" tanımları yapılarak, üst hukuk normu olan yönetmelikte sayılmayan kısıtlamalara yer verildiği ve içkili yer bölgesi konusunda yeni kısıtlamalar getirildiğinin görüldüğü vurgulandı.
ÜST HUKUKA aykırı
Genelgeyle ihdas edilmiş bu kısıtlamalara, yönetmelikte yer verilmediğine işaret edilen kararda, "Bu nedenle genelgede, üst hukuk normuna uygunluk bulunmadığı gibi, getirilen bu kısıtlamalarla içkili yer bölgelerinin tecrit anlamında şehir yaşamının dışına itilmesi sonucu çıkarılabileceğinden içerik yönünden de hukuka uygunluk bulunmamaktadır" denildi.
Kararda, İçişleri Bakanlığı’nın savunmasında, genelgenin umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılmasının, kanun değişikliğiyle belediye ve il özel idarelerine devredilmesi, dolayısıyla uygulayıcılarının değişmesi nedeniyle mevzuatın ne şekilde uygulanacağına açıklık getirilmek üzere çıkarıldığının belirtildiği kaydedildi.
Kararda, "Bu belirtilmiş ise de genelgede üst hukuk normlarında yer almayan kısıtlamalara yer verilerek bu normları aşan hükümler getirilmesinin genel anlamda kısıtlamaların genişletilmesi veya genişletilebileceği varsayılarak belediyelerin ve il özel idarelerinin buna doğru yönlendirilmesinin söz konusu olması karşısında genelgeyle hedeflenen amacın dışına çıkıldığı görüldüğünden bu iddiaya itibar edilmemiştir" denildi.
Dayanak kalmadı
DANIŞTAY’ın, yürütmeyi durdurma kararı ile genelgeye dayanarak, AKP’li belediyelerce getirilen yasakların "dayanaksız" kaldığı ve kaldırılması gerektiği bildirildi. AKP’li belediyelerin, içki yasağı ve "kırmızı sokaklarda" ısrarları halinde ise vatandaşların ilgili idare mahkemelerine bu kararların iptali için dava yolları açık bulunuyor. Danıştay’ın son kararı ışığında da idare mahkemelerin bu yöndeki uygulamaları iptallerine kesin gözüyle bakılıyor. İşte belediyelerin içki yasağına ilişkin Danıştay kararı ile dayanaksız kalan bazı uygulamaları:
Denizli’de belediye meclisi, içkili yerleri şehir dışına çıkarma kararı aldı.
Konya’da büyükşehir ve ilçe belediyeleri, sosyal tesislerinde içki satışını yasakladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kendisine bağlı parklarda içki yasağı uygulamasına gitti.
Tokat’taki öğretmenevinde içki yasağı getirildi.
Amasya’da DSİ’ye ait Yedikır Barajı çevresindeki sosyal tesislerde içki yasağı uygulaması başladı.
Bursa’da Osmangazi Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, "Alkollü işletmeleri bir yere toplayacağız. Avrupa’daki gibi, sadece içkili mekánların bulunduğu ’Kırmızı Sokak’lar oluşturmak istiyoruz" diyerek proje açıklamıştı.
Malatya’da hafta sonu açık işyerlerinden alınan ruhsat harcı, diğer işyerleri için yüzde 10-20 yükseltilirken, birahaneler için yüzde 50 artırıldı.
Farklı yaklaşmışlardı
HER ikisi de AKP’li olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, içki yasağı ve kırmızı bölgeler oluşturulması konusunda birbirleriyle ters düşmüşlerdi. Gökçek, alkol yasağına ilişkin bir soru üzerine, yasağın Mogan Parkı’ndaki piknik alanını kapsadığını belirterek, bu alanları çocuklar ve yetişkinlerin ortak kullandığını, çocukların korunmasına yönelik böyle bir karar alındığını ifade etmişti. Gökçek, dinlenme parkı gibi tesislerde içki yasağı olması gerektiğini savunmuştu. Topbaş ise Üsküdar Belediye Meclisi’nin içkili yerlerle ilgili aldığı kararı veto etmişti.