Güncelleme Tarihi:
Bir devre adını veren, uğruna rubailer ve gazeller söylenen lale, lale yetiştiren Çumralı bir çiftçi tarafından eski günlerine döndürülmeye çalışılıyor.
Birkaç yıl önce yalnız İstanbul ve Konya'da park ve bahçeler lale ile renklendirilirken, bugün Türkiye'nin dört bir yanını süslüyor. Belediyeler park ve bahçeleri, vatandaşların evlerinin önünü ve saksılarını laleyle şenlendiriyor.
Çumra'daki firmanın sahibi Ali Yetgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 yıl önce bir Hollanda gezisi sırasında gördüğü laleyi eski toprağında, ana vatanı olan Anadolu topraklarında yetiştirmeye karar verdiğini ve 10 dekar alanda 4 farklı renkle üretimine başladığını söyledi.
Her yıl yaptıkları çalışmalarla lalede renk çeşidini artırdıklarını ifade eden Yetgin, geçen yıl 150 dekarda 32 farklı renkte lale ürettiklerini bildirdi.
Bu yıl ise lalede renk çeşidini 35'e çıkardıklarını belirten Yetgin, şunları söyledi:
“Talep giderek artıyor. Önceden bazı illerden talep geliyordu. Türkiye'de lalede öncülüğü İstanbul ve Konya yaptı. Bugün Şanlıurfa'ya kadar lale gönderiyoruz. Bu yıl ilkbaharda İstanbul, Konya, İzmit, Bursa ve Kayseri başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında 32 farklı renkte, 10 milyon lale park ve bahçeleri süslüyor. Anadolu toprakları bahar aylarında lalelerle renkleniyor. Bunu başardığımız için çok mutluyuz.”
TÜRK BAYRAĞI İÇİN LALE...
Ali Yetgin, son 2 yıldır İstanbul başta olmak üzere bazı illerden sivri uçlu olan Selçuklu lalelerinin fazla talep gördüğünü belirterek, şöyle dev am etti:
“Bu yıl özellikle bazı belediyelerden Türk Bayrağı için kırmızı ve beyaz renkte laleler talep gördü. Bunun yanı sıra sarı-kırmızı, siyah-beyaz ve sarı-lacivert gibi takım renkleri de istendi. Henüz lacivert rengimiz olmadığı için bazı talepleri karşılayamadık.”
Firma olarak Türkiye'ye özgü olacak özel bir renk üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Yetgin, şöyle dedi:
“Ar-Ge çalışmaları sürüyor. Bir yandan da Hollanda'dan gelen kalitesiz laleler yüzünden oluşan haksız rekabetle uğraşıyoruz. Üçüncü sınıf laleleri bizim birinci sınıf laleler gibi satıyorlar. Düşük kalitedeki lale soğanları piyasaya sürülüyor. Hollanda, Türkiye'de bizimle uğraşıyor.”
Yetgin, bu yıl üretim alanını 250 dekarın üzerine çıkardıklarını belirterek, Türkiye'nin bütün park ve bahçelerinde lalenin olması için gerekirse üretim alanını artırabileceğini söyledi.