Kim haklı kavgası

Güncelleme Tarihi:

Kim haklı kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

30 saatlik muamma son bulup gemi yoluna devam ederken dün Ankara'da yeni bir tartışma başladı. Dışişleri ve Denizcilik Müsteşarlığı, Gümrük Muhafaza'yı eleştirerek, ‘‘Gemiyi gereksiz yere durdurdular. Buna hakları yoktu’’ görüşünü dile getirirken, askeri yetkililer de ‘‘Gemiyi durdurmadan önce konu tartışılmalıydı’’ görüşünü dile getirdiler.

EL KOYMA HAKKI VAR

Ancak Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Rıfat Serdaroğlu bu eleştirileri ‘‘haksız’’ bulduğunu belirterek, ‘‘gemi serbest bırakılmamalıydı’’ dedi ve şöyle devam etti:

‘‘Kaçakçılığı Men ve Takibine ilişkin yasalar Gümrük Muhafaza'ya boğazlarda gemileri kontrol etme görevini vermiştir. Ayrıca Montrö Sözleşmesi gereği askeri malzeme taşıyan gemiler 24 saat öncesinden bize bildirimde bulunmak zorundalar. Bu gemi bunu yapmadığı gibi, yalan beyanda bulundu. Sonuçta da içinde askeri malzeme çıktı. Yargıtay İçtihatlarına bakılırsa yaptığımız işlem doğrudur. 1991 yılında Cape Malias isimli Rum bandralı gemi de aynı şekilde davranmış ve altı al gözetim altında tutulmuştu. Bizim böyle bir işlem yapmaya hakkımız var.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!