Güncelleme Tarihi:
Selçuk Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda MühendisliÄŸi Bölüm BaÅŸkanı Prof. Dr. Adem Elgün, hijyenik kurallara dikkat edilmemesi durumunda bütün gıdaların mikroorganizma kaynağı olacağını, bunun da insan saÄŸlığı açısından büyük risk taşıdığını kaydetti.Â
Geçim sıkıntısı içinde bulunan vatandaÅŸların sadece ucuz olduÄŸu için kırık yumurta, kırık peynir gibi defolu ürünlere yönelmesinin tehlikesine iÅŸaret eden Elgün, ÅŸunları söyledi:Â
''Marketlerde kırık olduÄŸu için ucuz olarak satılan yumurtalar, protein oranı yüksek olduÄŸu için (salmonella) ve (shigella) gibi tehlikeli mikroorganizmaların geliÅŸmesine neden olur. Kırıldığı ya da çatladığı anda hemen tüketilmesi gereken bu yumurtalar raflarda uzun süre bekledikten sonra tüketilirse, mide krampı, yüksek ateÅŸ, sindirimve solunum bozukluÄŸu gibi belirtiler gösterdiÄŸi gibi ölümle de sonuçlanacak gıda zehirlenmelerine yol açar.''Â
Ayrıca, ''kırık'' olarak adlandırılan peynir parçalarında, süt proteinlerinin parçalanması ve yaÄŸ oksidasyonunun oluÅŸmasıyla birlikte mikroorganizma yükünün artmasının insan saÄŸlığını tehdit ettiÄŸini ifade eden Elgün, ÅŸunları kaydetti:Â
''Zaten kırık peynirler deforme olmuÅŸ peynirden ortaya çıkmaktadır. Bu tür parçalanmış peynirlerde mikroorganizmalar daha rahat üremektedir. Aslında çok temiz gibi görünen peynir parçaları Lacto Bacillus mikroorganizmasının üremesi ile çok tehlikeli hale gelmektedir. Ayın ÅŸekilde parça etlerde de mikroorganizma yükü oldukça fazladır.''Â
Elgün, vatandaÅŸların ucuz ürün alma düşüncesiyle saÄŸlıklarını riske sokmamalarını, aldıkları gıda ürünlerinde hijyen koÅŸullarına büyük önem vermeleri gerektiÄŸini ifade etti.Â