Kim bu şifreli AK Partili başkan

Güncelleme Tarihi:

Kim bu şifreli AK Partili başkan
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2011 12:43

Başbakanlık tarafından hazırlanan “şifreli” raporda, bir belediye başkanının, evinde çalıştırdığı kişiye “yoksullara yönelik sosyal yardımdan” maaş ödediği saptamasına yer verildi. Söz konusu belediye başkanının ihalelerin başına kendisine yakın isimleri getirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok'un haberine göre, Başbakanlık tarafından hazırlanan “şifreli raporda” ismi ve belediyesi gizlenen bir belediye başkanının bazı yolsuzluklara imza attığı saptandı.

 

Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, etik dışılıkla ilgili kararlarını 2010 yılına kadar Resmi Gazete’de yayımlıyordu. Kurul bu yolla, AK Partili Erzurum Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ve eski Bursa Mustafakemalpaşa Kaymakamı Adem Saçan ile çok sayıda bürokratla ilgili etik ihlali kararlarını kamuoyuna deşifre etmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, 2010 yılında kararların Resmi Gazete’de yayımlanmasına “hayır” demişti. Bunun üzerine yeni bir formül geliştiren Kurul, raporlarını “şifreleyerek” hazırlamaya başladı. Bunun ilk örneğini de bir belediye başkanı ile ilgili karar oluşturdu. AK Partili bir il belediye başkanına yönelik olduğu öğrenilen şikâyetler üzerine harekete geçen Kurul, belediye başkanının savunmasını da alarak hazırladığı karar metninde çarpıcı saptamalara yer verdi. Belediye başkanının “A”, akrabalarının “C”, “E” ve “F”, belediye şirketinin “XX AŞ” olarak tanımlandığı metinde yer alan “skandal” saptamalardan bazıları şöyle:

 

Haberin Devamı

Kişiyi tarif eden eleman ilanı: Türkiye İş Kurumu (…) Şubesi’nden “C”nin niteliklerini tarif eder biçimde geçici işçi olarak istemesi ve buna bağlı olarak belediyede görevlendirmesinin, aynı şahsı mevzuata aykırı olarak belediye başkan danışmanı olarak görevlendirmesinin ve belediye ile ilgili doğrudan temin usulü ile ilgili alımlardaki bir belgenin ihale yetkilisi kısmına başkan danışmanı sıfatı ile imza atmasına göz yummasının, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 9. maddesinde öngörülen “…Kamu görevlileri, takdir yetkilerini, kamu yararı ve hizmet gerekleri doğrultusunda, her türlü keyfilikten uzak, tarafsızlık ve eşitlik ilkelerine uygun olarak kullanırlar” ve 20. maddesindeki “Yönetici kamu görevlileri, kurumlarının amaç ve politikalarına uygun olmayan işlem veya eylemleri engellemek için görev ve yetkilerinin gerektirdiği önlemleri zamanında alırlar” ilkelerine aykırı olduğuna karar verilmiştir.

 

Haberin Devamı

İhalenin başındaki kişi kendi şirketinden teklif almış: Belediyede resmi bir görevi olmayan “İ”yi, doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda görevlendirmesinin, Yönetmelik’in 9. maddesinde öngörülen ilkeye aykırı olduğuna karar verilmiştir. İ’nin aynı zamanda şirketi “X” adına teklif vermesi ve bu teklifin değerlendirilmeye alınmasının; ayrıca “J”nin kardeşi “K”ye ait firmadan teklif alınarak işin söz konusu bu firmaya verilmesinin etik davranış ilkelerine uygun olmamakla beraber, bu konuda başkanın doğrudan sorumlu tutulmasına ilişkin belge ve bilgi bulunmadığından, etik davranış ilkeleri bakımından işlem yapılmasına yer olmadığına karar verilmiştir.

 

Haberin Devamı

Hizmetçinin 'maaşı' yoksuldan

 

“B” adlı şahıs belediye başkanının evinde bir seneye yakın çalışmış ve çalışmanın ilk ayında kendisine belediyenin fakirlere yönelik sosyal yardımından bir defaya mahsus olmak üzere bu hizmet karşılığı olduğu anlaşılan bir ödeme yapılmış, bundan haberdar olan belediye başkanı hizmet karşılığı olan paranın kendisi tarafından ödeneceğini ifade etmiş ve takip eden ödemeler kendisi tarafından yapılmış olmakla birlikte belediye sosyal yardımından karşılanan paranın iade edildiğine ilişkin herhangi bir belge ve bilginin ibrat edilmemesinin, ilgili yönetmeliğin 10. maddesinde düzenlenen “saygınlık ve güven” ve 16. maddesindeki “kamu kaynakları ve kullanımı” ilkelerine aykırı olduğuna karar verilmiştir.

 

Haberin Devamı

Mevzuata aykırı danışman almış

 

Belediyenin şirketi XX AŞ’de genel müdür olarak görev yapan “H”yi, mevzuata aykırı biçimde belediye başkanı danışmanı olarak görevlendirmesinin, bu statüde işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına imza atmasına göz yummasının ve şirketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra söz konusu şahsa, zabıta müdürlüğü personeline eğitim semineri işinin doğrudan temin yöntemiyle verilmesinin, Yönetmelik’in 9., 10. ve 21. maddesinde öngörülen ilkelere aykırı olduğuna karar verilmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!