Kıdemli üye çözecek

Güncelleme Tarihi:

Kıdemli üye çözecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2014 02:05

Ergenekon ve Balyoz sanıklarının yeniden yargılanması Yargıtay Kanunu’nda yapılacak değişiklikle hayata geçirilecek. Yargıtay Kanunu’nun 7. maddesine “kıdemli üye” eklemesi yapılacak. Böylece, 3 yıllık kıdemle blok oy kullanmakla suçlanan 160 üye yeniden yargılama toplantısına katılamayacak. Toplantıya daire başkanları ve en az 8 yıl kıdemi olan üyeler katılabilecek.

Haberin Devamı

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ’ın, başta Balyoz ve Ergenekon sanıklarını kapsayacak yeniden yargılama konusunda çalıştıklarını, ancak henüz netleşmediği için açıklamadığı formüle ilişkin bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Hürriyet’in Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kanunlar Genel Müdürlüğü’nün “Hukuk sistemine artısı eksisi ne olur?” diye çalıştığı formül, Yargıtay Kanunu’nda yapılacak değişiklikle hayata geçirilecek. Mevcut Yargıtay Kanunu’nun 7. maddesine ‘kıdemli üye’ eklemesi yapılacak. Bu formül ile yeni Yargıtay’da blok hareket eden 160 üyeli yapının gücünün kırılması hedefleniyor.
2 YENİ KRİTER
2011’de yeniden oluşturulan HSYK Yargıtay’a 160 yeni üye atamıştı. Kamuoyu gündeminde, yeni seçilen bu üyelerin blok oy kullandığı, oy çoğunluklarıyla belli davalarda belirleyici oldukları
ve blok oy verileceği için yeniden yargılama halinde bile sonucun aynı çıkacağı tartışmaları yaşanıyordu. ‘Kıdemli üye’ formülünün hayata geçirilmesi halinde, blok oy kullandıkları eleştirisine hedef olan bu üyeler, 3 yıllık kıdemle yeniden yargılama toplantısına katılamayacaklar. Dairelerin başkanları ve en az 8 yıl kıdemli üyeleri yeniden yargılama görüşmelerine katılabilecekler. Yeniden yargılama için yöntem arayan bakanlıkta Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) ‘Kesin hukuka aykırılık halleri’ni düzenleyen 289. maddesi üzerinde de çalışılıyor. Buna göre, Ergenekon davasının dayandığı “Hukuka aykırı gizli tanıklık” ve Balyoz davasının dayandığı “Sahte dijital deliller”, yeniden yargılamada 2 yeni kriter olarak yasaya eklenecek.
ÖNCE BALYOZ
Mevzuata göre ancak yeni delil ortaya çıkması halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda yeniden yargılama yapıldığı için bu yol açılmış olacak. Başsavcılık yeni deliller ışığında kesinleşen Balyoz davasına itiraz edip yeniden yargılama isteyecek. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da kıdemli üyelerle toplanıp dosyaya yeniden bakacak. Bu yöntemle yeniden yargılama yapılmış olacak. Kesinleşmeyen Ergenekon davası da yeni kriterler ve yöntem ışığında yeniden görülmek üzere mahkemesine gönderilebilecek.
3’LERE ÖNLEM
Hükümetin üzerinde çalıştığı
‘kıdemli üye’ formülüne, gelecek hafta yasalaşması planlanan HSYK’nın yapısını değiştiren teklifte de başvuruldu. Yargıtay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için gerekli olan 4 yıllık Yargıtay üyeliği şartı 8 yıla çıkarılıyor. Yargıtay Daire Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili olabilmek için gereken üyelik süresi ise 3’ten 6 yıla yükseltiliyor. Böylece, 3 yıllarını dolduran 4. yıl kıdemine başlayan 160 yeni üyenin Yargıtay Başkanı, Başsavcısı, Daire Başkanı olmalarına karşı önlem alınıyor. Hükümet önce bu süreleri kanunla indirmişti. Şimdi seçilmelerini ve kilit konumda daha
belirleyici olmalarını engellemek için yükseltiyor. Son 2 Yargıtay Başkanı ve Başsavcısı seçiminde yeni üyeler belirleyici olmuşlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!