Muharrem AYDIN/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2007 00:00
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyük Melen Projesi’nin ilk etabını tamamlamak için 2000 kişinin gece-gündüz çalıştığını belirterek, Melen’den İstanbul’a ilk suyun 20 Ekim saat 16.59’dan itibaren akmaya başlayacağını söyledi.
Ömerli Barajı’na 157 kilometre uzaktan su taşınmasını, Ferhat’ın Şirin’e ulaşmak için dağları delmesine benzeten Kadir Topbaş, "İstanbul’da su kesintisi yapmayacağız, İstanbullular’ı susuz bırakmayacağız" dedi. Melen Projesi’nin ilk etabı kapsamında, Sakarya’nın Kocaali ilçesine bağlı Ortaköy Beldesi’ndeki pompa istasyonunda düzenlenen basın gezisine katılan Topbaş şunları söyledi: "Adım adım İstanbul’un su kaynağı geliyor. 20 Ekim saat 16.59’da Melen’den Ömerli’ye su akacak. Günde 750 bin metre küp su gelecek. DSİ 1. etabı tamamladığında İstanbul’a ilk aşamada yılda 268 milyon metreküp su verilecek. İkinci ve üçüncü aşamalar tamamlandığında da yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilerek, kentin 2040 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanmış olacak. Melen Çayı’ndan Ömerli Barajı’na gelecek su, buradan Boğaz geçişi ile Avrupa yakasına aktarılacak. Proje, Melen’le eş zamanlı bitirilecek."
Topbaş, Büyük Melen Çayı’nın su seviyesinin azalması veya kuruması durumunda da, 55 milyon metre küp su hacmine sahip Hasanlar Barajı’ndan yararlanabileceklerini açıkladı.
İstanbul 50 yılda 13 milyon göç aldı
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin son 50 yılda 13 milyon göç aldığını söyledi. Bunun sonucu olarak gelişigüzel yerleşme sorunlarının yaşandığını belirten Topbaş, "İstanbul her şeye rağmen geçmişinden bugüne güzelliğini taşıyor. Dünyayla mukayese edilmeyecek kadar güzel bir kent. İstanbul’u daha çok nitelikli işgücünün bulunduğu, yönetim, finans, fuar ve kongre merkezi haline getirme noktasında adımlar atıyoruz" dedi. Topbaş, İstanbul’a göçü engellemek için doğuda Gebze, batıda Çorlu, güneyde ise Bilecik ve Balıkesir’de cazibe merkezleri oluşturmak gerektiğini söyledi.
ÜÇÜNCÜ BOĞAZ KÖPRÜSÜ
Tarihi yarımada ve Süleymaniye’de yenileme sürecine girildiğini belirten Topbaş, İstanbul’da prestij yapılar için Bahçeşehir’de ticari bir merkez, Kartal’da da gökdelen bölgesi oluşturarak, merkezi yayacaklarını söyledi.
Kadir Topbaş, kentin Ulaşım Master Planı’nı bitirdiklerini belirterek "2012 yılına geldiğimizde İstanbul, 250 kilometre raylı sisteme ulaşmış, 3. Boğaz Köprüsü belki bitmiş, karayolu ve deniz yolunu en iyi kullanan kent olacak. Daha sonra raylı sistem 562 kilometreye varacak" dedi. 3. köprünün, hükümetin uluslararası ölçekte düşündüğü bir proje olduğunu vurgulayan Topbaş, Marmaray’ı da "asrın projesi" olarak yorumladı. Topbaş, Haliç’in iki yakasına yaya geçişini de sağlayacak Leonardo Da Vinci’nin tasarladığı köprü projesini de değerlendirdiklerini söyledi.