Güncelleme Tarihi:
Müge Naoko Gönül, Afrika Kıtası’nın zirvesi olan Kilimanjaro Dağı’na Türk bayrağı ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) bayrağını dikmeyi başardı. Müge Naoko, Eğitimli Kızlar İçin Zirveye kampanyası için elde ettiği bu başarısıyla 6 kız çocuğunun 4 yıllık eğitim masraflarını karşılayacak kadar bağış topladı.
Babası Türk, annesi Japon olan 30 yaşındaki Müge Naoko Gönül, bursiyeri olduğu TEV’e olan vefasını bugünün öğrencilerine destek olarak göstermek istiyordu. Gezgin ruhunu kız çocukları için avantaja çevirmek için 14 Ocak’ta Kilimanjaro’ya tırmanmak üzere önce Tanzanya’ya ardından Kenya’ya gitti. Müge Naoko atıldığı zorlu yolculuğu ve kız çocuklarının kendisine verdiği güçle ulaştığı zirvede neler hissettiğini şöyle anlattı:
ÖNEMLİ OLAN HAYALLERİNİN ZİRVESİNE ULAŞMALARI
“Zirveye vardığım anı yola çıkmadan önce hayal etmeye başlamıştım ama o gerçek varış anı hayallerimin çok ötesindeydi. Çok yorulmuştum, yüksek irtifa hastalığı nedeniyle bayılacak gibi hissediyordum, hayatımda yaptığım en zor şeydi. Uhuru Zirve tabelasını gördüğüm an gözlerim doldu. Hem kendimle çok gurur duydum hem de kız çocuklarımızın eğitimi için TEV ile çıktığım bu yola ortak olan tüm güzel insanları hayal kırıklığına uğratmadığım için çok mutlu oldum. Öğrencilerden ve sevdiklerimden aldığım güzel mesajları düşündüm ve zirvede gözlerimi kapayıp beraber olduğumuzda neler başarabileceğimizi düşündüm ve gurur duydum. Dağın zirvesi benim için sembolikti, gerçek olan tüm kızlarımızın hayallerinin zirvesine ulaşması için göstermemiz gereken emek, harcadığımız zaman ve güçlü umudumuzdu.
NE ZAMAN ZORLANSAM KIZ ÇOCUKLARINI DÜŞÜNDÜM
Kilimanjaro 5 bin 895 metrelik zirvesiyle dünyanın bir sıradağ dizisinde bulunmayan en yüksek dağı. Bir kadın olarak hayatımda ilk defa böyle bir yolculuğa tek başıma çıktığım için biraz gergindim. Şehir merkezinden ona bakıp bakıp “Gerçekten oraya tırmanacak mıyız? Ciddi miyiz?” demekten kendimi alıkoyamadım. Olağanüstü bitki örtüsü, volkanik kayaları ve zorluklarıyla beni büyüledi. Yağmur ormanlarıyla bin 800 metreden başlayan yürüyüş, 3 bin metrelerden sonra yerini kaya tırmanışlarına ve ardından 4 bin metrelerden sonra volkanik arazi yürüyüşlerine, dik yokuşlara bıraktı. Kilimanjaro beni çok zorlasa da ona olan hayranlığım her metrede arttı. Rehberlerimiz Kilimanjaro’nun sağı solu hiç belli olmaz, hep dikkatli olun demişlerdi. Hava şartları zorlaştıkça ve yükseklik arttıkça oksijen seviyesinin düşmesiyle sadece arazide in çıklar değil moralimde de iniş çıkışlar yaşamaya başladım. Zirveye doğru havadaki oksijen yüzde 50lere kadar düşüyor, vücudunuz da buna tepki gösteriyor. Zor anlarımda yola çıkış amacımı, tüm TEV kız çocuklarını düşündüm. Bunu hissedince vazgeçmek asla bir seçenek değildi, sadece enerjim bitene kadar sonuna kadar gitmeye odaklandım.
DESTEK FONU HEP AÇIK KALACAK
Kişisel olarak TEV ile el ele başlattığım bu kampanyada şu an 6 kız meslek lisesi öğrencisinin 4 yıllık bursunu karşılayacak miktara ulaştık. Bu destek fonu açık kalacak. Başkaları da bu fon için tırmanış yapabilecek. İlk hedef bu sayıyı artırıp 10 kız öğrenciye burs sağlayabilmek. Bağış yapmak isteyenler aşağıdaki linkten dilediği kadar katkıda bulunabilecek.
Tırmanış için gittiği Afrika’da tanık olduğu yokluğun kendisini derinden etkilediğini söyleyen Müge Naoko, o çocuklara da yardım eli uzatmak istediğini söyledi ve şöyle devam etti:
“Bu yolculuk bana inandığım bir amacım varsa bu amacımı ertelememem gerektiğini hatırlattı. Tanzanya’da yaşayan insanların yaklaşık yüzde 50si günlük 2 doların doların altında geçinmek zorundalar. Fakirliğin yansımaları çocuklarda görülüyor. Moshi’de kaldığım oteli tercih etmemin sebebi bir ilkokul bünyesinde olması ve gelirin bu okulun öğrencileri için harcanmasıydı. Okulu ziyaret ettim, öğretmenleriyle konuştum. Kesinlikle Tanzanya’ya tekrar gelip buradaki hayatlara dokunmak istiyorum, çevremi de bu konuda bilinçlendirmek istiyorum.”