Birsel SANCAR/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 00:00
Böbrek, karaciğer, kalp, pankreas ya da kornea çalışamaz hale geldiğinde başka kişilerden alınan organlarla hastaların yaşaması sağlanıyor. Vücudun yeniden üretemediği kıkırdak bozulduğunda ise kişinin kendi kıkırdak dokusundan alınan bir parçanın laboratuvarda üretilmesiyle yeni kıkırdak yapılıyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı’nda, sol dizindeki kıkırdak yıprandığı için yürümekte zorlanan 32 yaşındaki Alaettin Yılmaz’a, "Otolog Kondrosit İmplantasyonu" adı verilen bu yöntemle nakil yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji ekibinden öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, günümüzde spor sırasında veya geçirilen travmalar sonrasında oluşan yaralanmalarda, hastalara yapay kıkırdak, mikro kırık gibi birçok yöntemin uygulandığını söyledi.
Yöntemi uygularken hastadan 15 dakikalık kapalı cerrahi işlemle bir-iki mililitrelik kıkırdak parçası aldıklarını belirten Dr. Beyzadeoğlu, şunları söyledi: "15-20 günde biyoteknolojik yöntemlerle, hastadan aldığımız kıkırdaktan çok sayıda kondrosit denilen kıkırdak hücrelerini üretiyoruz. Bu hücreler, jöle kıvamında özel bir maddeye yerleştiriliyor. 45 dakikalık ikinci bir operasyonla ölü kıkırdağı ve kemiği temizleyip, yeni üretilen kıkırdağı naklediyoruz."
Dr. Beyzadeoğlu, operasyon geçiren hastanın iki ay sonra desteksiz yürüyebileceğini, tam anlamıyla iyileşmenin ancak bir yılda sağlanabileceğini söyledi.