Güncelleme Tarihi:
Araştırma şirketi IDC´nin (International Data Corporation) raporuna göre göre Türkiye´nin bilişim elemanı açığı 2002´de 123 bine ulaşacak. Dünyanın en büyük networking şirketi Cisco Systems eleman açığı tehlikesine karşı önlem alan firmalardan biri. Dünya genelinde başlatılan Cisco Network Academy (Cisco Ağ Akademisi) faaliyetleri ile şirket, ´bilişim elemanı açığını kapatma çalışmaları´na destek veriyor.
Eğitimi alan kişiler bilgisayar sistemlerinin birbirine aynı ağ üzerinden bağlanması anlamına gelen Network teknolojisi alanında yetkinlik kazanıyorlar.
Dünya genelinde 1997´de başlayan program bugün 84 ülkede, yaklaşık 6 bin 500 akademide uygulanıyor. Programın 180 bin öğrencisi bulunuyor. Cisco Network Academy´nin Türkiye´ye adım atışı 1999´a dayanıyor. Türkiye´de 11 Cisco Akademisi bulunuyor. Akademiler, Dokuz Eylül, Fırat, Kocaeli, Sakarya, Süleyman Demirel, Yüzüncü Yıl Üniversiteleri, ODTÜ ve İTÜ´de, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Merkezi ile UlakBİM bünyesinde eğitim veriyor.
Akademiden başarıyla mezun olan kişiler uluslararası geçerliliği bulunan CCNA (Cisco Certificated Network Associate) sertifikasına sahip oluyorlar.
Cisco Systems Eğitim ve Geliştirme Müdürü Bob Lewis İTÜ´nün bölgesel akademi seçilmesi nedeniyle geçtiğimiz günlerde Türkiye´deydi.
Lewis´le network eğitimleri ve nitelikli bilişim elemanı açığı ile ilgili konuştuk.
Dünya genelinde birçok ülkede Network eğitimlerini yönetiyorsunuz. Eğitim verdiğiniz kitle kimleri kapsıyor?
Cisco Network Academy olarak çok geniş kitlelere eğitim veriyoruz. Öğrenciler arasında futbol takımı oyuncularından, şirketler için çalışan network elemanlarına ve işsizlere kadar pek çok kişi bulunuyor.
İngiltere´de 250 network akedemimiz var. Bu akedemiler bildiğiniz okul binaları kavramından çok uzak. İngiltere´de her gelir seviyesinden insana eğitim vermeyi hedefliyoruz. İngiltere´de kiliselerde bile network eğitiminin verildiğini görebilirsiniz.
Network teknolojisi insanlara ne tür yararlar sağlıyor?
Network insanlara farklı şekillerde iletişim kurma imkanı veriyor. Mekan insan ve zamanı birleştiren bir unsur. Network, ´toplulukları demokratikleştiriyor´ bile diyebilirim. Toplumlar ve ülkeler arasındaki sınırları ortadan kaldırıyor. Böyle bir altyapıyı oluşturacak elemanların sayısının artması da bu anlamda büyük önem taşıyor
Katılımcılar eğitimi aldıktan sonra hangi alanlarda çalışabiliyorlar?
Network hakkında her şeyi öğreniyorlar. Bu eğitimlerle, network dizaynı, kurumu ve korunması ile ilgili her türlü bilgiye ulaşma imkanı var.
Eğitimler iş imkanı yaratıyorlar mı?
Bugüne kadar eğitim verdiğimiz kişilerin yüzde 90´ı iş buldu diyebilirim. Alınan eğitimden kısa bir süre sonra iş bulanlar da var, bu süreyi uzatanlar da... Ancak bu eğitim dünyada eleman açığı yaşanan bir alanda veriliyor. Bu nedenle iş imkanı yaratması açısından çok önemli
Türkiye ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Verilen teknik eğitimler yeterli mi? Bu eğitimlerin ekonomiye yansıması nasıl oluyor?
Türkiye teknolojik gelişmelere açık bir ülke. Hindistan ya da İsrail´in teknoloji konusunda kazandığı başarıyı Türkiye´nin de yakalayabileceğini düşünüyorum. Ancak bunun için ekonomik göstergelerin düzelmesi ve eğitime gereken önemin verilmesi şart.
FUTBOL TAKIMINI EĞİTTİLER
Cisco´nun İngiltere´de bir futbol kulübüne network eğitimleri verdiğini söylediniz. Bu eğitimin nedeni ne?
Evet böyle bir eğitim veriyoruz. Bu eğitim futbol takımı için değil, takımın oyuncuları için veriliyor. Bu takımın altyapısında yetişen onlarca öğrenci var. Bu kişilerin hepsi başarılı bir futbolcu olamayacaklar. Biz de kulüp yöneticilerinin talebi üzerine tüm takıma network eğitimleri vererek gelecekleri için bir altyapı oluşturmalarını sağlamaya çalıştık.
Kiliselerde ne amaçla ve kimlere yönelik eğitim veriliyor?
Kiliselerde eğitim vermemizin nedeni toplumun alt gelir düzeyine sahip bölümlerine de eğitimi ulaştırabilmek. Bu insanlar için ortak bir mekan arıyorduk. Kiliselerin çok uygun olduğunu düşündük. Bu eğitimlerin uygun fiyatlarda olmasına özen gösteriyoruz.