Kirli suya çare aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Kirli suya çare aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün, bakteriyolojik inceleme sonucunda suları kirli çıktığı gerekçesiyle toplam 24 firmaya, bir hafta süreyle faaliyetten men cezası vermesi, halk arasında ve sektörde tedirginlik yarattı.

Kaçak ve korsan dolumların yaygın olduğu bir ortamda firmaların afişe edilmesinin 'yargısız infaz' olduğunu belirterek kendilerini savunan su üreticileri bu sabah İl Sağlık Müdürlüğü'nde biraraya geldiler.

Geri Dönüşüm Ambalajlı Kaynak Suyu Üreticileri Derneği (GEDSUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kardeş, toplantı isteğinin İl Sağlık Müdürlüğü'nden geldiğini belirterek, sorunlarını dile getireceklerini, denetimlerin ilgili yönetmelik ve yasalara uygun yapılmadığını anlatacaklarını ifade etti.

Su firmalarından tepki

GEDSUDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kardeş yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerin sektörü zarara uğrattığını belirtti.

Analiz sonuçlarının bilimsel olarak değerlendirilmediğini, 'abartılmış' olarak basına duyurulduğunu savunan Kardeş, kaçak ve korsan dolumların yaygın olduğu bir ortamda, ruhsatlı ve milyonlarca dolar yatırım yapmış firmaların afişe edilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Kardeş, denetimlerin yapılması ve yaptırım uygulamaları sırasında da ilgili yönetmelik ile yasalara uygun davranılmadığını savunarak, İl Sağlık Müdürlüğü'nü 'yargısız infaz' yapmakla suçladı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından, su üreticileri bu sabah İl Sağlık Müdürlüğü'nde biraraya geldiler.

GEDSUDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kardeş, toplantı isteğinin İl Sağlık Müdürlüğü'nden geldiğini belirterek, sorunlarını dile getireceklerini, denetimlerin ilgili yönetmelik ve yasalara uygun yapılmadığını anlatacaklarını ifade etti.

Sular yeniden inceleniyor

Kente içme suyu veren 40'ı il içinde olmak üzere 56 su kaynağı ile bunların satış istasyonlarından 26, 27 ve 28 Kasım tarihlerinde su numuneleri alan İl Sağlık Müdürlüğü, bunların halk sağlığı laboratuvarları ile Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü laboratuvarında bakteriyolojik ve kimyasal analizlerini yaptırdı.

Bugüne kadar incelemesi tamamlanan suların satışını yapan firmaların adını basına açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü, önce Hünkar Su,Koru Su, Özlem Pınar, Sırmakeş, Canpınar, Yuvacık, Şadırvan ile Kırkpınar firmalarına bir hafta süreyle faaliyetten men cezası verdi.

Bu açıklamadan sonra dün de, Sırma Kaynak, Akasya, Karakulak, Aqua,Başpınar, Hamidiye, Ersu, Kum Su, Kuzey Kaynak, Çoban Pınar, Kemer Su,Öz Gümüş Pınar, Dumlupınar, Mercan Kaynak, Yalı Su ve Mispak sularının analizler sonucunda kirli olduğunun belirlendiği ve bu firmalara da aynı cezanın verildiği açıklaması yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü, aynı zamanda Erikli, Elmas Su, Hazer Balaban, Sansu, Saray Kaynak, İpek, Akpınar, Haznedar, Kardelen, Altın Çam, Kristal Kaynak, Buzdağı, Kovanpınar, Hisar, Hamidiye Burgaz, Altın Pınar, Aksa Pınar, Güzel Pınar ve Güven Pınar firmalarının sularında ise bakteriyolojik ve kimyasal kirlilik tespit edilmediğini, bu suların temiz-içilebilir olduğunu vurguladı.

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hamidiye Kaynak Suları A.Ş yaptığı yazılı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü'nce üretimi durdurulan firmalar arasında adı geçen 'Hamidiye'' firması ile hiçbir bağlantılarının bulunmadığını bildirdi.

Bu açıklamaların ardından, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, bakteriyolojik inceleme sonucunda kirli çıkan suların satış istasyonlarında satılmaması için kaymakamlıklar ve belediyelere yazı göndererek bu konudaki mücadelede işbirliği yapma isteğinde bulundu.


İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan da yaptığı açıklamada, söz konusu firmalardan alınan su numunelerinde kirlilik göstergesi mikroorganizmalar tespit edildiğini belirterek, yapılacak yeni analiz neticeleri doğrultusunda, bu firmaların faaliyetlerine devam edip etmeyeceklerine karar verileceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!