Güncelleme Tarihi:
Kılıçdaroğlu, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) geleneksel 5. buluşması ve 45 fabrikanın toplu temel atma törenine katıldı. Böyle bir törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kılıçdaroğlu, "İstihdam yaratan, üreten herkese ama herkese şükran duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepsi sağolsunlar, varolsunlar. Türkiye'nin büyümesine katkıda bulunuyorlar. Onlar bizim yüceltmemiz gereken kişilerdir" diye konuştu.
KILIÇDAROĞLU TEMEL ATMA TÖRENİNDE / FOTO GALERİ
Türkiye'de 150'ye yakın organize sanayi bölgesi olduğunu bildiren Kılıçdaroğlu, "Önemli bir rakam bu. Sayı küçük görünebilir ama yine de çok önemli bir rakam. 60 bin işletme faaliyet gösteriyor ve 1 milyonu aşkın kişi buralarda çalışıyor. Bir milyonu aşkın kişinin çalıştığı, ürettiği Türkiye, elbetteki yeterli bir Türkiye değil. Daha fazla organize sanayi bölgeleri olmalı, daha fazla insan çalışmalı, katma değeri yüksek ürünler üretilmeli ve biz dünyaya adımızı daha fazla duyurmalıyız" ifadesini kullandı.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Türkiye'den sonra büyümeye başladığını ve gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 22'sini organize sanayi bölgelerinden elde ettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Her 100 dolarlık doğrudan yatırımın, 46 doları organize sanayi bölgelerine gidiyor. İhracatın yüzde 60'ı Çin'de organize sanayi bölgelerinde üretiliyor ve buralarda 60 binden fazla patent var. Bu tabloya baktığımızda Türkiye'nin durumu çok iç açıcı değil. Ama eğer kararlı sanayicilerimiz, iş adamlarımız olursa emin olun bizim gücümüz bütün dünyaya bedeldir. Yeter ki çalışalım, yeter ki onların önündeki engelleri kaldıralım. İnsanımız yaratıcı, insanımız dinamik, taşı sıksa suyunu çıkaracak gençlerimiz var. Bunların önünü açtığımız zaman, bilgiyi üniversiteyle, sanayiye kattığımız zaman göreceksiniz çok güzel şeyler yapabilir ve üretebiliriz. Neler yapmamız gerekiyor? OSB'ler vergiden muaf. Şimdi dolaylı olarak vergilendirmek istiyorlar. Bundan vazgeçsinler, böyle bir şey olmaz. Onları cezalandırarak, arkadan dolanıp vergilendirmeyi doğru bulmuyoruz. OSB'lerinin yüzde 54'ünün atık su arıtma tesisi yok, devletin bu konuda katkı vermesi lazım. Yine bu bölgelerde yatırım yapan sanayiciye bölge ayrımı gözetmeden teşvik verilmesi gerekiyor. Bir başka önemli sorunları, BOTAŞ'ın her yıl ekim ayında OSB'lere baskı kurması. Bu da doğru değil, bir kamu kuruluşu. OSB'lerinin zaten sıkıntıları var, ama bunları anlaşarak, bir arada çözmek mümkün. Bunu yapabilirler, biz de bunun takipçisi olacağız."
Parti olarak her OSB'de yatılı meslek lisesi kurma gibi bir hedefleri olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, gezdikleri bütün sanayi bölgelerinde iyi yetişmiş ara eleman sıkıntısından bahsedildiğini anlattı. Kılıçdaroğlu, "O nedenle biz, her OSB'de bir yatılı meslek lisesi kurulmasını ve bunun yönetiminin OSB'ye verilmesini, onların ihtiyaçlarına göre orada eğitim yapılmasını istiyoruz. Bunu yaptığımız takdirde emin olun üretimde kaliteyi çok rahat yakalabileceğiz" dedi.
AOSB'nin anlamlı bir kuruluşunun olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Dumlupınar koymuşlar sokakların adını, Sakarya koymuşlar. Ulusal Kurutuluş Savaşı'nın bütün unsurlarını, adlarını burada bir şekliyle simgelemek istemişler. Çanakkale Anıtı'nı kurmuşlar burada. Her şehit için bir ağaç dikmişler. Bu ne demektir? Geleceği düşünen, geçmişiyle kopmamış bir sanayici demektir. Eğer bir sanayici geçmişini biliyor, hatırlıyor, onu anıyorsa elbette ki geleceğini çok daha güçlü mekanizmalar üzerine kuracaktır. O nedenle burada yatırım yapan bütün sanayicilere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
"Dolar bazında bir yılda yüzde 42 faiz"
Sanayicinin yeteri kadar desteklenmediğini savunan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "2002'de diyelim ki yabancı bir kişi geldi, 1 milyon doları hazine bonosuna yatırdı. Bugün 1 milyon doların karşılığında 4,5 milyon dolar gelire kavuşmuş oluyor. Ocak 2012'de 1 milyon doları getirip İstanbul Borsası'na yatırdığını düşünelim, bu para 1 Ocak 2013'te 1 milyon 542 bin dolar oluyor. Dolar bazında bir yılda yüzde 42 faiz. Faiz düşürüyorsunuz, iyi güzel de bu kazanç nerden çıkıyor. Sanayi bir yılda yüzde 42 gelir elde ediyor mu? Demek ki sanayi politikalarımızı üretime endeksleyeceğiz. Üreten insanı teşvik edeceğiz. Üretirsek dünyada söz sahibi oluruz, üretirsek Türkiye'nin adını bütün dünyada saygıyla anılan bir ad haline getirmiş oluruz. 2012'de büyüme hızımız yüzde 2,2. Türkiye, 187 ülke arasında 111'inci sırada. 110 ülke bizden daha büyük bir başarıya imza atmış. Sormamız gereken şu? Neden bu ülkeler bizden daha hızlı büyüdü. Toprağımız var, güneşimiz, bereketimiz var, sanayicimiz var, üniversitelerimiz var, biz neden ilk 10'nun içinde değiliz? Bu sorunun yanıtı, siyaset kurumunun izlediği ekonomi ve sanayi politikalarıdır. Bunu hepimiz yeniden tahlil etmek durumundayız. Bankalar son 3 yılda 60 milyar dolar gelir elde ettiler. Bankalar, 30 milyar dolar kar elde etselerdi, o 30 milyar doları sanayiciye verselerdi, onun önündeki engelleri kaldırsalardı, daha düşük faizli kredi açsalardı ülke bu halde olur muydu? Çok daha hızlı büyüyen bir ülke konumuna gelebilirdik. Buradan bankaları da uyarmak bizim görevimiz. Elbette bankacılık büyümeli, gelişmeli ama olağanüstü karlar bankacılıkta oluşmamalı, sanayide oluşmalı bu karlar."
"Ağır ve tehlikeli işler" diye bir kavram olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, organize sanayi bölgelerinde çalışanların özel bir eğitimden geçmesinin önemini vurguladı. Burada çalışacakların, mutlaka kurstan geçmeleri gerektiğini belirten bir genelge olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bu kurslardan geçilmeden işçi istihdam edilirse ceza kesildiğini anlattı.
Milli Eğitim Bakanlığının "8 Şubat 2013'e kadar açılan kurslara devam etsinler, ondan sonra kurs açılmayacak" yönünde genelgesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yani (ağır ve tehlikeli işlerde eğitim verilmeyecek) diyor. Peki ceza kalktı mı? Hayır. Siz böyle bir yönetim düşünebilir misiniz? Bu doğru bir anlayış değil, bu yönetimin gerçeklerden ne kadar kopuk olduğunu gösteriyor" dedi.
İşin özetinin üretmekten geçtiğini bildiren Kılıçdaroğlu, "İşin özeti bilime inanmaktan, bilgiyi alınteriyle bir araya getirmekten geçiyor. İşin özeti bozkırı istihdam alanına dönüştürmekten geçiyor. İşin özeti, ülkesini, vatanını, bayrağını seven insanların üretime destek vermesinden geçiyor. Üreten Türkiye büyük Türkiye'dir, saygın Türkiye'dir. Onu yapacak olanlar da sanayicilerdir, bu alanda katkı veren herkesdir" değerlendirmesinde bulundu.
Diğer konuşmacılar
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olan bir yerde bulunduklarını belirterek, bir ülkenin kurulması, siyasi bağımsızlığını kazanması kadar ekonomik bağımsızlığını kazanmanın da önemine değindi.
Son yıllarda dünyada gayri safi milli hasıla içerisinde sanayinin payının düştüğünü, hizmet sektörünün ise payının arttığını ifade eden Özdebir, "Türkiye olarak gündemimizin ortasına üretimi almamız gerek. Ankara son yıllarda ciddi ilerleme kaydediyor. Bunda OSB'lerin büyük katkısı var. Ankara bundan 10 sene öncesine kadar memur şehri olarak görülürdü ancak her geçen gün sanayisi güçleniyor, bir sanayi şehri haline geliyor. Bu kadar güzel şeyler ancak el ele vermekle olur" dedi.
Özdebir, Ankara'nın gelişimine katkı sunan tüm sanayicilere teşekkür ederken, temeli atılan fabrikaların da hayırlı olması temennisinde bulundu. Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna da ilçeye bu eserin kazandırılmasından dolayı teşekkür etti. Tuna, Sincan'ın OSB'lerle farklı bir yere geleceğini söyledi. Sanayinin büyümesinde yerel yönetimler olarak katkı sunmayı bir görev bildiklerini dile getiren Tuna, "Gelişen, büyüyen Türkiye ekonomisine destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Keskin, söz konusu OSB'nin Türkiye’de sivil toplum örgütünce kurulan ilk OSB olduğunu vurguladı. “Anadolu OSB’de bacası tüten her fabrika bizim gururumuzdur” diyen Keskin, bu sanayi bölgesinin istihdama büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da temeli atılacak 45 fabrikanın üst yapı yatırımlarının yaklaşık 125 milyon lira olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından bir fabrikanın temeline ilk harç konuldu.
Kılıçdaroğlu, OSB içerisinde Çanakkale şehitleri anısına yaptırılan anıtı da ziyaret etti.