KİK: Hastaneler Çin malı cihaz almaya çekiniyor

Güncelleme Tarihi:

KİK: Hastaneler Çin malı cihaz almaya çekiniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 00:00

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, yasal tüm koşulları taşımalarına karşın Çin malı tıbbi cihazlardan çok şikayet geldiğini açıkladı.

Gül, "Aramızda çok tartıştık. Ama ürün gerekli kalite belgelerine sahipse, sırf menşeinden dolayı (almıyorum) diyemiyorsunuz" dedi. Dün gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Gül, kurumun işleyişi ve önemli uygulamalar hakkında bilgi verdi. Gül, başta stent olmak üzere tıbbı malzeme ve cihazlarda kalite çeşitliğinin geniş olduğunu hatırlatarak, "Bu durum e-ihalede ve liste çalışmasında nasıl uygulanacak?. Sakınca doğma riski önlenebilir mi?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

ALMAM DENEMİYOR: CE belgesi, kalite belgeleri denetlendikten sonra satış izni verilip tıbbi cihaz veri bankasına kaydediliyor. Fakat nasıl olduğunu çok çözemediğimiz bir şekilde, tüm kalite belgelerine sahip olan bazı ürünlerin aslında yeterli kaliteye de sahip olmadıkları gibi bir problem var şu anda. Çin’den gelen bazı malzemeleri hastaneler almakta çok çekingen davranıyorlar. Ama tüm koşulları taşıyorsa sırf menşeinden dolayı (almam) diyemiyorsunuz. Kullanıcı Sağlık Bakanlığına şikayet ediyor." KİK Başkanı, Hürriyet’in, "Ama bu şikayet ölümle de sonuçlanabilir?" hatırlatmasına şu karşılığı verdi: "Olabiliyor tabii. Uuslararası taraf olduğumuz anlaşmalar var. O anlaşmaların dışında, kişileri teklif vermekten engelleyemiyorsunuz. Sağlık Bakanlığı şikayet konusu malzemeyi uluslararası test laboratuvarlarından birisine yolluyor. Bakanlık, gerekli standartlara sahip olmadığı raporu çıkarsa malzemenin kullanımı yasaklıyor." Gül’ün diğer değerlendirmeleri şöyle:

YASA YENİDEN YAZILACAK: Kamu İhale Kanunu’nu AB direktifleri doğrultusunda yeniden yazmayı düşünüyoruz. Yasa 2002’de yürürlüğe girdiğinde de direktiflere tam uygun değildi, değişiklikler oldu. 35 madde değiştirmek yerine yeniden kaleme alacağız. Sadeleşecek, AB ile ortak ifadeler kullanılacak.

SU VE ENERJİ AYRI YASA: AB’de su, enerji, ulaştırma ve posta sektörlerine yönelik özel bir mevzuat var. Benzer düzenlemeyi, 2008’in ilk üç ayında "Sektörler Yasası" adıyla hayata geçireceğiz. Yasa, piyasa koşullarında hizmet veren KİT’lere önemli esneklikler getirecek. Su, enerji, ulaştırma ve posta sektörlerinde hammadde alımları ihalesiz yapılabilecek.

GELECEK YIL ZORUNLU: Elektronik ihaleye geçtiğimizde, teklif verecek olanlardan halen mali, mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin istenen 30 belgenin elektronik ortamda alınması mümkün olacak. Kurumlar arasında kurulacak bağla, Maliye sisteminden vergi borcu, İçişleri Bakanlığı sisteminden TC vatandaşı olup olmadığı, Sanayi Bakanlığının sisteminden yasaklı kişilerin ortaklığı bulunup bulunmadığı gibi bilgilere elektronik ortamda ulaşılabilecek. Sistem hayata geçirildiğinde, katılımcıların belge hazırlamasına gerek kalmayacak, bütün kontroller sistem üzerinden yapılabilecek. E-ihale, gelecek yıl hastanelerde zorunlu hale gelecek.

Enerji ihaleleri niye hep sorunlu

KİK Başkanı Gül, enerji ihalelerinde neden bu kadar çok sorun çıktığı sorusuna, "Bu sadece kurumların hatası değil. Mevcut ihale kanunu, AB direktiflerine çok da uyumlu değil. Bizim KİT’lerin eli ayağı bağlanmış durumda" yanıtını verdi. KİT’lerden ihalelerini diğer kamu kurumları gibi yapmasının beklenmemesi isteyen Gül şöyle konuştu: "BOTAŞ, Türkiye’nin doğal gaz ihtiyacını sağlamak zorunda. Bu alanlarda, (İran gazı kesti, Rusya’dan gelen gaz azaldı, vs) BOTAŞ’ın acilen bu eksikliği bir şekilde gidermesi lazım. Böyle bir problem olsa bile, diyelim herhangi bir ülkeden ihalesiz gaz alması mümkün değil. Cezayir’e telefon edip bir gemi sıvılaştırılmış gaz yollayın diyemiyor, niye, ihaleyle almak zorunda. Oysa Sektörler Kanunu yürürlüğe girmiş olsaydı, bunların asli faaliyetleriyle ilgili, örneğin enerji üretmek için alacağı gazı ihale yaparak alması zorunlu olmayacaktı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!