Güncelleme Tarihi:
Kılıçdaroğlu, TBMM KİT Komisyonunun CHP'li üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, TKİ'nin, 2008 yılında, fakir ailelere bedelsiz kömür vermek amacıyla bir ihale açtığını anımsattı.
Bu kapsamda Geliş Madencilik Enerji İnşaat Ticaret A.Ş.'den 261 bin 150 ton kömürün, KDV hariç 55 milyon 704 bin 280 lira bedelle satın alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ancak bu kömürün alımında, “ihaleye fesat karıştırma”
suçunun işlendiğini savundu.
Kılıçdardoğlu, 9 Haziran 2008'de, TKİ Pazarlama ve Satış Dairesi Başkanlığınca, ihale kararına ilişkin talebin yazıyla Satın Alma Dairesi Başkanlığına iletildiğini, bir gün sonra da Satın Alma Dairesinin, Geliş Madencilikten 261 bin 150 ton kömür alımına ilişkin teklif vermesini istediğini anlattı.
Kemal Kılıçdaroğlu, Geliş Madencilik firmasının, teklif yazısını aldığı 10 Haziran 2008'de, 261 bin 150 ton kömürü, 59 milyon 26 bin 230 liraya verebileceğine dair teklif zarfını, TKİ Genel Müdürlüğüne ilettiğini belirtti.
İhale Komisyonunca düzenlenip, imzalanan ihale zarfı “teslim alındı” belgesinin bir örneğini gösteren Kılıçdaroğlu, burada, teklifin 10 Haziran 2008'de, saat 11.30'da alındığının belirtildiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, ancak İhale Komisyonunun, aynı gün saat 10.00'da toplanarak, teklif zarfını açmaya başladığını ifade ederek, komisyon kararında “Geliş Madencilik Enerji İnş. Tic. A.Ş. firmasından alınan 10.06.2008 tarihli teklifi 10.06.2008 günü, saat 10.00'da komisyonumuzca açılmıştır” denildiğini vurguladı.
“BU NASIL İHALE KOMİSYONU?”
Kılıçdaroğlu, “Bu nasıl bir ihale komisyonudur ki saat 10.00 toplanır, karar alır, ancak ihaleye katılan tek firma teklifini 1,5 saat sonra saat 11.30'da verir?” diye sorarak, şunları kaydetti:
“Komisyonun 'saat 10.00, teklifleri açtık' dediği saatte, ihale dosyasında isteklinin teklifi dahi yoktur. Belgeler bunu açıkça gösteriyor.
Geliş Madenciliğin TKİ'ye sattığı kömürleri nereden çıkardığına bakacak olursak, Güneydoğu Anadolu Linyitleri İşletmesine ait kömür madenleri sahası 2002'de TKİ tarafından kapatılmıştır. Kapatma nedeni olarak da; bu havzada üretilen kömürlerin kükürt oranın yüksek olduğu, çok isli yandığı, kazan ve baca tıkanıklıklarına yol açtığı, bu nedenle de bu kömürler için az pazar bulunabildiği gösterilmiştir. Ayrıca 1993'de beri bu ocakta üretim yapılmadığı da ifade edilmiştir.”
CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, TKİ tarafından 2002'de kapatılan bu kömür alanının işletme hakkının, 10 yıl süreyle Şırnak Valiliği İl Özel İdaresine verildiğini, il özel idaresinin, işletme hakkını 15 Temmuz 2002'de Standart Teknoloji A.Ş'ye, onun da 30 Mayıs 2007'de Geliş Madencilik A.Ş.'ye devrettiğini anlattı.
TKİ ile Şırnak Valiliği arasındaki protokolde, “İşletmecinin üstlenmiş olduğu işi TKİ'nin muvafakatı olmaksızın tümüyle veya kısımlar halinde başkasına devredemeyeceği”nin hüküm altına alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “TKİ'nin izni olmaksızın işletmeyi devralanların, 3 Eylül 2008'de işletme hakkını elinde bulunduran Geliş Madencilik'in yüzde 60 hissesinin satımı için sözleşme imzaladığı iddia edilmektedir. Satış sözleşmesi imzalandığı iddia edilen firma, özelleştirmelerden tanıdığımız, Mehmet Kutman'ın ortağı olduğu Ege Global Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir” diye konuştu.
“MUCİZE GERÇEKLEŞİYOR”
Kılıçdaroğlu, Geliş Madenciliğin, bu kömür ocağını devraldıktan sonra, ihale dışında bir “mucizenin daha gerçekleştiğini” dile getirerek, birdenbire kömür madenindeki kömürlerin kalorisinin 3 bin 174'den 5 bin 805'e yükseldiğini, kömür içindeki kükürt oranının da yüzde 6,36'dan yüzde 1,06'ya düştüğünü söyledi.
AK Parti döneminde TKİ'de oluşan yolsuzlukların boyutunun, 1 milyar lirayı aştığını öne süren Kılıçdaroğlu, TKİ'deki yolsuzluklarla ortaya çıkan zararın tümünün Hazinece karşılandığını ifade etti.
“Yoksula kömür verirken bile yolsuzluk yapmayı göze alanlarda hangi vicdanı sorgulayacaksınız?” sorusunu yönelten Kılıçdaroğlu, “Bu yolsuzluk dosyası, Türkiye ve siyasal tarihimizin ilklerindendir. Konu hakkında bugün Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu, ihalenin Haziranda yapıldığına işaret ederek, “Haziran ayında ne oldu? Deprem, sel baskını mı oldu? Kışın yanacak kömürün ihalesi için zaman mı çok dardı? Hayır hiçbiri yoktu. Birilerine, yoksulun sırtından para aktarma kararlılığı vardı. İhale Yasasının acil durumlarda, yani doğal afetlerde idareye kolaylık sağlayan düzenlemeleri, maalesef AKP iktidarının bürokratları tarafından yolsuzluk için kullanılmaktadır” diye konuştu.
“ASIL SUÇLANMASI GEREKENLER BU İŞİ YAPANLAR”
Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, “Geliş Madenciliği kimler kurmuş?” sorusuna da şu karşılığı verdi:
“Geliş Madencilikle ilgili, sadece bu olay değil, bunun dışında daha pek çok yolsuzluk var. Onları da belki parça parça açıklayacağız. Bu ihale sürecinde özel firmayı suçlamıyorum. Asıl suçlanması gereken bu işi yapanlar. Buna izin veren bakanlar, bakan onayı da var. Savcılığa yaptığımız suç duyurusunda bakan onayı da var. 'Biz 2005, 2006, 2007 yıllarında doğrudan temin usulüyle aldık, 2008'de de alacağız, bize izin verin' diyor. Sayın Bakan Hilmi Güler de paşa paşa altına imza atıyor. Bu süreç, Hazine Müsteşarı'nın da önündeydi. Bu süreci kapatmak için şu anda çaba harcanıyor. Başta bürokratlar olmak üzere, buradan ilgililere sesleniyorum: Bu süreci kapatmayın. Yetim hakkı yiyenleri, yedirenleri açıklıyoruz, savcılığa da suç duyurusunda bulunuyoruz. İdare olarak siz ne yapacaksınız? Yetim hakkı konusunda Sayın Başbakan, titizlik gösteriyorsa, önce bu yetim hakkını savunsun, o bürokratları çağırsın, 'hangi gerekçeyle yaptınız?' desin. Geliş Madencilik, buradan kazandığı paralarla ne yaptığını, kömür kalorisinin nasıl arttığını açıklasın.”