Güncelleme Tarihi:
Şarap, bira, sigara, çay ve kahve
Uzun yaşamak için kırmızı şarap. Şarap kalmadıysa Japon sakesi. Güçlü hafıza için bira. Yeşilaycı'ysanız çikolata. Çay zaten malum, kalp dostu. Ama azı karar, çoğu zarar. Sigaraya dikkat, iktidarsızlık yapıyor...
Bu liste uzayıp gidiyor. Doğrusu ne yiyip, ne içeceğimizi şaşırdık. Yıllarca ‘Temel Reis’ gibi güçlü pazulara sahip olmak için ıspanak yiyip durduk. Sonradan, ıspanağın hiç de annelerimizin söylediği gibi demir zengini olmadığı ortaya çıktı. Gerçi ıspanak efsanesi çökeli çok oldu ama, her gün yiyecek ve içeceklerle ilgili yeni söylentiler ortaya çıkıyor. İşin ilginç yanı, bu haberlerin çoğunun ıspanak gibi masum değil, muzır bildiğimiz gıda ve içeceklerle ilgili olması.
ŞARAP KALP DOSTU
Yiyecek ve içeceklerin faydalarıyla ilgili haberlerde şarap liste başı. Gün geçmiyor ki, bilimadamları şarabın faydasını kanıtlayan bir araştırma sonucunu açıklamasın.
Health dergisinin bir haberi, ‘Fransız Paradoksu’ diya anılan tartışmayı başlatttı. Fransızlar, Amerikalılar'dan da çok yağ tüketiyor, daha çok sigara içiyor, daha az egzersiz yapıyordu. Ama kalp krizinden ölüm oranı daha azdı.
Bu konuda araştırma üzerine araştırma yapıldı. İsveç'ten Afrika'ya, Harvard Üniversitesi'nden California Üniversitesi'ne kadar bilimadamları şarabı incelemeye aldı. Sonuçta Fransızlar'ın şarap ve zeytinyağı ağırlıklı Akdeniz diyeti sayesinde daha sağlıklı olduklarına karar verildi.
Bu tür haberler en çok şarap üreticilerinin işine yaradı. 1991 yılında alkol şişelerine sağlık uyarısı getiren ABD'de şarap lobisi, şarap şişelerinden bu uyarının kaldırılması için faaliyete başladı. Hatta şarabın faydalarını içeren uyarıların şişelere yapıştırılması bile önerildi.
SİGARA İKTİDARSIZ YAPIYOR
Sadece alkol üreticileri değil, tütün lobisi de sigaranın yararlarıyla ilgili haberler yaymak istedi. Zaman zaman kanser ve kalp hastalıkları riskine rağmen sigaranın bazı faydaları bulunduğu yolunda haberler gündeme geldi.
Sigara, beynin insanın keyif almasını sağlayan dopamin maddesini salgılamasına yol açıyor. Dopamin eksikliği ise Parkinson gibi beyin hastalıklarına neden oluyor. Yıllarca sigaranın, Parkinson, Alzheimer ve demans gibi rahatsızlıklara karşı etkili olabileceği söylendi. Ancak son araştırmalar sigarayla ilgili tüm efsaneleri yok etti.
Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz günlerde, sigaranın romantik imaja büyük darbe vurdu. İngiliz Tıp Bülteni'nde yayınlanan habere göre sigaranın ne Alzheimer'e ne de demansa karşı hiçbir faydası yok. Bilimadamları, sigaranın iktidarsızlığa neden olduğunu belirledi.
Avrupa Parlamentosu, ‘Sigara erkeklerde cinsel iktidarsızlığa yol açıyor’ uyarısının sigara paketleri üzerinde yer almasına karar verdi. İngiliz Tıp Derneği'nin Başkan Dr Vivienne Nathanson, ‘Erkekler ya sigarayı bırakacak, ya da yatakta bulmaca çözmeye devam edecek’ diyor.
ÇAYIN NİMETLERİ
Doğal uyarıcılar arasında yer alan kahve ve çay, haber şampiyonu içeceklerden. Son araştırmalara göre sigara içenlerin kahve içmek için bir sebebi daha var. İdrar kesesi kanseri, sigara içenlerde, içmeyenlere göre daha yaygın.
İspanyol bilimadamlarının yaptığı araştırmaya göre, kahve sigara içenlerde idrar kesesi kanseri riskini azaltıyor. Ancak uzmanlar, yine de riskin, hiç sigara içmeyenlere göre daha fazla olduğunu söylüyorlar.
Kahvenin, bir beyin hastalığı olan yürümeyi, konuşmayı zorlaştıran, ellerde titremeye yol açan Parkinson'a karşı da koruyor.
Nörology Dergisi'nde yayınlanan iki araştırmaya göre Parkinson hastalığıyla cinsiyet ve kahve tüketimi arasında yakın bir bağ var. Buna göre, erkeklerin Parkinson'a yakalanma riski kadınlardan iki kat daha fazla. Günde 4 ile 4 fincandan fazla kahve içen insanlarda ise Parkinson riski geriliyor.
Çayla ilgili son haber ise kalbe iyi geldiği yolunda. Boston Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre çay, damarları açarak insanı kalp hastalıklarına karşı koruyor. Özellikle de Uzakdoğu'da yaygın olan yeşil çayın, içindeki vitamin ve minerallerle kalp ve kanser hastalıklarına karşı koruduğu belirtiliyor.
ÇİKOLATA MÜJDESİ
Şarap ve zeytinyağı lobisinden sonra çikolata lobisi de faaliyete geçti. Çikolata üreticileri, ‘çikolata da en az şarap ve zeytinyağı kadar faydalıdır’ diye kampanya yürütüyor. Bu kampanya da geçtiğimiz günlerde meyvesini vermeye başladı. Çikolatanın anti-oksidant etkisi bulunduğu ve yaşlılık etkilerini azalttığı yolunda haberler duyulmaya başlandı.
Hatta çikolatayı, seksle karşılaştıranlar bile çıktı. Çikolatanın beyinin endorfin salgılanmasına yol açarak insanda orgazm benzeri bir his yaşattığı iddia edildi. Çikolata stresin etkilerini azaltarak, kişinin kendini iyi hissetmesini sağlıyor. Hatta çikolata kokusunun bile sakinleştirici bir etkisi olduğu söyleniyor. Son araştırmalara göre, çikolata da bulunan bazı kimyasallar kan pıhtılaşmasını azaltarak, koroner kalp hastalıklarıyla, beyin kanaması ve bazı kanser risklerini azaltıyor. California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, çikolata bulunan cocoa polyphenol adlı bir kimyasal, tıpkı, meyve, sebze, kırmızı şarap ve yeşil çayda bulunan antioksidantlar gibi yaşlılık etkilerini azaltıyor. Bu tür lister uzadıkça, soru işaretleri de artıyor...
Efsane ilaçlar da sallantıda
ASPİRİN : Yıllardır kanı sulandırarak pıhtılaşmayı engellediği için kalp hastalarına tavsiye Aspirin birden bire şüpheliler listesine alındı. İngiliz Tıp Bülteni'nde yayınlanan bir araştırmada, yüksek tansiyonlu erkeklerde Aspirin'in ters etki yapabileceği uyarısı yer aldı.
C VİTAMİNİ: C Vitamini yıllar yılı her derde deva olarak gösterildi. C Vitamini, soğukalgınlığına karşı koruyor, kanser ve beyin kanamasını, kataraktı, damar sertliğini, tansiyonu engelliyordu. Ancak bir ara C Vitamin'in hiç de sanıldığı kadarıyla faydalı olmadığı yolunda haberler çıktı. Şimdi ise doktorlar günde 200 ve 400 mg arasında C Vitamini tavsiye ediyorlar.
KALSİYUM: Kemikleri ve tırnakları güçlendirmek için yıllarca kalsiyum tabletleri tavsiye edildi. Son bir araştırmaya göre, sağlıklı tırnaklar için kalsiyum tableti yutan kadınlar, paralarını boşa harcıyor. Çünkü Yeni Zelanda Tıp Bülteni'nde yayınlanan bir habere göre, kalsiyum tabletlerinin tırnaklar için hiçbir faydası yok.