Kimyasal silahların yasaklanması yayası yürürlükte

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal silahların yasaklanması yayası yürürlükte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 09:45

5564 sayılı “Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının yasaklanması Hakkında Kanun”, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Haberin Devamı

Kanuna göre, yasaklanmış amaçlar için toksik kimyasal maddeler ve prekürsörleri ile farklı kimyasal maddelerin geliştirilmesi, üretilmesi veya elde bulundurulması amacıyla her türlü tesisin kurulması, işletilmesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine bağlı olacak.

Bu iznin verilmesine ilişkin esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Bu izni almadan faaliyet gösteren tesisler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca süresiz olarak kapatılacak.
Bakanlık, bu tesislerde, kanuna uygun faaliyet olup olmadığını tespit için denetim yapabilecek. Denetimde, kanun hükümlerine uygun hareket etmedikleri tespit edilen tesislerin işletme izinleri iptal edilebilecek. Aynı zamanda, bu tesisleri işletenlere bakanlıkça 30 bin TL idari para cezası verilecek ve idari cezalar 7 gün içinde tesisi işletenin bağlı olduğu meslek kuruluşuna bildirilecek.

Haberin Devamı

Kanun hükümlerine aykırı olarak bulundurulan toksik kimyasal maddeler ve bunların prekürsörlerinin mülkiyeti, Kabahatler Kanunu uyarınca kamuya geçecek. Serbest bölgelerde ve özel mevzuatı gereği bu nitelikte kabul edilen yerlerdeki tesisler bakımından da bu hüküm uygulanacak.

15 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Kimyasal silah geliştiren, üreten, bir başka şekilde elde eden, stoklayan, elde tutan, doğrudan veya dolaylı yoldan bir başkasına devredenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 15 bin güne kadar adli para cezası, kimyasal silah kullananlara ise 10 yıldan 15 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Kimyasal maddeler; bilimsel araştırmayla ilgili farmasötik veya koruyucu amaçlarla kullanılması gibi haller dışında üretilemeyecek, iktisap edilemeyecek, elde bulundurulamayacak, kullanılamayacak. Buna aykırı hareket edenler, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis, 8 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

KİMYASAL MADDELERİN DEVRİ

O-alkil, kükürtlü hardal gazı, lewisitler, azot hardal gazı, saksitoksin, risin, alkil, klorosarin ve klorosoman gibi toksik kimyasal maddeler ile prekürsörler; Kimsayal Silahlar Sözleşmesine (KSS) taraf olmayan bir devlete hiçbir şekilde devredilemeyecek, devletten devralınamayacak. Bu kimyasal maddeler, sözleşmeye taraf bir başka devlete ise sadece bilimsel araştırma yapılması, tıbbi, farmasötik veya koruyucu amaçlarla kullanılması şartıyla devredilebilecek veya bu devletten devralınabilecek. Bu hükme aykırı hareket edenler, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 8 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Haberin Devamı

Devrine izin verilen kimyasal maddelerin, tekrar üçüncü bir devlete devrine izin verilmeyecek.

Amiton, PFIB, BZ, N,N-Dialkil, Arsenik triklorür, 2,2-Difenil,-2 hidroksiasetik asit, Quinüklidin-3-ol, tiodiglikol, pinokolil alkol gibi kimyasal maddeler ve prekürsörler; KSS'ye taraf olmayan bir devlete veya bu devlette bulunan gerçek veya tüzel kişilere hiçbir şekilde devredilemeyecek, bunlardan devralınamayacak.

Bu hükme aykırı hareket edenlere, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 7 bin güne kadar para cezası verilecek.
Toksik kimyasal maddeler (fosgen, siyanojen klorür, hidrojen siyanür, kloropikrin:trikloronitrometan) ile prekürsörlerin (fosforlu oksiklorür, fosforlu triklorür, fosforlu pentaklorür, trimetil fosfit, trietil fosfit, dimetil fosfit, dietil fosfit, kükürt monoklorür, kükürt diklorür, tionil klorür, etildietanolamin, metildietanolamin, trietanolamin) sözleşmeye taraf olmayan bir devlete veya bu devlette bulunan gerçek ve tüzel kişilere, sadece bu kanunla yasaklanmamış amaçlarla devredilebilecek veya devralınabilecek.

Haberin Devamı

Buna aykırı davrananlara, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Suçun, bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, öngörülen cezalar yarısı oranında artırılacak.

İTHAL İZİN BELGESİ VE İHRACAT UYGUNLUK BELGESİ

Kanuna göre, yasaklanmamış amaçlar için toksik kimyasal maddeler ve bunların prekürsörlerinin ithali ve ihracında, izin alınması zorunlu olanlar için Dış Ticaret Müsteşarlığından ithal izin belgesi ve ihracat uygunluk belgesi alınacak.
Söz konusu kimyasal maddelerin, serbest bölgelere ihracı ve ithali durumunda da Dış Ticaret Müsteşarlığından gerekli belge alınacak.

Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelik, ilgili bakanlık ve kuruluşların görüşleri alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanacak ve 1 yıl içinde yürürlüğe konulacak. Kanunla yasaklanan kimyasal maddelerle ilgi faaliyet gösteren tesislerin, yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde izin belgesi almaları zorunlu olacak. Süresi içinde izin belgesi almayanlar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca süresiz olarak kapatılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!