Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL’da 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili 1.5 yıldır görülen ve aralarında olaylar sırasında Dolmabahçe Bezm-i Alem Camisi’ne sığınan göstericiler ile camide yaralılara müdahale eden 2 doktorun da bulunduğu 255 sanıklı dava karara bağlandı. İstanbul 55’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına 6 tutuksuz sanık katıldı. Hakkında yakalama kararı çıkarılan Cemile Korkmaz ifadesinde, oğluyla gezmek için Kabataş’a gittiğini söyledi. Korkmaz, “Gazlar atılıp, plastik mermiler patlayınca bir yerlere saklanmak istedik. Ancak gözaltına alındık. Hiçbir olaya karışmadım” dedi.
AYAKKABI İÇİN UYARDIM
Dolmabahçe Bezm-i Alem Camisi’nde güvenlik görevlisi olan Savaş Dinç ise “Beşiktaş’ta ağaç eylemi vardı. Etraf çok kalabalıktı. İnsanlar içeri camiye akın ediyorlardı. Yaralılar içeri geliyordu. Ayakkabıyla girilmemesi konusunda uyarıda bulundum. Hatta birini uyardığımda bana çok sert davrandı. Kokusundan alkollü olduğunu anladım. Ancak vatandaşların ayakkabı ile girilmesine engel olamayınca halılara hasır serdik. Halılar zarar görmedi. Caminin içinde alkol alan herhangi birini de görmedim. Sigara içildiğini görmedim” dedi.
Bir saatlik aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, 4 sanığın ifadesinin alınamadığı için bu kişiler hakkında yürütülen soruşturma dosyasının ayrılmasına karar verdi. Emre Öztürk ve Deniz Heybet Yılmaz’la birlikte doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan, ‘ibadethaneyi kirletmek’ten 10’ar ay hapis cezası aldı. Mahkeme cezaları 1 yıllık denetimli serbestlik şartıyla erteledi.
240 kişi, ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, suçluyu kayırma ve görevli memura hakaret’ suçlarından delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak 29 sanık bu suçtan 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme 29 sanığın cezasını günlüğü 30 liradan para cezasına çevirdi ven 4 bin 500 liralık cezanın 20 eşit taksitte alınmasını karara bağladı.
62 sanık ise Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan 5’er ay hapis cezası aldı. Mahkeme, bu cezaların 1 yıllık denetimli serbestlik şartıyla ertelenmesine karar verdi. Bir sanığa ‘alenen birden fazla görevli memura hakaret’ suçundan verilen 1 yıl 2 ay 16 gün hapis cezası ertelenmedi. 4 sanık, ‘mala zarar verme’ suçundan 10’ar ay hapisle cezalandırıldı.
KARARA ALKIŞLI PROTESTO
Doktor önlüğü giyen üç sanık da ‘kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi ve özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak’ suçlarından 5’er ay hapis cezası aldı. 7 sanık ise tüm suçlardan beraat etti. Kararı alkışlayarak protesto eden avukatlar, “Avukatlara da ceza verseydiniz bari. Böyle bir dosyada böyle karar vermek sadece sizin şahsınıza münhasır bir yetenek” dedi.
244 KİŞİNİN CEZA GEREKÇELERİ
- Camiyi kirletmek
- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet
- Görevliye direnme
- Görevli memura hakaret
- Mala zarar verme
- Kamu görevini usulsüz üstlenme
- Özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanma
21 YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi’ne girilmesi olayının da aralarında bulunduğu, 1 Haziran-4 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki Gezi Parkı odaklı eylemlere detaylı şekilde yer verilmişti. İddianamede, 7’si yabancı uyruklu 255 sanığın, ‘2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’, ‘kamu görevini usulsüz üstlenme’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘özel kıyafetleri usulsüz kullanma’, ‘suçluyu kayırma”, ‘ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme’ ve ‘hırsızlık’ gibi suçlardan cezalandırılmaları istenmişti. İddianamede, toplam 220 şüphelinin, 1 yıl 2 aydan 7 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. Diğer sanıklar hakkında istenen cezalar ise 1.5 yıldan 21 yıl arasında değişiyordu.
Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak açılan bu ana dava, özellikle Dolmabahçe Bezm-i Alem Camisi’nde içki içildiği iddialarıyla çok tartışılmıştı.