Güncelleme Tarihi:
Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Kirchner, geçtiğimiz onyılda Arjantin siyasetinde çok önemli bir rol oynamıştı. 2003-2007 yılları arasında Arjantin Devlet Başkanı olan Kirchner’in yerine eşi Cristina Fernandez de Kirchner geçmişti. Ancak Nestor Kirchner’in 2011’de yapılacak seçimlerde yeniden başkanlık koltuğuna oturması bekleniyordu.
Dahası Fernandez hükümetinin en önemli danışmanı olan Kirchner, Güney Amerika Uluslar Birliği’nin de başkanlığını yapıyordu.
Analistler, Kirchner’in ani ölümünün eşi liderliğindeki hükümete zarar verebileceğini dile getirdi. La Nacion gazetesi Başyazarı Carlos Pagni, “Şimdiye kadar Fernandez başbakan rolü oynuyordu. Eşinin kurduğu bir siyasi ve ekonomik modeli yürütüyordu. Şimdi nereden ilham alacak?” dedi.
Ancak Fernandez’in bu trajediden güçlenerek çıkacağını söyleyenler de var.
Analistler eşi Kirchner gibi iş dünyasını öfkelendiren politikalarla tanınan Arjantin Devlet Başkanı, bugünden itibaren daha uzlaşmacı bir tutum takınarak daha geniş bir kitlenin desteğini arkasına alabileceğini ifade etti.
Fernandez, küçük danışmanlar grubunun direktifleri doğrultusunda bir yönetim anlayışı sürdürmeye devam etse de eşinin ölümü kamuoyunda hükümete verilen desteğin artabileceğini belirten gözlemciler Kirchner’in Devlet Başkanı olduğu dönemde Arjantin ekonomisi bir patlama yaşadığını ve Güney Amerika’nın en büyük ikinci ekonomisi haline geldiğini hatırlattı.
Rosendo Fraga, Başkan Fernandez’in yas döneminde, arkasındaki küçük kitle yerine bütün ülkenin desteğini almak için “tarihi bir fırsat” yakaladığını belirtti.
Arjantin’in önde gelen isimlerinden gelen açıklamalar da buna işaret ediyor.
Üç günlük resmi yas kapsamında Kirchner için bir yürüyüş tertip eden Arjantin İşçi Sendikaları’nın (CGT) lideri Hugo Moyano, 1950’lerin efsanevi popülist lideri Juan Domingo Peron ve eşi Evita’ya gönderme yaparak, “Peron ve Eva’dan sonra Nestor Kirchner gelir, ona şüphe yok” dedi.
Fernandez’in sonradan başkan yardımcısı olan siyasi rakibi Julio Cobos, Fernandez’in yas tutarken bile “ülkeyi yönetmek için gereken güç ve otorite”ye sahip olduğunu belirtirken, Kirchner’in selefi Eduardo Duhalde, tüm Arjantinlileri Başkan’a destek vermeye davet etti.
Başkent Buenos Aires’i temsil eden senatör Eric Calcagno, Twitter’da “Bu ülke demokrasinin başlangıcından bu yana bu kadar acı çekmemişti. Sözün bittiği yerdeyiz” derken, iktidar partisi milletvekili Juan Carlos Dante Gullo, “Acımız çok büyük” açıklamasını yaptı.
Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında ülkeyi yöneten askeri diktatörlük döneminde ölenlerin bulunması için çalışan Plaza de Mayo Anneanneleri’nin lideri Estela Carlotto iseKİrchner’in kendileri için “vazgeçilmez” olduğunu söyledi.
Öte yandan Kirchner-Fernandez çiftinin destekçileri Başkanlık Sarayı’nın önüne akın etti. Destekçilerden biri “Güçlü Olun, Bayan Başkan!” pankartını kapının önüne yerleştirirken, diğerleri çiçekler ve taziye kartları bıraktı.
AFP'nin geçtiği "Argentine ex-president Nestor Kirchner dies" başlıklı haberden derlenmiştir.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
http://twitter.com/HurriyetPlanet