Kadir SABUNCUOĞLU Turgay İPEK/ BAYBURT(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2002 01:53
Bayburt'un 'aydınlık yüzü' olarak nitelendirilen ve çok sayıda bakan, bilim adamı, general ile eğitimci yetiştirmekle ünlenen Kitre Köyü'nde düzenlenen ‘‘Kırklar Dördüncü Yayla Şenliği’’ büyük bir coşkuyla kutlandı.
Şenlik esnasında hasretler giderildi, barlar tutuldu, halaylar çekildi ve söylenen türkülerle Kırklar Dağı inletildi.
Bayburt'un 20 kilometre batısında yer alan ve yörenin en modern köylerinden biri olarak bilinen 100 haneli Kitre'de yayla şenliği hazırlıkları, günler öncesinden başladı. Çeşitli Avrupa ülkelerinden gelen gurbetçilerle birlikte, ülkenin her yanına dağılan Kitreliler'i buluşturan şenlikler nedeniyle çörekler yapıldı, börekler açıldı, ayran çorbası, yöresel lor dolması ve etli pilavlar pişirildi.
Deniz seviyesinden iki bin metre yükseklikteki Kırklar Yaylası'na araçlarla çıkan Kitreliler, yıllar sonra ilk kez biraraya gelmenin hasretiyle kucaklaştılar. Davul-zurna sesleri ile inleyen yaylanın doruklarındaki Atatürk posteri ile Türk bayrağı dikkat çekti. Trabzon Belediyesi'ne ait Mehteran Bölüğü'nün gösterisinin ardından sanatçı İrem Özel, Özgür Fırat Ünal ve Nurten Soluğ söylediği türkülerle şenlikte buluşanları coşturdu.
ZEYBEK, EV SAHİBİ
Eski Kültür Bakanları'ndan Namık Kemal Zeybek'in ev sahipliğini yaptığı şenliklere katılan Vali Osman Dıraçoğlu, geleneksel kültürün yaşatılmasındaki çabalarından dolayı Kitre köylülerini kutladı. Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci de, şenlikte ortaya konulan atmosferden dolayı Kitreliler'e teşekkür etti.
Bayburt'un okuma yazma oranı en yüksek olan köylerinin başında gelen Kitre'den yetişen ünlüler arasında eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, emekli valilerden Namık Kemal Şentürk, emekli general Raşit Gürgen, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turan Gürgen ilk sıralarda yer alıyor.
Yayla Şenliği fikri, Zeybek’ten çıktı
Kitre Köyü'ndeki ilkokulun Cumhuriyetin ilanından önce 1922'de açıldığına dikkat çeken Pulur Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmen Beşir Kılıçalan, o yıllardan itibaren kız-erkek ayırımı yapılmadan tüm çocukların okutulduğunu hatırlattı. Şenliklere torunu Kadir ile birlikte katılan 70 yaşındaki emekli öğretmen Kılıçalan, ‘‘Öztürkçe olan Kitre, yörede yetişen bir gevenden çıkan yağın adıdır. Eski Kültür Bakanımız Namık Kemal Zeybek köyle olan bağlantısını hiç kesmemiştir. Her yıl birkaç kez gelir, köydeki evinde kalır. Şenliklerin düzenlenmesi fikri de zaten Zeybek'ten çıkmıştır. Kitreli olmaktan çok büyük keyif aldığım bir günü, torunumla birlikte yaşadığım için sevinçliyim’’ dedi.
Kitre Köyü'nde oturan 67 yaşındaki beş çocuk annesi İsmet Oğul ise yaşlı olduğu için şenlikleri izlemekle yetindiğini bildirdi. İsmet Oğul, ‘‘Günler öncesinden yemekler hazırladık. Lor dolması, ayran çorbası, etli pilav, börekler, keteler yaptık. Yemekleri komşularla işbirliği içinde pişirdik. Konukları en iyi şekilde ağırlamak için yarıştık’’ diye konuştu.
Kimi Londra’dan geldi kimi Kazakistan'dan
Yayla Beyi olarak organizasyonu gerçekleştiren Sezgin Oğul, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu ve Enka Şirketi'nin Kazakistan'daki şirketinin Proje Müdürü. 32 yaşındaki Yayla Beyi Oğul, ‘‘Şenlikleri düzenlemek ve Kırklar Yaylası'nda olmak için Kazakistan'dan geldim. Binlerce Kitreli'yle hasret giderebildiğim için çok sevinçliyim’’ diye konuştu. Sezgin Oğul, önümüzdeki yıl yapılacak olan şenlikler için 'Yayla beyi' seçilen Temel Gündüz'e de başarılar diledi.
Londra'dan gelen Ayşe Özer ise doğum yerine dokuz yıldan beri hasret kaldığını belirtti. Ayşe Özer, şenliklere ilk kez katıldığını ve bundan sonrakileri kaçırmamaya özen göstereceğini bildirdi. Ankara'da resim öğretmeni olan Hatice Oğul, ‘‘Ben Kitre'nin gelinlerindenim. Böylesine bir sevgi ve dostluk ortamını paylaşmaktan çok mutluyum. Bunun ne kadar güzel olduğunu ancak benim gibi büyük kentlerde yaşayanlar bilir’’ dedi. Trabzon'da oturan Ayşegül Oğul da Kitreli olmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi.