Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2009 14:16
Kürt açılımının tartışıldığı son günlerde bir isim değişikliği gözleri Diyarbakır'a çevirdi.
İŞTE O KÖY - GALERİDiyarbakır İl Genel Meclisi, merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı Kırkpınar Mezrası’na, burada yaşayanların isteği üzerine eski Kürtçe adı ‘Çelkaniya’nın verilmesi kararını aldı. Valiliğe gönderilen Kürtçe isim kararı, onaylanarak İçişleri Bakanlığı’na sunuldu. İl Genel Meclisi Başkanı DTP’li Şeyhmus Bayhan, Kürtçe isimin geri verilmesi ile ilgili karara AKP’li üyelerin de destek verdiğini belirterek, “Biz kararı iki isim ile değil sadece Kürtçe ismi ile aldık, Valilikte onayladı. Bu kararın onaylanması süreci olumlu etkileyecektir. Eğer Bakanlıkta onaylarsa bunu sürece bağlayabiliriz” dedi.
Kürt açılımımın tartışıldığı son günlerde Diyarbakır İl Genel Meclisi, bölgede ilk kez bir köye Kürtçe eski adının verilmesi yönünde karar aldı. Merkez Kayapınar İlçesi Güleçoba Köyü’ne bağlı 53 hane 500 nüfuslu Kırkpınar Mezrası sakinleri, mezralarının köy statüsüne kavuşturulması ve köylerinin eski Kürtçe olan adı Çelkaniya adının verilmesi için İl Özel İdaresi Kurulu'na başvurdu. Kurul köylülerin talebini kabul ederek konuyu İl Genel Meclisi’ne gönderdi.
DTP ve AKP'ye mensup 66 üyeli İl Genel Meclisi, yaptığı toplantıda köylülerin talepleri doğrultusunda mezranın adının, eski Kürtçe adı olan Çelkani olarak değiştirilmesi ve köy statüsüne çıkarılması yönünde oybirliğiyle karar alıp, bunu valiliğe sundu.
Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı DTP’li Şeyhmus Bayhan, aldıkları kararı olaylanması için Diyarbakır Valiliği’ne gönderdiklerini belirterek, “Diyarbakır Valiliği, itiraz süresi olan 1 hafta içinde karara itiraz etmedi ve onaylayarak İçişleri Bakanlığına gönderdi. Şimdi İçişleri Bakanlığı’nın vereceği kararı bekliyoruz. Eğer bakanlık onaylarsa mezranın köy statüsüne alınması kesinleşmiş olacak ve tabelaya sadece eski ismi yani Kürtçe ismi yazılacak, Diyarbakır haritasında da eski ismi ile köy yer alacaktır” dedi. Bayhan, Kürtçe isim konusunda AKP’li meclis üyelerinin de destek verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
“Şu anda mecliste 2 köyün daha eski isimlerini alması yönünde talepler var. Bunlarla ilgili de karar alacağız. Meclis olarak kendi başımıza köylere eski isimlerinin verilmesi ile ilgili karar alma durumumuz yok. Bu konuda köylülerin taleplerinin olması gerekir. Muhtarlardan böyle bir talep gelirse o zaman İl Genel Meclisi karar alabiliyor. Geçen dönem meclisi de, Diyarbakır’da eski köy isimleriyle ilgili bir araştırma yapmış ve sonradan verilen Türkçe isimlerin yanında Kürtçe isimlerinin verilmesini istemiş. Ancak valilik bu kararı kabul etmeyerek İdari Mahkemeye başvurmuş. Mahkemede kendilerinde böyle bir yetki olmadığı söyleyerek kararı iptal etmişti. Onun için bu karar olumlu bir gelişmedir.”
“OLAYLAMA, İNŞALLAH GÖZDEN KAÇMA DEĞİLDİR”
Bayhan, son dönemde yaşanan gelişmelerin önemli olduğunu, aldıkları bu kararında valilik tarafından onaylanmasını buna bağladıklarını ifade ederek, “İnşallah, valilik sonradan bu karar ‘gözden kaçmış’ demesin. Bu kararın onaylanması süreci olumlu etkileyecektir. Eğer bakanlıkta onaylarsa bunu sürece bağlayabiliriz. Ama, Bakanlıktan onaylanmaz ise, biz de bunun gözden kaçmış olabileceğine inanacağız” dedi.
KÖYLÜLER MEMNUN
Kırkpınar köylüleri, eski Kürtçe Çelkaniya isimlerinin geri verilmesinden memnun olduklarını dile getirdi. Köylülerden Mehmet Ortakaya, “Bölgede yıllardır mezramızın adı Çelkaniya olarak biliniyor. Kırkpınar olarak kimse tanımıyordu. Biz de İl Genel Mevlisi’ne başvurduk, mezranın köy statüsüne kavuşması ve eski ismini geri verilmesi için talepte bulunduk. Meclis talebimizi olumlu bularak karar almış, valilik onayladığı karar İçişleri Bakanlığı’na gitmiş. Eğer bakanlık onaylarsa, bizde mezramızın eski ismi olan Çelkaniye talebasını köyümüze asacağız” dedi.