Güncelleme Tarihi:
Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, “Bizim amacımız yeni kurulan Ordu Üniversitesi’ne kalıcı kaynaklar yaratmaktı. Ancak devlet kanun çıkarmadığı takdirde, böyle bir kesintinin yapılmasının mümküm olmadığını görünce vazgeçtik” dedi. Üreticiler ise, “Bize güvenerek kimse üniversite kurmasın” diyerek yardım yapmayacaklarını söyledi.
2005 yılının Aralık ayında kurulan ve kentin gelişimine önemli katkı sağlayan ODÜ’ye maddi kaynak sağlamak amacıyla ortaya konulan düşünce fındık üreticilerinin tepkisine neden oldu. AKP Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy ve mahalle muhtarlarının ortak görüşü ile alınan kararı öğrenen üreticiler tepki gösterdi. Üreticiler, “Böyle birşey olamaz. Bugün kilosu 5.15 YTL olan fındıktan elde ettiğimiz gelir bize bile yetmiyor. Bize mi güvenip üniversite açtılar. Bu nasıl düşünce. Ne binde bir, ne de binde 2 kesinti yaptırmayız. Bize güvenip kimse üniversite açmasın” dedi.
YASA ÇIKMASI GEREKİYOR
Üreticilerden 2007 yılı fındığından makbuz karşılığı ‘Binde 1 oranında destek kesintisi’ yapılarak ODÜ’ye verilmesi yönündeki teklif ise yasal engellere takıldı. Ordu Ticaret Borsası Başkanı Necdet Gürsoy, “Bizim amacımız yeni kurulan Ordu Üniversitesi’ne kalıcı kaynaklar yaratmaktı. Böyle bir düşünceyi masaya yatırıp tartıştık. Ancak yasal olarak, devlet kanun çıkarmadığı takdirde, bizler müstahsil makbuzlarına, yasal kesintilerinin dışında başka hiçbir kesintiyi yansıtamıyoruz. Bunun mümkün olmadığını görünce de gündemden çıkardık” diye konuşurken, Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Pamuk’da yaptığı açıklamada, böyle bir kararın alınamadığını söyleyerek, “Biz sadece böyle birşey olabilir mi? diye konuştuk. Yasal olarak devletin kanun çıkarması gerektiğini öğrenince vazgeçtik” dedi.