Kırcı: Beni Eken bıraktırdı

Güncelleme Tarihi:

Kırcı: Beni Eken bıraktırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

Özel bir ekip tarafından sorgulanan Haluk Kırcı'nın ilk itirafı Korkut Eken oldu. Kırcı, 25 Ocak 1996'da Asayiş Şube Müdürlüğü'nden kaçması işini eski MİT Daire Başkanı Korkut Eken'in organize ettiğini öne sürdü.

Susurluk Skandalı'nın kilit ismi Haluk Kırcı'nın sorgulanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde, Asayiş, Terörle Mücadele, Organize Suçlar ve İstihbarat Şubeleri’nin temsilcilerinden, özel bir sorgu ekibi kuruldu. Dört şubede görevli uzman polislerin, cinayet, terör, çete konularında ifadesine başvurdukları Haluk Kırcı'nın, Ankara'da 7 TİP'linin öldürülmesi olayı haricinde hiçbir suçu kabul etmediği bildirildi.

Kırcı, dün polise, İçişleri Bakanlığı eski danışmanı, Özel Tim'in kurucusu Korkut Eken'in adını verdi. 25 Ocak 1996 tarihinde, polisin Küçükçekmece'de yaptığı kimlik kontrolleri sırasında yakalanan Kırcı, Asayiş Şube Müdürlüğü'nden kaçması işini organize eden Korkut Eken'in, Asayiş Şube eski Müdürü Sedat Demir ile telefonla görüşüp, talimat verdiğini söyledi.

Ankara Ülkü Ocakları Başkanı'yken tanıdığı Abdullah Çatlı'nın daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalıştığını söyleyen Kırcı ‘‘Abdullah Çatlı yurtdışında çalışıyor, gizli görevleri yönetiyordu. En son, yasadışı DHKP-C örgütünün lideri Dursun Karataş'ı öldürmek için Fransa'ya gittiğini duydum. Ancak sonucu ne oldu bilmiyorum’’ dedi.

Kırcı, ilişkisini uzun süre kopartmadığı Çatlı'nın Türkiye ve yurtdışındaki tekstil şirketlerini yönetiğini, parayı bölüştüklerini açıkladı.

2 YATAKÇI DAHA

Haluk Kırcı'nın sorgusu sürerken, eşi Vesile Kırcı ile birlikte yakalandıkları, Bahçelievler katliamı sanıklarından Yakacık'taki Hakteks Tekstil Limited Şirketi'nin sahibi Bünyamin Adanalı'nın eşi Sibel Adanalı'nın TCK'nın 296. maddesine göre ‘Cürüm işleyenleri saklamak' suçlamasıyla savcılığa çıkarılacakları bildirildi.

Önceki akşam gizlice şubeden çıkarılan Bünyamin Adanalı ise Pendik'te operasyon düzenlenen eve götürüldü. Polis yetkilileri, evde ikinci bir arama yaptıklarını, suç unsuruna rastlanmadığını bildirdiler. Bu arada Bünyamin Adanalı'nın ifadeleri doğrultusunda, Haluk Kırcı'ya yardım ve yataklık eden Murat ve Cengiz adında iki kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

KÖŞE BUCAK KAÇMIŞ

Susurluk kazasından kısa bir süre sonra olay yerine gelen özel timci korumaların Mercedes’inde olduğu belirtilen Haluk Kırcı'nın, ‘Reis öldü' diye Abdullah Çatlı'nın ölüm haberini verdikten sonra ilk olarak Sapanca'ya gittiği belirlendi. Çatlı'nın Nevşehir'deki cenaze törenine katıldıktan sonra yine ortadan kaybolan Kırcı'nın Tekirdağ'a geçtiği daha sonra memleketi Erzurum'a döndüğü öğrenildi. Burada rahatsızlanıp uzun süre tedavi gören Kırcı'nın daha sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçtiği, buradan da Romanya'ya gittiği ifade edildi. Sık sık İstanbul'a gidip gelen Kırcı, daha sonra gittiği Azerbaycan'da 6 ay kadar kaldı.

SAHTE KİMLİKLE DOLAŞTI

Azerbaycan'dan tekrar Romanya'ya oradan da Macaristan ve Avusturya'ya geçen Kırcı'nın bu seyahatleri sırasında ‘Sedat Fidan' adına düzenlenmiş sahte kimlik kullandığı belirtildi.

Macaristan ve Avusturya'da bazı görüşmeler yapan Kırcı'nın Romanya'ya ve Azerbaycan'a gittiği tespit edildi. Buradan Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetler’e geçen Haluk Kırcı'nın Nahcivan'dan Kars'a giriş yaptığı ve memleketi Erzurum'a geldiği belirlendi. Erzurum'dan ailesiyle birlikte İstanbul'a gelen Kırcı'nın Pendik'te kendisi için kiralanan eve yerleştikten 3 gün sonra düzenlenen operasyonla yakalandığı kaydedildi.

KİM? KİMDİR?

Eken bir dönemin kilit ismi

Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı'nın Asayiş Şubesi'nden bırakılması talimatını verdiğini öne sürdüğü Korkut Eken'in adı, Susurluk skandalından sonra sık sık gündeme gelmişti. Bu nedenle ifadesi alınan Eken, MİT eski görevlisi, İçişleri Bakanlığı eski danışmanı ve Özel Tim'in kurucularından. Eken aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde Mehmet Ağar'ın Özel Müşavirlik görevini de yapmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!