Güncelleme Tarihi:
Beşiktaş'ın eski futbolcusu Mustafa Kefeli, altı yıldır Nişantaşı'nda bir otopark işletiyor. Nesim Malki cinayetine karıştığı için İnterpol tarafından bir yıldır kırmızı bültenle aranıyor. Alaattin Çakıcı'nın yakın çevresinden.
Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'ndeki Vakıflar Otoparkı'nın görevlilerinden biri olan Çetin Çelik, geçtiğimiz hafta telefon etti. Ne olmuş diyenlere hemen açıklayalım: İki hafta önce Yazarımız Ayşen Gür bu otoparkta görevli üç kişi yüzünden burnunu bir elektrik direğine çarparak kırmıştı.
Bu olay, Ayşen Gür'ün köşesinde kendi kaleminden ‘‘Burnumu Nasıl Kırdım’’ başlığıyla ayrıntılı bir biçimde yer aldı. Yazının yayımlanmasından hemen sonra Ayşen Gür'ü Vakıflar Otoparkı'nda çalıştığını söyleyen Çetin Çelik aradı.
Çelik önce ‘‘Geçmiş olsun’’ dileklerini sundu. Sonra da Vakıflar Otoparkı'nın hikayesini anlattı. Kefeli'nin adamı Çelik'in tek sorunu otoparkının kapalı olmasıydı. Ama hikayesinin önemi, ardında sakladığı portredeydi. Daha doğrusu İstanbul'un otoparklarını kimlerin işlettiğini göstermesinde: ‘‘Otopark Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün malı. Altı sene önce ihale yoluyla Mustafa Kefeli Bey buranın işletmeciliğini aldı. Beş sene bitince eski mukavele üzerinden bir beş sene daha ilave aldık. Son dokuz aydır da kapalı. Buranın kapalı olması bütün Nişantaşı Abdi İpekçi esnafını etkiledi. Kapalı olma sebebi, yeni bir kanun çıkmıştı (1998'de Vilayet'in isteği üzerine İl Trafik Komisyonu'nca kabul edilen Otopark Yönergesi'nden bahsediyor). Trafik Şubesi'nden izin belgesi alacaktık. Çalışanlar için yaka kartı falan. Müracaatımızı yaptık. Emniyet yetkilileri önce kabul etti, aradan iki gün geçtikten sonra izin veremeyiz dediler.’’
Git, patronun gelsin!
Anlaşılan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi kısa bir araştırmadan sonra otoparkın işletmecisinin Mustafa Kefeli olduğunu öğreniyor. Tabii o zaman yürürlükte olan Otopark Yönergesi doğrultusunda da Kefeli'nin otopark işletmesine izin vermiyor. Peki kim Mustafa Kefeli? Eski Beşiktaşlı futbolcu ve Nesim Malki cinayetinden dolayı kırmızı bültenle aranıyor. Alaattin Çakıcı'nın adamı olduğu söyleniyor, Malki'yi 1995'te vurdurttuğu öne sürülüyor, Futbol Federasyonu seçimlerinde rakiplerinin tehdit edildiği dillerde. Çelik'in anlattıklarına geri dönelim: ‘‘Polis, Mustafa Kefeli imza atacak dedi. Vekili burada o gelip imza atsa dediğimizde hayır deyip, otoparkı mühürleyip kapattı. Geçenlerde mahkeme kararıyla tekrar açıldı.’’
Polis'in dayanak gösterdiği Otopark Yönergesi hakkında Büyükşehir Belediyesi'nin iptal istemiyle mahkemeye başvurduğu ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği geçtiğimiz günlerde Hürriyet İstanbul'da yer almıştı. Bu noktada Vakıflar Otoparkı'nın mahkeme kararından sonra tekrar açıldığı anlaşılıyor. Ama sevinçleri kursaklarında kalmış: ‘‘Sevincimiz kısa sürdü. Polisin Vazifeleri ve Selahiyeti Kanunu'nun 12. Maddesi gereğince tekrar kapatıldı. Kapatanlar Şişli Emniyet Müdürü Zeki Küçük Bey ama Adil Saçar Bey'in (Organize Suçla Mücadele Şubesi Müdürü) emriyle. Kanunsuz bir şeyimiz yok ama dokuz aydır bekletiliyoruz.’’
Haklıyız, kazanacağız!
Olayı aktardığımız Emniyet'in tepkisi ise, sert: ‘‘İstanbul Emniyeti mafyaya otopark işlettirmemeye kararlı. Ama Otopark Yönergesi'nin durdurulması bizi yavaşlattı. Çünkü Yönerge, otopark görevlilerine kimlik kartı ve güvenlik soruşturması öngörüyordu. Böylece otoparkların envanteri de çıkarılacaktı. Bu arada önümüze gelen kanunsuz kişileri de ayıklamıştık. Yine de bu tip otoparklara izin vermemek için her türlü kanuni hakkı kullanıyoruz.’’
Yeşil sahadan Malki cinayetine
1971-1977: Samsunspor'dan Beşiktaş'a transfer oldu. Beşiktaş'ta altı yıl top koşturdu. Bu süre içinde Türkiye Kupası, Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası gördü. Futbol yaşamı boyunca uzun boyu, mücadeleci yapısı ve hırslı futboluyla tanındı.
1994: Bursa'da öldürülen işadamı Nesim Malki, Türkiye'de banka sahibi olamayınca Kıbrıs'ta Tunca Bank'ı kurdu. Bankanın kurulması sırasında Malki, Mustafa Kefeli'den yardım aldı. Daha doğrusu Kefeli, Kıbrıs'ta bir bakanla Malki arasında aracılık yaptı. Bu işteki payını alamayınca Malki'nin arabasını kurşunlattı.
1998: Ankara Ulucanlar Cezaevi'nden kaçan çek-senet tahsilatçısı Hüseyin Başak'ın adamları Kefeli'yi bacağından vurdu. Başak, bir yıl sonra İstanbul'da yedi adamıyla birlikte yakalandı. Çakıcı'nın adamı olduğu iddialarını yalanlayan Başak, ‘‘Çakıcı'nın hasmıyım’’ dedi.
1998: Futbol Federasyonu seçimlerinde başkanlığa aday oldu. Alaattin Çakıcı ve Sedat Peker tarafından desteklenmesine rağmen koltuğu Haluk Ulusoy'a kaptırdı. Bunun üzerine Ulusoy, Çakıcı tarafından tehdit edildi. Araya giren Ergun Gürsoy, Ulusoy'u sevabına 100 koyun kesmesi için ikna etti. Böylece Çakıcı Ulusoy'u üç ay için affetti. (Türkbank ihalesiyle ilgili sorgulanan Trabzonspor eski başkan yardımcısı Atilla Yıldırım'ın polisteki ifadesi)
Kasım 98: Türkbank ihalesi soruşturması sırasında gözaltına alındı. Çakıcı'yla olan ilişkisi ve Türkbank ihalesi hakkında sorgulandı. Serbest bırakıldıktan sonra yurtdışına kaçtı.
Haziran 1999: Malki cinayetinden 3.5 yıl sonra 14 kişi hakkında dava açıldı. İddianamede Kefeli'nin de adı geçti ve hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Çakıcı'nın para işlerini takip ettiği öne sürüldü.
Temmuz 1999: İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranmaya başlandı.