Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden (OPCW) yapılan ortak açıklamada; Suriye’deki içsavaş, kötü hava koşulları ve Suriye rejiminin özel talepleri nedeniyle kimyasal imhanın gecikeceği belirtildi.
OPCW Genel Direktörü Ahmet Üzümcü’nün imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Uluslararası toplum hazır ve kararlı. Silahların taşınması için lojistik hazırlıklar da tamam. Şimdi Suriye’deki 12 tesiste bulunan silahların güvenli şekilde taşınması için şartlar bir an önce sağlanmalı” denildi.
SORUMLULUK REJİMDE
Açıklamada, kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılması ve imhasında nihai sorumluluğunun Suriye hükümetinde olduğu, rejimin daha fazla çaba göstermesi gerektiği kaydedildi. BM, imha sürecinin 2014 ortasına kadar sona ermesini hedefliyor. En tehlikeli yük, 20 ton hardal gazı.
Esad’dan Papa’ya ‘komşu’ şikâyeti
SURİYE Devlet Başkanı Beşar Esad, Vatikan’a giden heyet aracılığıyla Papa Francesco’ya gönderdiği mektupta, bazı komşu ülkelerin silahlı muhaliflere verdiği askeri ve lojistik desteğin sona ermesi gerektiğini belirtti. Daha önce bu konuda Türkiye’yi birçok defa suçlayan Esad, Noel’de Suriye’de şiddetin durması için Papa’nın yaptığı çağrıdan dolayı teşekkür etti. Devlet haber ajansı SANA’ya göre, “hangi dine mensup olursa olsun tüm Suriyelileri tekfirci gruplara karşı koruyacaklarını” belirten Esad, Şam hükümetinin önümüzdeki ay İsviçre’de yapılacak barış görüşmelerine katılmaya hazır olduğunu, ancak diğer ülkelerin ülkedeki savaşı körüklemeyi bırakması gerektiğini ifade etti.
Limasol’da tatbikat
Kimyasal silahları Suriye’den taşıyacak filodaki Danimarkalı ve Norveçli askerler, Kıbrıs’ın güney kıyılarında dün acil durum tatbikatı yaptı. Filo, kendilerine eşlik edecek savaş gemileriyle birlikte Lazkiye’ye gidiş için talimat bekliyor.
Mülteci krizine o bile isyan etti
İNGİLTERE’de göçmen karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) Genel Başkanı Nigel Farage, ülkenin kapılarını Suriyeli mültecilere açması gerektiğini söyledi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasını ve göçe karşı önlemlerin sertleştirilmesini istediğini tekrarlayan Farage, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Özgür Batı’da, Suriye’den kaçan insanlara yardımcı olabilmek için hepimize düşen sorumluluklar var” dedi. Farage, hayatı tehlikede olan insanlarla, ekonomik çıkar için göç edenler arasında büyük fark olduğunu kaydetti.