Güncelleme Tarihi:
GÖNÜL Elçileri projesi kapsamında ‘Gönül Elçisi’ olan Gül Mutlu, yıllardır sosyal sorumluluk projelerinde görev aldı, onlarca çocuğa koruyucu annelik yaptı. Eşi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Diyarbakır Valiliği döneminde de, devlet yuvalarındaki çocuklarla ilgili birçok projede aktif rol aldı. Şimdi de, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlayan, 81 ilin vali eşleri öncülüğünde yürütülen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri’ projesi için varını yoğunu ortaya koyuyor. Gül Mutlu, İstanbul’daki yurt ve yuvalarda kalan, 0-18 yaş arası 2 bin kimsesiz çocuğun koruyucu ailelere kavuşması için şöyle konuşuyor:
ÖNCE KORUYUCU AİLE
“Gelip görün çocukları. Hayatımıza güzellik katalım. Yavrularımızla birlikte kendimiz de gülümseyelim. Koruyucu aile olmak, kimsesiz çocuklara sahip çıkmak zor değil. İsterseniz altı ay, isterseniz altı yıl ya da ömür boyu birlikte olabilirsiniz. Çocuklar için yurtta her şey yapıyoruz. Yüzmeye, tatile götürüyoruz. Şartlar eskisi gibi değil. On yıl önce ziyaretçiler pasta, çikolata getiriyordu. Şimdi ihtiyaçları yok. Marketleri var, verdiğimiz harçlıklarla istediklerini alabiliyorlar.”
AİDİYET DUYGUSU
“Bizim isteğimiz, özellikle 0-3 yaş grubundakilerde aidiyet duygusunu geliştirmek. Bunun için de ailenin yanında olmalarını istiyoruz. Böylece hayata daha güzel, sağlıklı başlayacaklar. Koruyucu aile projesi bunu gerçekleştirmek için. Anne olmayan bir kadın için çocuk yetiştirmek zor gelebilir. Önce dener sonra evladı olur. Eskiden evlatlık almada kim birinci sıradaysa ona veriliyor, koruyucu ailenin eli kolu bağlanıyordu. Bakan Fatma Şahin, bu sorunu çözdü. Evlat edinmede öncelik artık koruyucu ailede.”
Sadece iki ayda koruyucu aile olabilirsiniz
ANNE ve babasının fiziksel veya psikolojik sorunları olan, sosyal ve ahlaki uygunsuz koşullarda yaşayan, şiddet ve istismara maruz kalan çocuklar koruma altına alınıyor. Kısa ve uzun dönemde, aile ortamlarında, eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu ücretli veya gönüllü olarak devlet ile paylaşan kişi veya aileler, koruyucu aile olarak tanımlanıyor. Evlenmemiş/yalnız yaşayan kadın ya da erkekler de koruyucu aile olabiliyor. Başvurular, iki ayda sonuçlandırılıyor. Ailenin isteği ve olanakları doğrultusunda bir yıl, üç yıl ya da ömür boyu sürebilir.
Koruyucu aile başvurusu için tel: (212)511 42 75- (212)441 70 78–79)