Kırmızı listedeki iki ilde sıkı tedbir! Etkinlikler yasaklandı... HES kodu zorunlu hale getirildi

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı listedeki iki ilde sıkı tedbir Etkinlikler yasaklandı... HES kodu zorunlu hale getirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2021 16:16

'Çok yüksek riskli' illerden Aksaray ve Sakarya'da koronavirüs tedbirleri sıkılaştırılıyor. Bu kapsamda Aksaray'da berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, nikah salonu, düğün salonu ve kütüphane girişlerde HES kodu zorunluluğu getirilirken, Sakarya'da ise belli gün veya saatte mağazalarda yapılan kampanya ve çekiliş gibi etkinliklerin yapılmamasına karar verildi.

Haberin Devamı

Aksaray İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, nikah salonu, düğün salonu ve kütüphane girişlerde HES kodu zorunluluğu getirildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında olağanüstü toplantı yapıldığı belirtildi.

Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik yeni tedbirler alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Buna göre, salgınla mücadele sürecinde alınan tüm tedbirlerde göz önünde tutulan üretim, imalat ve tedarik zincirlerinin aksamaması ilkesi açısından önem arz eden ulaşım faaliyetlerinde etkinliğin sağlanması ve seyahat edenlerin mağduriyet yaşamaması amacıyla İçişleri Bakanlığının 8 Mart'taki genelgesi doğrultusunda; yolcu taşımacılığı faaliyeti gerçekleştirmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen B1, B2, D1, D2 ve D4 yetki belgesi olan toplu taşıma araçları HES kodu sorgulanması zorunluluğu olmak üzere, tedbirlere uymak kaydıyla ruhsatlarında belirtilen yolcu kapasitesi oranında yolcu kabul edilebilecek."

Haberin Devamı

Açıklamada, alınan yeni tedbirler kapsamında, il genelindeki tüm berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, nikah salonu, düğün salonu ve kütüphane girişlerinde de HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirildiği bildirildi.

Öte yandan Ortaköy ilçesine bağlı Çatin köyünde, komşu ziyaretlerinin fazla olması nedeniyle dün başlayan karantina uygulamasıyla köy 7 gün süre ile giriş çıkışa kapatıldı.

Kırmızı listedeki iki ilde sıkı tedbir Etkinlikler yasaklandı... HES kodu zorunlu hale getirildi

SAKARYA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk değerlendirme haritasına göre "çok yüksek riskli" iller arasında yer alan Sakarya'da, "turuncu" kategoriye geçmek için tedbir ve denetimler artırıldı. Kentte belli gün veya saatte mağazalarda yapılan kampanya ve çekiliş gibi etkinliklerin yapılmamasına karar verildi. Vali Çetin Oktay Kaldırım, "Lütfen zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım. Ziyaret, taziye ve buluşmalara ara verelim. Kalabalık ortamlardan uzak duralım. Misafir kabul etmeyelim. Hedef turuncu" dedi.

Haberin Devamı

"Kırmızı" kategorideki Sakarya'da, kontrollü normalleşmenin sağlanması amacıyla Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında yürütülen çalışmalar daha da yoğunlaştırıldı.

Her gün ayrı bir ilçede denetimlere katılan, esnaf ve vatandaş ziyaretleri yaparak uyarılarda bulunan Vali Kaldırım başkanlığında ilgililerin katılımıyla Kovid-19 ile mücadele kapsamında detaylı toplantılar ve yerel düzeyde o ilçeye has sorun ve alınabilecek tedbirler masaya yaptırılıyor.

Tedbirler sıkılaştırılırken, denetimler üç katına çıkarıldı. Oluşturulan karma ekiplerle esnaf ve vatandaş ziyaretleri yapılırken, tedbirlere hassasiyetle uyulması konusunda sürekli anonslarla da ikaz ediliyor.

Haberin Devamı

Kaymakamlar, belediye başkanları, kurum müdürleri, meslek odası başkanları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler devreye sokularak sahada denetim ve çalışma gerçekleştiriliyor.

Bütün vatandaşlara mesaj atılarak ve değişik iletişim kanalları kullanılarak salgınla mücadele için Vali Kaldırım'ın çağrısı ulaştırılırken, muhtarlara salgınla mücadelede tam yetki verildi.

Kentte 9 Mart itibarıyla vatandaşların kalabalık oluşturmasına neden olan, belli gün veya saatte mağazalarda yapılan kampanya ve çekiliş gibi etkinliklerin de yapılmaması kararlaştırıldı.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında ayrıca 352 müstakil ev, 34 apartman, 1 site, 3 sokak, 3 mahallede 3 bin 175 kişiye karantina tedbiri uygulanıyor.
Sürekli sahada çalışma yapan ve denetimlere katılan Vali Kaldırım, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Haydi Sakarya'm ekiplerimizle sahada yoğun çalışıyoruz. Hep birlikte el ele verirsek başarabiliriz. Lütfen zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayalım. Ziyaret, taziye ve buluşmalara ara verelim. Kalabalık ortamlardan uzak duralım. Misafir kabul etmeyelim. Hedef turuncu." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kırmızı listedeki iki ilde sıkı tedbir Etkinlikler yasaklandı... HES kodu zorunlu hale getirildi

ZONGULDAK

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı koronavirüs risk haritasında yüksek riskli iller arasında yer alan Zonguldak'ta, vaka sayısında yüzde 9,94 artış oldu. Valilik, günlük 90 civarı pozitif vakanın tespit edildiği kentte, tedbirlerini sıklaştırdı.

Sağlık Bakanlığı'nın 8-14 Şubat tarihleri arasında açıkladığı illere göre haftalık vaka sayılarının bulunduğu koronavirüs risk haritasında binde 54,67 vaka oranıyla yüksek risk grubunda yer alan Zonguldak'ta pozitif vakalarda artış gözlendi. Bakanlığın açıkladığı verilere göre, 27 Şubat-5 Mart arasındaki tabloda vaka oranı 100 binde 64,61'e yükselerek 9,94 arttı. Günlük 90'ın üzerinde pozitif vakanın tespit edildiği kentte, vaka artışları Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasına da yansıdı. Haritada yeniden kırmızı noktalar oluşmaya başladı.

Haberin Devamı

VALİLİK DENETİMLERİNİ SIKLAŞTIRDI

Zonguldak Valiliği, belediye, emniyet, jandarma, özel idaresi ekipleri ve diğer kurumların katılımıyla kurulan ekiplerle denetimlerini sıklaştırdı. Ekipler, ani denetimlerle iş yerleri ve vatandaşların denetimlere uyması konusunda titizlikle görev yapıyor. Kurumların sosyal medya hesaplarından da halkın kurallara ve tedbirlere uyması konusunda sürekli bilgilendirici açıklamalar yapılıyor.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINA GİRME ENDİŞESİ 

Vatandaşlardan Evren Kırarslan, çok yüksek riskli iller arasına girilmemesi için tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi. Tedbirlerin daha sıkı uygulanması gerektiğini ifade eden Meral Kabuk ise, "Evden çıkmamamız lazım. Özellikle hafta sonları evde kalmamız ve kurallara uymamız lazım. Bu süreçte Zonguldak'ta riski artarak devam ediyorsa bence yeniden kısıtlamalar geri getirilmelidir" dedi.

Daha sabırlı olunması gerektiğini belirten Fikret Zaman ise şöyle konuştu:

"Bir yıldan beri virüsle mücadele ediliyor. Bu işin ekonomi boyutunda düşünürsek gerçekten ülke olarak zor duruma girmiş bulunmaktayız. O yüzden vatandaşların kurallara uyması gerekiyor. Birçok ilişkileri arkada bırakması gerekiyor. Herkesin sabır göstermesi gerekiyor." 

SİNOP

Sağlık Bakanlığınca açıklanan verilere göre, haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen Kovid-19 vaka sayısı 314,15'e yükselen Sinop'ta, vaka artışının önlenmesi için çalışmalar devam ediyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine gönderilen "Haftalık Tematik Denetimler” genelgesi kapsamında Sinop'ta halı sahalar, cami ve mescitlerde maske, mesafe ve hijyen konusunda denetim yapıldı.

Sinop Belediyesi zabıta ekiplerince ise pazar yerlerinde pazarcı esnafına yönelik HES sorgusu gerçekleştirildi.

Sinop Valiliği sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kovid-19  halen aramızda. Yeni normalde tedbirleri elden bırakma." ifadesine yer verildi.

AMASYA

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yapılan denetimlere katıldı.

Vali Masatlı, il merkezindeki denetimlerde, esnaf ve vatandaşları maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları konusunda uyardı.

Kovid-19 ile mücadeleyi kararlılıkla yürüttüklerini dile getiren Masatlı, "Geçen hafta başladığımız yoğun denetimlerimize devam ediyoruz. Yapılan denetimlerin amacı esnafımıza, vatandaşımıza ve muhataplarımıza ceza yazmak değil, konunun gündemde kalması ve farkındalık oluşturmak." dedi.

Vali Masatlı Taşova ilçesinde perşembe günleri kurulan halk pazarında da denetimlere katıldı. 

Amasya'nın risk durumunu kırmızıdan turuncuya, daha sonra sarıya ve maviye dönüştürmek için seferberlik başlattıklarına dikkati çeken Masatlı, "Önemli olan vatandaşlarımızın kendilerinin duyarlılık gösterip gönüllü olarak kurallara uymalarıdır. Sağlıkçılarımız, kolluk kuvvetlerimiz ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın mensupları olmak üzere  sahada vatandaşlarımızı uyararak, kuralları hatırlatarak bu hastalığı biran önce ilimizden def edip özlediğimiz

günlere kavuşmak istiyoruz." diye konuştu. 

 ÇANKIRI

Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Kovid-19 tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen denetimlere katıldı.

Vali Ayaz, kentin işlek noktalarından Elif Caddesi'ndeki esnafı ziyaret ederek denetim yaptı.

Esnafa maske, mesafe, hijyen hatırlatması yapan Vali Ayaz, Çankırı'daki vaka sayılarını durağan hale getirmek ve düşürmek için büyük çaba sarf ettiklerini, esnafın ve vatandaşların da bu konuda kendilerine yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Denetime Halk Sağlığı Şube Müdürü Hasan Karayel de eşlik etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!