Güncelleme Tarihi:
Ormanlarda çok büyük yıkımlara neden olan zararlı böceklerden kurtarmak için, kimyasal ilaçlar yerine doğal mücadele yöntemine geçiliyor. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği bir proje kapsamında, Kırmızı karıncalar, ağaçlara zarar veren böceklerle besleniyorlar. Projede görev alan Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktaç, bilimsel adı ‘‘Formica Pratensis’’ olan kırmızı orman karıncalarının orman zararlısı böceklere karşı kullanımı konusunda araştırma yaptığını belirterek şunları söyledi:
‘‘Bu karıncalar, Kuzey Anadolu ile Orta ve Batı Karadeniz'de 700 metre yükseklikte yoğun olarak bulunuyor. Orman zararlısı böceklerle beslendikleri için, ormancılar tarafından biliniyor ve korunuyorlar. Bu karıncaların kolonilerinin yarısı itinalı bir şekilde alınıp, zararlının çok olduğu değişik orman alanlarına götürülüyor. Böylece zararlı böceklerle mücadelede kullanılıyorlar. Koloninin yarısı alındığında karıncalara bir zarar gelmeden yaşamaya devam ediyorlar. Ancak 700 metreden aşağıdaki bölgelerde yaşamaları pek mümkün olmuyor. Trakya'da yaptığımız araştırmalarda ilk defa bu türün 700 metreden daha aşağılarda yaşayabilen bir çeşidine rastladık. Şimdi biyolojik mücadelede Trakya'da bulduğumuz bu türü de kullanabilir miyiz diye araştırma yapıyoruz. İlerde böceklerden etkilenen orman arazilerine bu yuvalardan taşıyacağız...’’
Prof. Dr. Aktaç, doğal dengeyi bozmadan orman zaralısı böceklerle mücadele etmeye çalıştıklarını belirterek ‘‘Zararlılarla kimyasal mücedelede doğadaki birçok yararlı böcek türü de etkileniyor. Oysa biz, doğada var olan bir tür karıncayı değişik bölgelere taşıyarak, orman zararlısı böcekleri yedirerek, hem ormanlarımızı, hem de doğal dengeyi korumuş oluyoruz’’ dedi.