Kıdem ayarı

Güncelleme Tarihi:

Kıdem ayarı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 02:00

Orgenerallikte daha fazla kıdemi olan Yalçın Ataman ve Servet Yörük’ün, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen daha düşük kıdemli Hulusi Akar’dan emir alır duruma düşmemesi için farklı görevlere kaydırıldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

KARA Kuvvetleri Komutanlığı’na Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesi, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) sürecinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yeni komuta kademesi belirlenirken üst-ast dengelerini dikkate alan ince bir ayarı da zorunlu kıldı. Bu ayarla orgenerallikte daha fazla kıdeme sahip komutanların, kendilerinden daha az kıdeme sahip komutandan emir alır durumu düşmelerinin yolu tıkandı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun emekli edilmesinin ardından teamüllere göre yerine gelmesi gereken 4 yıllık orgeneral Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu da sivil kanadın isteği üzerine emekliye sevkedildi. Bu durumda yine teamüllere göre 3 yıllık orgenerallikleri bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 1’inci Ordu Komutanı Yalçın Ataman veya Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) Servet Yörük’ün Kara Kuvvetleri Komutanı olması gerekiyordu. Ancak bu teamül de işletilmeyerek 2 yıllık orgeneralliği bulunan ve kıtaya çıkarak ordu komutanlığı yapmamış olan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı yapıldı. Akar’ın kuvvet komutanlığı altında kendisinden daha kıdemli olan 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ataman ile EDOK Komutanı Orgeneral Yörük görevlerinde kalmış olsalardı, bu askeri üst-ast ilişkilerine de aykırı olacaktı.

Haberin Devamı


ASKERİ KANAT DEVREDE

İşte bu ince ayarı bozmamak için askeri kanat devreye girdi. 28 Şubat iddianamesinde adı geçtiği için sivil kanadın kuvvet komutanı olmasına sıcak bakmadığı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ataman, kendisinden daha az kıdeme sahip komutandan emir alır duruma düşmemesi için Harp Akademileri Komutanlığı’na atandı. Aynı şekilde Kara Kuvvetleri’ne bağlı EDOK Komutanı Orgeneral Yörük de benzer durumla karşılaşmaması için tamamen ayrı bir komutanlık olan Jandarma’ya gönderildi. Kara Kuvvetleri Komutanı Akar’la birlikte 2011’de orgeneralliğe yükselmiş Orgeneral Ahmet Turmuş 1’inci Ordu Komutanlığı’na, bu yıl orgeneralliğe yükselen Salih Zeki Çolak da EDOK Komutanlığı’na atandı. Ege Ordu Komutanı Abdullah Atay da Akar gibi 2011’de orgeneral olmuş durumda. 3’üncü Ordu Komutanlığı’na da bu yıl orgeneralliğe yükselen Korgeneral Ümit Dündar atandı. Bu durumda TSK’nın komuta kademesindeki üst-ast dengesi bozulmamış oldu.

DENİZ’DE ALT KADRO OLUŞTU

Değişik davalardan ceza almış veya tutuklu bulunanlar nedeniyle oramiral sıkıntısının bundan sonra da yaşanmaya devam edeceği Deniz Kuvvetleri’nin alt kademesindeki şekillenmeler de belli oldu. Oramiralliğe yükselerek Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Bülent Bostanoğlu ile Donanma Komutanlığı’na getirilen Koramiral Veysel Kösele’nin birlikte çalışacakları alt kadroda, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı oldu. Bu yıl koramiralliğe yükselen Hasan Uşaklıoğlu Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Güney Deniz Saha Komutanlığı’na, Serdar Dülger de Deniz Eğitim Komutanlığı’ndan Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na atandı. Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Adnan Özbal da Sahil Güvenlik Komutanı oldu. Hava’da da Suriye sınırına yakın olması nedeniyle kritik konumdaki Malatya Erhaç’daki 7’nci Ana Jet Üs Komutanlığı’na Tuğgeneral Atilla Darendeli getirildi. Hava’da bu yıl kuvvet komutanı olması beklenirken temdit alan Korgeneral Abidin Ünal, Eskişehir 1’inci Hava Kuvvet Komutanlığı’na kaydırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!