Kırık kalpler müzesi

Güncelleme Tarihi:

Kırık kalpler müzesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 00:00

Hırvat sanatçı Drazen Grubisic’in Sevgililer Günü öncesi İstinye Park’ta açtığı Kırık Kalpler Sergisi New York Times’a haber oldu. Kendisi de bir ‘kırık kalp’ olan sanatçı 2006’dan beri sergiyi 12 ülkeye götürmüş.

KIRIK kaplerin de artık bir sergisi var. Merkezi Hırvatistan’ın başkenti Zagrep’te olan ve Sevgililer Günü’nde İstanbul’a, İstinye Park’a gelen sergi New York Times Gazetesi’ne de konu oldu. Sergi, “kırık kalplerden geri kalan” küçük ama önemli detayları meraklıları ile paylaşıyor. Alışveriş merkezinin katları arasında dolaşırken önünüze çıkan bu enteresan sergide dikkat çekici öğeler var.

Gözyaşı şişesi de var

Örneğin, eski bir cep telefonunun üzerindeki küçük notta “300 gün sürdü, onu bir daha aramamayım diye bana telefonunu bıraktı ve gitti” yazısı var. Başka bir köşede ise ayrılan bir çiftin aslında hiç kutlayamadıkları ilk yıldönümleri için alınmış, açılmamış bir şampanya şişesi karşınıza çıkıyor.
Biraz ilerleyince Makedonyalı bir kadının sevgilisini düşünerek kesip bağladığı ve bir kenarda muhafaza ettiği kızıl saçları var. Ayrıca kalbi kırık bir Alman genci de dört yıl süren ilişkisinin ardından döktüğü göz yaşlarını ufak bir şişede biriktirmeyi başarmış.
Kırık Kalpler Müzesi’nin kurucusu Drazen Grubisic, müzesini “ilişkilerin tam olarak ne olduğu anlatması açısından alternatif bir görsellik” olarak tanımlıyor. Grubsic zaten kendisi de bir “kırık kalp” ve daha önce 12 farklı ülkeyi gezen bu ilginç müzeyi 2006 yılında ayrıldığı sevgilisi Olinka Vistica’nın katkılarıyla kurmuş.
Sergi, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un en son romanındaki ana karakterlerine ait nesneleri sergilemek için yakında İstanbul’da, Çukurcuma’da açılacak olan ve eserle aynı adı taşıyan “Masumiyet Müzesi”ni hatırlatıyor.

Rock’çı Vatikan

Reha ERUS / ROMA
BUGÜN başlayacak 62. San Remo Şarkı Festivali ile ilgili bir makale yayınlayan Vatikan’ın resmi yayın organı “L’Osservatore Romano” geleneksel şölenin yıllardır İtalyan müziğine çok katkıda bulunduğunu hatırlatırken aynı zamanda rock müziği dünyasının unutulmaması gereken şarkılarının listesini verdi. “L’Osservatore Romano” müziğin ruhun gıdası olduğuna değinirken müzikseverlerin koleksiyonunda mutlaka olması gereken “Top Ten” listesini de verdi.

Vatikan’ın Top Ten’i

1- Revolver (The Beatles) 1966,
2- If I could only remember my name (D. Crosby) 1971,
3- The Dark side of the Moon
(Pink Floyd) 1973,
4- Rumours
(Fleetwood Mac) 1977,
5- The Nightfly
(Donald Fagen) 1982,
6- Thriller (Michael Jackson) 1982,
7- Graceland (Paul Simon) 1986,
8- Achtung Baby ( U2) 1992,
9- Morning Glory? (Oasis) 1995,
10- Supernatural (Santana) 1999.

Zeki Müren’in son 9 günü

Lütfi YIKAN/DHA

TÜRK sanat müziği sanatçısı Zeki Müren’in ölmeden önceki son 9 gününü anlatan ‘Çığlık Çığlığa Bir Sevda’ filminin galası önceki gün Kahramanmaraş’taki Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde yapıldı. “Türk Sineması Kahramanmaraş’ta Türkiye ile Buluşuyor Projesi” kapsamında düzenlenen etkinliğe filmin başrol oyuncuları Ediz Hun, Selma Güneri, Özgür Özberk ve Tomris Oğuzalp de katıldı. Yönetmen Ülkü Erakalın, yaptığı konuşmada “Türk Sanat Müziği arşivine önemli bir belge olarak kalacak” dedi.

12. İstanbul Bienali’nin küratörleri belli oldu

12. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörleri Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann oldu.

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda 2011 sonbaharında düzenlenecek 12. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann birlikte üstleniyor. 12. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörlüğüne davet edilen Adriano Pedrosa, Programma Independente de Escola Sao Paulo’nun (PIESP), Jens Hoffmann ise California College of Arts Wattis Institute for Contemporary Arts’ın direktörlüğünü yapıyor. Bienal’in küratörleri, Uluslararası İstanbul Bienali Danışma Kurulu tarafından belirlendi. İstanbul Bienali Danışma Kurulu, DOCUMENTA (13) Sanat Direktörü Carolyn Christov-Bakargiev, sanatçı Ayşe Erkmen, sanat danışmanı Melih Fereli, San Francisco Sanat Enstitüsü Sergiler ve Kamusal Programlar Yönetmeni ve Sergi Araştırmaları ve Müzecilik Bölümü Başkanı Hou Hanru ve The Sharjah Art Foundation ve Al-Ma’mal Foundation for Contemporary Art direktörü Jack Persekian’dan oluşuyor.
17 Eylül?13 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan 12. Uluslararası İstanbul Bienali’nin, küratörleri Adriano Pedrosa ve Jens Hoffmann tarafından belirlenecek olan kavramsal çerçevesi sonbaharda yapılacak bir basın toplantısıyla duyurulacak.

SİNEMA

Eşrefpaşalılar geliyor

TİYATRO olarak sahnelendiği dönemde 400 bin kişiyi aşkın izleyici tarafından izlenen “Eşrefpaşalılar” sinema filmi olarak 5 Mart’ta vizyona giriyor. ‘Küfürsüz komedi’ sloganıyla vizyona girecek olan filmin, ön satışa sunulan biletlerine büyük ilgi var. Bilindiği gibi, ‘küfürsüz komedi’ sözüyle, küfrü komedi unsuru olarak gören Recep İvedik gibi filmler eleştiriliyor. Filmin biletlerinin önsatışları www.mybilet.com ve gişelerden yapılıyor. Ayrıntılı bilgi ise www.esrefpasalilar.com.tr’de.


VİDEO

İlk gösterim
YAPIMINI ve yönetimini İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Erdoğan’ın üstlendiği İstanbul Do/Redo/Undo: Sular, Sokaklar, Suratlar videosunun ilk gösterimi 17 Şubat tarihinde yapılacak. İstanbul 2010 Ajansı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin desteğiyle hazırlanan video 20. yüzyıl başında İstanbul’da çekilmiş olan ve Hollanda Film Müzesi ile Avusturya Film Arşivi’nden bulunan görüntülerden oluşturuldu. Çarşamba saat 15.00’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü E1-301’de.

SERGİ

Mevlana tezhipleri

SANATÇI Gülhis Diptaş’ın Boston’da Museum of Fine Arts için hazırladığı Mevlana ile ilgili tezhip ve minyatürler müzenin İslam eserleri bolümünde yedi ay sergilendikten sonra Strazburg’da Avrupa Konseyi Sergi Salonunda sanatseverlere sunuldu. Sanatçının ayrıca yeni ve eski toplam 50 adet minyatür ve tezhipleri Seven Sanat Galerisinde 18 subat 2010 tarihinden itibaren de İstanbul 2010 Avrupa Kultür Baskenti kapsamında sergilenecek. Seven Sanat Galerisi 216 3455616 www.gulhısdıptas.com

TİYATRO

Moliere sahnede

TİYATRO Boğaziçi, Moliere’in yaşamını ve sanatını oyunlarından seçme sahnelerle eğlenceli bir atmosferde ve hiç düşmeyen bir ritmle anlatıyor. “Moliere Efendi” adlı oyun bugün saat 19.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde sahneleniyor. Oyunda, Molière’in hayatından kesitlerin yanı sıra, ilk günkü değerinden bir şey kaybetmeyen büyük oyunlarından ?Cimri, Kibarlık Budalası ve Hastalık Hastası’ndan - sahneler de sergileniyor. Bu büyük tiyatro ustası, oyunlarının sahip olduğu panayır canlılığı içinden anlatılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!