Güncelleme Tarihi:
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü'nün ev sahipliğinde "15 Temmuz ve Parlamenter Sistem" başlıklı konferansta konuştu.
İşte Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları:
15 Temmuz akşamı ben Ankara’ya dönmek istedim uçakların kalmadığını söylediler. Acaba Sabiha Gökçen’den gidebilir miyiz diye düşündük… Ama köprüler kesilmişti. İstanbul’da kaldık.
O gece Başbakan, meclis başkanı ve çok sayıda milletvekili arkadaşımızla görüştüm.
Ertesi gün yine uçaklar kalkmadı, Bakırköy’den karşıya geçip Pendik üzerinden araçla Ankara’ya geldik.
Saat 10:00’da mecliste toplantı olacaktı, yetişemeyeceğimi söyleyince meclis başkanına öğleden sonraya alındı. O gün mecliste yaptığım konuşmada bu darbeyi parlamenter sistemimizin önlediğini kimsenin unutmaması gerekir dedim ve salondakiler de bunu alkışladı.
Darbe demokratik parlamenter sisteme karşı yapılmıştır, demokratik parlamenter sistemimiz darbeyi engellemiştir. Hepimizin demokratik parlamenter sisteme sahip çıkması gerektiğini ısrarla her konuşmamda ifade ettim.
Ardından darbenin 2. veya 3. günü sayın Başbakan aradı. “Biz OHAL getireceğiz” bize destek verir misiniz?
Kullandığım cümle şu: Bu parlamentoda demokrasiyi savunacak bir partiye ihtiyaç var bu da CHP.
Sayın Başbakan bunu büyük bir olgunlukla karşıladı. Ve OHAL parlamentodan geçti. OHAL meşru mu, meşru anayasaya uygun mu uygun?
Aklınıza “neden siz evet oyu vermediniz” sorusu gelebilir. Nedeni şu: bir darbe girişimi yapılmış. Ama tarihte ilk kez bir uzlaşma var. O zaman sayın Başbakana şunu söyledik; bu kadar büyük bir uzlaşı varken darbecilerle mücadele için ne istiyorsanız getirin parlamentoya birlikte yapalım.
Hayır dediler ve bu uygulama geçti. OHAL meşru, peki yapılan uygulama meşru mu? Hayır… Üniversite rektör seçimleri kaldırıldı ne ilgisi var OHAL ile…İyi ki OHAL uygulamalarına evet dememişiz ve demokrasinin yanında durmuşuz.
BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMASI
Ben bunun rejim değişikliği olduğunu söyledim. Sayın Binali Yıldırım itiraz etti buna. Bir ülkenin yönetim biçimine rejim denir. TDK böyle diyor. Bizde nedir şu anda demokratik parlamenter sistem. Ne getirmek istiyorlar başkanlık. Cumhuriyet değişmiyor diyorlar. Cumhuriyet her ülkede var. İran da bir cumhuriyet. Bir ülkenin rejimini bir ülkenin tarihi, kültürü, sosyolojik yapısı belirler. Şimdi biz bunların hepsini bir kenara atıyoruz .Bizim tarihimizde 140 yıllık bir parlamenter sistem geleneğimiz var. Şimdi bunu bir gecede değiştireceğiz. Neden ve hangi gerekçeyle değiştireceğiz nasıl bir başkanlık sistemi olacak. Bu sorunun yanıtı da bilinmiyor. “Bizim parlamenter sistemimiz gerçekten mükemmel çalışıyor mu?” diye sorabilirsiniz. Samimi cevabımı vereyim: Hayır. Çünkü darbeler sonrası çıkarılan yasa ve anayasalar güçlü bir parlamenter demokratik sistemin oluşmasını engellemiştir. O halde yapmamız gereken Türkiye’yi darbe hukukundan arındırmaktır.