Kıl çadırlar Arap ülkelerinin gözdesi oldu

Güncelleme Tarihi:

Kıl çadırlar Arap ülkelerinin gözdesi oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2013 11:27

Türkiye'nin dört bir yanından topladığı keçi kıllarını işleyerek çadır üretimi gerçekleştiren Aydınlı girişimci Kemal Aşık, Arabistan'dan Cezayir'e, Mısır'dan Fas'a kadar çok sayıda Arap ülkesine çadır satıyor.

Haberin Devamı

Kemal Aşık, yaptığı açıklamada, Nazilli'de 17 yıl önce kurdukları ve 90 kişinin çalıştığı işletmelerinde her yıl ortalama 3 milyon keçiden elde edilen bin 500 ton kılı işleyip yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik çadır üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Keçi kılı temini için Türkiye'nin birçok noktasındaki kasap ve çobanlarla bağlantı kurduklarını dile getiren Aşık, şunları kaydetti:

"Keçi kılına ulaşmak için öncelikle her bölgeden bir ekip kurduk. Ekiplerimiz o bölgeleri taradı, tabakhanelere, çobanlara ulaşıldı. Böylelikle teşkilatımız oluşturuldu. Tabakhanelerin hepsini biliyoruz. Özellikle keçinin yoğun olduğu Toroslar, kıl aldığımız önemli mekanlar arasında. Bunun dışında Isparta, Mersin, Erzurum, Ankara, Balıkesir, İzmir, Manisa, Burdur, Bolu gibi birçok şehirden keçi kılı alıyoruz. Önceleri tırlarla gidip kendimiz alırken şimdi keçi kılını sarıp nakliye ile gönderiyorlar, biz de parasını ödüyoruz."

Haberin Devamı

İzmir Limanı'ndan gönderiliyor

Topladıkları keçi kılını temizleyip ayıkladıktan sonra yüzde 20 oranında elyaf karıştırıp ip haline getirdiklerini anlatan Aşık, daha sonra bunun işletmede çadır kumaşı olarak dokunduğunu dile getirdi.

Keçi kılından üretilen çadırları önceleri kara yoluyla gönderirken Ortadoğu'daki karışlıklar nedeniyle deniz yoluyla göndermeye başladıklarını belirten Aşık, şöyle konuştu:

"Keçi kılından ürettiğimiz çadırları, Suudi Arabistan, Libya, Suriye, Dubai, Cezayir, Tunus, Fas, Irak ve İsrail gibi çok sayıda ülkeye ihraç ediyoruz. Daha önce kara yolunu kullanıyorduk ancak Suriye ve Mısır'daki karışıklıklar nedeniyle İzmir Limanı'ndan deniz yoluyla göndermeye başladık. Yıllık ortalama 70-80 konteyner gönderimiz oluyor."

"Keçi kılının alternatifi yok"

Keçi kılı çadırların belli başlı özellikleri nedeniyle Arap ülkelerinin tercihi olduğunu kaydeden Aşık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Keçi kılının alternatifi yok. Çünkü keçi kılı yazın serin, kışın ılık tutar. Yağmur yağdığında gözenekleri şişer, kapanır, su ve rüzgarın geçişi engellenir. Yazın ise sıcaktan büzüşme yapar, gözenekleri açılır, hava sirkülasyonu sağlayıp serin tutar. Adeta doğal bir klimadır.

Haberin Devamı

Tüm bunların yanı sıra, akrep, yılan, çıyan gibi zehirli hayvanlar kıl toprakla temas ettiğinde ortaya çıkan keçi kokusu nedeniyle çadıra yaklaşmaz, girmez. Keçinin kokusu yılanı, akrebi, çıyanı geri çeker, iticilik verir. Yazın serin, kışın sıcak tutan, hafif keçi kokusu nedeniyle çöldeki akrep, yılan ve çıyanın yaklaşmadığı çadırlara Arap ülkelerinden büyük talep var"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!