Şahin Ekşioğlu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2011 00:00
Yazılım geliştirmek eskisi kadar zor değil. Artık basit bir fikirden yola çıkarak, milyonlarca kullanıcıya erişmek mümkün. Özellikle öğrenciler bu konuda çok avantajlı
İnternet dünyasının sağladığı imkanlar neredeyse sınırsız. Hele hele öğrenciyseniz çok şanslısınız. Zira Microsoft, üniversite öğrencileri için pek çok yazılım aracını ücretsiz olarak sunuyor. dreamsparktr.msakademik.net adresinde detaylı bilgi bulabileceğiniz bu hizmet sayesinde, hayallerinizi gerçekleştirmek için karşınıza çıkabilecek engellerin çoğunu kolayca aşabilirsiniz. Bu noktada dikkate almanız gereken bir konu da, Imagine Cup yarışması. Microsoft tarafından 2003 yılından beri düzenlenen ve dünyanın en büyük öğrenciler arası teknoloji yarışması olan Imagine Cup; yazılım tasarımı, gömülü sistemler, oyun geliştirme, dijital medya ve BT becerisi olmak üzere beş ayrı kategoride katılımcı arıyor. Kendi başınıza ya da ekibinizle yarışmaya katılabiliyorsunuz. Dereceye girenlere çeşitli ödüller verilen bu yarışmanın Türkiye birincisi ise dünya finallerine gitmeye hak kazanıyor. Bilgi için: imaginecup.msakademik.net
TÜRK EKİBİNİN PROJESİ: CO2NCERNED
Geçen günlerde New York’ta yapılan ve ‘Zor problemlerin teknolojiyle çözüldüğü bir dünya düşleyin’ temalı Imagine Cup 2011’de Türkiye’yi temsil eden Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri, hatırı sayılır bir başarıya imza attı. Yarı final ve finali geçen Türkiye ekibi, son 18 ülke arasına kalamadı belki, fakat ekibin ‘C02ncerned’ adlı projesi, jürinin büyük beğenisini topladı.
Global ısınmaya yol açan zararlı gazların olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlayan projede, bireyler ya da kurumlar, özel bir hesaplama aracı sayesinde sera gazları itibariyle doğaya ne kadar zarar verdiklerini ölçebiliyor. Dahası CO2ncerned projesi platformu üzerinden, verilen zararın telafisi adına bağışta bulunulabiliyor. Proje; teknolojinin sosyal sorumluluk çerçevesinde kullanılmasıyla, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecinde, dünyamızın zarar görmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Kötü gün dostu
Eğer dizüstü PC’niz varsa sorun yok. Fakat masaüstü PC ile çalışıyorsanız, elektrik kesilmelerinin PC’nize adeta ‘elektro şok’ etkisi yaptığını bilmelisiniz. Özellikle arka arkaya gelen kesintilerde sabit diskinizde veri kaybı hatta kalıcı arıza yaşama olasılığınız çok yüksek. Öte yandan UPS yani kesintisiz güç kaynağı satın alarak bu riski ortadan kaldırabilirsiniz. Tunçmatik Digitech Pro serisi UPS’ler, USB bağlantısı, geniş ve kolay okunan ekranları, küçük boyutları, aşırı yük ve kısa devre koruması gibi özelliklere sahip. Elektrik kesildiğinde ve geri geldiğinde otomatik olarak devreye giren bu cihazlar, 162-265 V gibi geniş bir voltaj aralığını düzenleyerek, elektronik cihazlarınızın sabit 220 V’ta çalışmasını sağlıyor. Böylece voltaj dalgalanmalarını yarattığı olumsuz etki de ortadan kalkıyor.
650 VA’dan 2200 VA’ya arasında altı farklı kapasiteli modelle bulabileceğiniz Tunçmatik Digitech Pro UPS’lerin fiyatları da 81-277 dolar arasında değişiyor. 650 VA’lık model, bir PC’yi 10 dakika çalıştırabilirken, serinin en güçlüsü 2200 VA’lık model, 7 PC ve bir yazıcıyı yedi dakika boyunca çalıştırabilecek şekilde tasarlanmış.
BUNLARI YAPIN
Fotoğraf makinesiyle çekim yaparken tam otomatik çekim modu yerine P (Program) modunu seçerseniz, benzer şekilde yine tüm ayarlar fotoğraf makineniz tarafından yapılır. Fakat P modu size tam otomatik modun sunmadığı, flaşı açmak / kapamak ya da ISO değerini değiştirmek gibi pek çok ayarı isteğiniz dahilinde değiştirme şansı da verir.
BUNLARI YAPMAYIN
Fotoğraf makinenizi ya da objektiflerinizi kullanmadığınız zamanlarda, ortalıkta bırakmayın. Zira havada dolaşan toz zerrecikleri, kolayca optik elementlerin arasına girebilir. Aşırıya kaçmadığı sürece objektifin içine kaçan bu tozların pratikte çektiğiniz fotoğrafa pek etkisi olmaz. Fakat yine de optik parçaları, en azından küçük bir naylon torbada saklamak en iyisi.