Güncelleme Tarihi:
Kıl kökü iltihabı, Folikülit, kol kökü iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde görülebilir. Folikülite en sık neden olan mikroorganizma ‘’ stafilokok’’ isimli bakterilerdir. Bazen başka bakteri, virüs ve mantarlar da folikülite yol açabilir. Kılın deri yüzeyine çıkarmadan dönerek içeriye uzaması olan kıl dönmesine bağlı olarak bir mikroorganizma olmaksızın da iltihap gelişebilir.
Bulguları: Kılı çevreleyen ağrılı, kızarık, şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı ve hassasiyet eşlik edebilir. Zaman içinde irinli şişliğin açılması ile kabuklanma gözlenebilir.
Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır: Genellikle deri muayenesi tanı koymak için yeterlidir. Bazen doktor neden olan mikroorganizmayı ve hangi ilaçların etkili olacağını anlamak amacıyla kültürantibiyogram incelemesi isteyebilir.
Tedavisi İçin Neler Yapılır: 1. Folikülit oluşumunu tetikleyen faktörler (kilo verilmeli, aşırı terlemeye neden olan ortamlardan kaçınılmalı, traş olunmamalı veya elektrikli traş makinesi kullanılmalı, gevşek ve terin geçmesine izin veren giysiler giyilmeli).
Folikülitli olan deri bölgesi iyi temizlenmeli.
Folikülit hasta tarafından sıkılıp içeriği boşaltılmaya çalışılmamalı. Çünkü bu şekilde mikrop tüm vücuda yayılabilir ve izi kalabilir.
Hafif durumlarda o bölgeye sıcak kompres uygulanabilir.
Daha şiddetli, sayıca çok ya da ilerlemiş folikülitlerin tedavisinde reçeteleyeceği antibiyotik sürülerek ya da ağızdan önerildiği süre şekilde kullanılmalıdır.