Güncelleme Tarihi:
Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk'te katıldığı "Eğrisi Doğrusu" programında gazeteci Taha Akyol'un gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
TBMM'nin yarın açılacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Parlamentonun 15 Temmuz sürecinde çok önemli bir sınav verdiğini, bombalanırken sabaha kadar çalıştığını, demokrasiye ve parlamenter sisteme bağlı kaldığını söyledi. Tarihte ilk kez böyle bir olayın yaşandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu parlamentoyu, parlamento kılan da Lozan Anlaşması. Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık nedeni olarak saydığımız Lozan Anlaşması'nın bizim tarihimizde özel bir yeri vardır" diyerek şöyle devam etti: "Sayın Cumhurbaşkanının, muhtarlarla yaptığı toplantıda, Lozan Anlaşması'nı bizim tarihimize uygun olmayan bir dille eleştirmesini ben içime sindiremiyorum. Ben CHP'nin genel başkanı olma sıfatını bir tarafa bırakıyorum, sade, ülkesini, insanını seven bir vatandaş olarak içime sindiremiyorum. Çünkü Lozan Anlaşması, büyük imkansızlıkların yaşandığı bir süreç içinde, Batının dize getirildiği anlaşmadır aslında. Türkiye'nin varlık nedenidir Lozan Anlaşması. Ben Sayın Cumhurbaşkanına, ortaokulda, lisede okuduğu tarih kitaplarının ötesinde, çünkü o tarih kitaplarını okumakla insan tarihi öğrenmiyor, onlar ön bilgi veriyor. Ama eğer ben Lozan'ı öğrenmek istiyorum diyorsa, Lozan ile ilgili bir kitap okumasını da istemiyorum. Sadece ve sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk'unu okusun. Öyle tamamını okumasına da gerek yok, baştaki ilk 30 sayfayı okusun yeter."
'OSMANLI SADECE FATİH, KANUNİ DEĞİL'
Osmanlı'nın son dönemlerini görmeden, bir Osmanlı tarihi çizmenin mümkün olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Osmanlı sadece Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman değil, Osmanlı aynı zamanda Vahdettin ve diğer padişahlar... Sayın Cumhurbaşkanı kendisine sorsun; 'Bu Osmanlı'nın parası var mıydı? Bu para nerede basılıyordu? Bizim ilk milli bankamız ne zaman oldu? Kendi paramızı 1930 yılında bastık. Bankası yoktu Osmanlı'nın. Düyun-u Umumiye içinde zaten batmıştı Osmanlı. Ama Lozan Anlaşması'nı imzalayan genç Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı'nın borcunu son kuruşuna kadar ödedi, inkar etmedi. Bunları bilmeden, tarihi bilmeden, birisinin sözüyle bir Cumhurbaşkanı konuşmamalı."
'YARINKİ DAVRANIŞIMIZI ETKİLEMEZ'
Gazeteci Akyol'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Barış Antlaşması’nın 93’üncü yıl dönümünde yayımladığı mesajında, "Lozan Anlaşması'nın yeni kurulan devletimizin tapusu niteliğindedir" ifadesini hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, "Zaten o açıklama üzerine böyle bir açıklama... Yani taban tabana zıt bir açıklamayı toplumun gündemine getirmek bir Cumhurbaşkanına yakışmaz zaten. Ya onu söyleyeceksiniz ya bunu söyleyeceksiniz." ifadesini kullandı.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bu sizin yarınki davranışınızı etkiler mi?" sorusuna, "Hayır. Makam ayrı bir şey. Cumhurbaşkanlığı makamı ayrıdır, biz o makama saygı gösteririz. Ama biz isteriz ki makamın ötesinde kişiye de saygı gösterelim. Sonuçta halkın iradesiyle seçilmiş bir kişi. Biz halkın iradesine hep saygı gösterdik. Ama o koltuğa oturan kişi, o koltuğun hakkını teslim etmeli. Koltuğun ağırlığını, herkesin kucaklanması gerektiğini, kullanılan dilin sıradan bir politikacı dilinin ötesinde, sevecen bir dil olması gerektiğini, kendisini eleştirenlere bile büyük bir hoşgörüyle katlanması gereken bir kişi olduğunu asla unutmamalı. Buradan yola çıktığımız zaman bu ülkede biz huzuru ve barışı bulabiliriz." yanıtını verdi.
'OHAL UYGULAMALARINI DOĞRU BULMUYORUZ'
"OHAL'i uzatma konusunda tavrınız ne olur?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Biz OHAL uygulamalarını doğru bulmuyoruz. Darbeye Parlamentodaki 4 parti karşı çıktı mı? Karşı çıktı. Sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, bütün medya karşı çıktı mı? Karşı çıktı. O zaman OHAL ilan etmeye gerek yok. Bir şeye ihtiyaç varsa gelir Meclise, oturur tartışılır, gereği yapılır. Biz her türlü desteği veririz. OHAL ile ilgili yetki aldılar. Meşru mudur? Meşrudur. Yetki nereden alınmıştır? Meclisten alınmıştır. Doğru mudur? Doğrudur. Anayasal bir kurum mudur OHAL? Evet Anayasal bir kurumdur. Alındı yetki ve kullanıldı. Yetki kullanıldıktan sonra yanlış kullanıldığını, Anayasaya aykırılık oluşturduğunu ifade ettik."
Anayasa'nın 120. maddesinde, "OHAL'in gerekli kıldığı konularda KHK'ler çıkarılabilir" hükmünün yer aldığını anımsatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
"Biz Anayasa Mahkemesinin geçmişte bu konularda verdiği kararlara da baktık. Çünkü geçmişte de OHAL nedeniyle KHK'ler çıkmış. 1990'lı yıllarda Anayasa Mahkemesine başvurulmuş. Anayasa Mahkemesi kararlarında şunu söylüyor; 'Yer unsuruyla sınırlıdır', 'Zaman unsuruyla sınırlıdır', 'Konu unsuruyla sınırlıdır', 'Kapsamla sınırlıdır'. Çıkarılan KHK'lere baktığımız zaman yer unsurunda, zaman unsurunda bir sorunumuz yok ama konu unsurunda sorunumuz var. Anayasa'da hangi konularda OHAL dolayısıyla KHK çıkarılacağı belirtilmiş. Savaş, olağanüstü terör olayları, kalkışma gibi. 674 sayılı KHK'de Maarif Vakfı'nın yönetim kurulu üyelerine, huzur hakkıyla ilgili düzenleme yapılmış. Konunun, OHAL ile ne ilgisi var? Bu anlayış, Parlamentonun devre dışı bırakılması anlamına gelir. Aynı şekilde kapsamla ilgili endişelerimiz var. Barış Bildirisi'ni imzalayan öğretim üyeleri. OHAL'dan çok önce imzalanmış, bazıları hakkında soruşturma açılmış. Bunu da alıyorsunuz sistemin içine ve görevlerine son veriyorsunuz. OHAL ile ne ilgisi var. Buna benzer bizim endişelerimiz var."
'OHAL SONRASINI DÜZENLEMEYE KALKARSANIZ...'
Anayasa Mahkemesinin "OHAL KHK'leri ile yasalarda değişiklik yapılamaz. OHAL KHK'leriyle getirilen kuralların, OHAL bölgeleri dışında veya OHAL'in sona ermesinden sonra da uygulanmalarının devamı isteniyorsa, bu konudaki düzenlemenin yasayla yapılması zorunludur." kararını okuyan Kılıçdaroğlu, "Yani siz diyorsunuz ki, 'Ben Milli Savunma Bakanlığının bünyesini değiştirdim'. Bu OHAL kalktıktan sonra da devam edecek. O zaman siz ne yapmış oluyorsunuz? Amacın dışına çıkmış oluyorsunuz." dedi.
Kendisini ziyarete gelen Başbakan Binali Yıldırım'a da Anayasa Mahkemesinin bu kararından söz ettiğini ve aykırılığını anlattığını belirten Kılıçdaroğlu, "Hatta ikinci kararname çıktığında bunun doğru olmadığını söyledim. Benden bir not istedi. Kapsam, yer, zaman, konu ile ilgili açıklamaları, Anayasa Mahkemesi kararlarını da gönderdim. Kendisine şunu da söyledim; Bizim Anayasa Mahkemesine gitmemizi istemiyorsanız, yaptığınız düzenlemelerle ilgili şunu söyleyebilirsiniz, bir geçici maddede 'Yukarıdaki düzenlemeler, OHAL süresince geçerlidir'. O zaman biz zaten Anayasa Mahkemesine gidemeyiz. Dolasıyla herhangi bir sorun kalmaz. Ama siz OHAL sonrasını da düzenlemeye kalkarsanız, bu Anayasa'ya aykırıdır. Dolayısıyla biz bu gerekçeyle Anayasa Mahkemesine gidiyoruz. "
Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, CHP'nin Anayasa Mahkemesine gitmesinin doğru olmadığını ve Anayasa'nın buna izin vermediğini söylediğini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Şimdi Anayasa Mahkemesi buna neden bakıyor? Nedeni şu; Anayasa'nın ilk üç maddesi, değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen düzenlemeleri içeriyor. 'Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir' diyor. Siz KHK ile Anayasa'nın bir maddesini askıya alırsanız, Anayasa Mahkemesi buna bakmak zorundadır. KHK ile Parlamentoyu tümüyle devre dışı bırakırsanız, bu Anayasa'ya aykırıdır. Anayasa'nın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddeye aykırı bir düzenleme yapmayacaksınız. Nedeni de şu; OHAL, bir hukuki, yasal, Anayasal düzenlemedir. Ama bunun hukuk içinde kullanılması lazım, hukukun dışına çıkıldığı zaman bunu birisi denetleyecek."
HP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, OHAL'e ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanı çıktı, '12 ayı bile aşabilir' dedi. Bu, Türkiye için felaket bir tablodur. Eğer böyle devam ederse bir karşı darbe algısı toplumda çok daha güçlenir." dedi.
ASKERİ HASTANELERİN DEVRİ
Kılıçdaroğlu, GATA'nın Sağlık Bakanlığına bağlanmasına ilişkin, şunları kaydetti: "Sayın Başbakana şunu ifade ettim; 'Siz GATA'yı alıp, Milli Savunma Bakanlığına bağlayabilirsiniz, buna itiraz etmeyiz. Madem ki Milli Savunma Enstitüsü kuruyorsunuz, GATA da bu üniversitenin sağlık bölümü olsun.' Şimdi birilerini ikna etmek gerekiyor. Sayın Başbakanın birilerini ikna etmesi gerekiyor. Askerler de biliyorlar ki askeri hastanelere ihtiyaç var. Olmazsa olmaz. Dünyanın her tarafında askeri hastaneler var. Kaldı ki hiçbir yerde olmazsa bile bizim geleneklerimizde var askeri hastaneler. Osmanlı'dan beri geliyor, o zaman yaşatalım. Aksayan yönleri olabilir, düzeltelim. Sanki Sağlık Bakanlığı kendi hastanelerindeki tüm sorunları çözdü de bir tek orası kalmış ve orayı da çözecek.
'KARŞI DARBE ALGISI TOPLUMDA ÇOK GÜÇLENİR'
OHAL'in uzatılması konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım ile ilk görüşmelerinde kendisine "Kısa bir süre için olağanüstü bir duruma baş vuracaklarını" söylediğini hatırlatarak, "Son görüşmemizde ise uzatacaklarını ifade ettiler. Sayın Cumhurbaşkanı çıktı, '12 ayı bile aşabilir' dedi. Bu Türkiye için felaket bir tablodur. Eğer böyle devam ederse bir karşı darbe algısı toplumda çok daha güçlenir. 'Ben KHK'leri çıkardım, istediğimi yaparım, istediğimi keserim, bütün muhalifleri ezerim.' Şimdi kalkıyorsunuz terörle hiç ilgisi olmayan televizyonları kapatıyorsunuz, yarın gazeteleri kapatırsa ne yapacaksınız? Muhalefet kanallarını tamamen kapatıyorsunuz,1 milyonun üzerinde mağdur yaratıyorsunuz." şeklinde konuştu.
'BİR SENDİKAYA ÜYE OLMAK SUÇ DEĞİL'
Kemal Kılıçdaroğlu, FETÖ'nün okullarına çocuklarını gönderen ailelerin de mağdur olduğunu, bu okulların ve Bank Asya'nın kurulmasına hükümetin izin verdiğini ifade ederek, "Deniyor ki, 17/25'ten sonra para yatıranları...İyi de o banka yasal bir banka değil mi? Kaldı ki siz o tarihi esas aldığınız zaman kendi vatandaşınıza tuzak kurmuş olmuyor musunuz? Bir sendikaya üye olmak suç değil ki, böyle bir suç yok bizim yasalarımızda ama siz bunların işine son veriyorsunuz. Sayın Başbakana; 'İnsan hakkı ihlalleri çok büyük boyutlarda, onların tamamı yarın AİHM'e gidecek ve sizin düşündüğünüzden çok daha büyük tazminatlarla Türkiye karşı karşıya kalacak.' dedim." şeklinde konuştu.
GAZETECİ VE YAZARLARIN TUTUKLANMASI
Kemal Kılıçdaroğlu, Nazlı Ilıcak, Ali Bulaç, Aslı Erdoğan, Murat Aksoy'un da aralarında bulunduğu gazeteci ve yazarların tutuklanmasını eleştirerek, bu kişilerin yargılanmasına karşı olmadıklarını ancak tutuklanmalarını anlayamadıklarını dile getirdi. Kılıçdaroğlu, "Altan kardeşler. Bu toplumun vicdanına seslenmek istiyorum. Bayram öncesi alıyorsunuz gözaltına, bunların kaçtığı falan yok. Bütün bayram süresince karakolda tutuyorsunuz. Herkes bayrama gidiyor, onları tutuyorsunuz orada. Bu devletin intikam alması demektir, devlete yakışmaz. Bayramdan sonra birisini tutuklayıp, birisini serbest bırakıyorsunuz. Başka bir gerekçeyle tekrar gözaltına alıyor ve hapse atıyorsunuz. Böyle devlet olur mu? Bu mudur darbeyle mücadele etmek, böyle bir şey olamaz. Askeri darbe döneminde bile böyle bir şey olmadı. Şu anda hapisteki gazeteci sayısı, 110'un üzerinde." ifadesini kullandı.
'2004 MGK KARARINI YOK HÜKMÜNDE SAYDINIZ'
Başbakan Yıldırım'ın "Milletin mağduriyetini nereye koyacağız" sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Mağdur olanlar milletten değil mi? Bu insanlar başka bir millet mi? Millet kavramını, mağduriyet üzerinden götüreceksek haklı, haksız ayıralım. Ama onu biz değil, adalet, hukuk ayırır. Baştan siyaset kurumu, 'şu suçludur, bu suçsuzdur' diyemez. İki 'FETÖ ile mücadele etmek kolay değildir, bunlar çok farklı kişilerdir, samimi değillerdir, etrafınızdaki insanlardan kim FETÖ'cüdür, kim değildir, bunu bilemezsiniz' diye bir düşüncesi oldu. Haklı olabilir. 2004 tarihli MGK Kararı. Diyor ki, 'Fetullah Gülen konusunda önlem alın, tedbir alın, bu örgüt sıradan bir örgüt değildir, Türkiye'nin geleceği açısından sağlıklı bir yapı değildir, önlem alın.' Bu 2004'te çıkıyor, 29 Kasım 2013'te bir gazete yayımlıyor. 9 yıl sonra. Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın danışmanı Yalçın Akdoğan, şunu söylüyor. 'Hükümet tarafından yok hükmünde kabul edilmiştir, hiçbir işlem yapılmamıştır.' diyor. Akşam gazetesinde sürmanşette. İlk kez açıklıyorum, şimdi elimizi vicdanımıza koyalım, Sayın Binali Yıldırım'a soralım. Dokuz yıl bu MGK kararını yok hükmünde sayan bir siyasi anlayışa ne yapacaksınız?
'ADİL ÖKSÜZ KORUNUYOR'
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Adil Öksüz'ün sıradan bir insan olmadığı ve bunun üzerine gidilmesi gerektiği" şeklinde aldıkları duyuma değinerek, Öksüz'ün MİT elemanı olmadığı yönündeki haberleri "Hiçbir istihbarat örgütü, 'bu bizim elemanımız veya değil' diye açıklama yapmaz." sözleriyle eleştirdi. Öksüz'ün gözaltına alınması ve serbest bırakılması sürecine değinen Kılıçdaroğlu, yaşananların Öksüz'ün sıradan bir insan olmadığını gösterdiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, "Adil Öksüz'ün bütün ayrıntılarıyla incelenmesi lazım. Birisi korumasa böyle bir şey olmaz. Bunun arkasında güçlü bir örgüt var, yerli, yabancı. Korunuyor. En büyük endişem de yakalanmadan önce öldürülme ihtimali de var. Geçmişte buna benzer çok olaylar oldu. Belli kişiler alındı, öldürüldü, nerelere gömüldüğü belli olmadı." diye konuştu.