Kıbrıs'ta kayıplarla ilgili çalışmalar sona aşamaya geldi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta kayıplarla ilgili çalışmalar sona aşamaya geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2006 11:52

Kıbrıs'ta kayıpların akıbetinin belirlenmesi için yaklaşık 1.5 yıldan beri toplu mezarların açılması yönünde yoğun bir çalışma içinde bulunan Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, mezarların açılması için gerekli alt yapının kurulması konusunda önemli ilerleme sağladı. Lefkoşa'da ara bölgede Antropoloji Laboratuarı'nın kurulması son aşamaya geldi.

Haberin Devamı

Kıbrıslı Türk kayıplar için DNA tetkikleri yapacak olan DNA laboratuarı da tamamlandı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan DNA Laboratuarı, uluslararası standartlarda hizmet vermeye hazırlanıyor. Laboratuar, kayıtlı 502 Türk kayıp yakınından DNA örnekleri alarak analiz yapacak ve kayıplarla ilgili veri bankası oluşturacak.

Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'ndeki Türk Üye Gülden Plümer Küçük, DNA laboratuarının tamamlandığını ve uluslararası standartlarda hizmete hazır hale geldiğini söyledi.
Uzun yıllar yurt dışında çalışan Kıbrıslı Türk Genetik Uzmanı Dr. Eyüp Gemicioğlu gözetiminde çalışacak laboratuarın personel ve teknik alt yapısı da tamamlandı. Kayıplarla ilgili bilgilerin toplanacağı veri bankasıyla ilgili forumlar da hazırlandı.

Haberin Devamı

Genetik uzmanı Gemicioğlu başkanlığında bir kimyager ve bir hemşireden oluşan 3 kişilik ekibe, çalışmaların seyrine göre gerek duyulması halinde bir de psikolog katılacak. Resmi kayıtlarda yer alan 502 Türk kaybın ailelerinden DNA analizleri için kan örnekleri alacak ekip, kimlik tespitinde büyük önem taşıyan diş, ayak, saç, boy gibi bilgileri de derleyecek.

AİLELER YARDIMCI OLMALI

Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi Türk Üyesi Gülden P. Küçük, kimlik tespitinde DNA testleri yanında kayıplarla ilgili bilgilerin büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, hızlı ve doğru sonuç almak için kayıp yakınlarının yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Kayıp yakınlarının akrabalık derecesine göre laboratuara kan tetkiki ve bilgi toplamak için çağrılacağını, laboratuara gelemeyenlereyse ekibin gideceğini kaydeden Küçük, KKTC'de yapılacak DNA analizlerinin ardından sonuçların ara bölgedeki Genetik Hastanesi'nde birleştirileceğini belirtti.

ORTAK ÇALIŞMA

Genetik Hastanesi'nde bu amaçla kurulacak ünitede Türk ve Rum uzmanlar, eşit düzeyde ve eşit sayıda görev yapacak.

Kimlik tespitine yönelik DNA analizleri yapılırken, diğer yandan da Antropoloji Laboratuarı'nda kayıpların kimlik tespiti için kemikler dizilecek. Antropoloji Laboratuarı'nda Türk ve Rum uzmanlar birlikte çalışacak. BM kontrolündeki laboratuarda yabancı uzmanlar gözetiminde bir Türk ve bir de Rum antropolog birlikte görev yapacak.
Ara bölgedeki eski havaalanı yakınlarında prefabrik bir bina olarak inşa edilen Antropoloji Laboratuarı için Türk ve Rum tarafları 70'şer bin Kıbrıs Lirası tutarında mali katkı yaparken, Almanya'nın da laboratuara 100 bin avro yardımda bulunduğu öğrenildi.

KAZILAR LABORATUARLARIN KURULMASINDAN SONRA

Laboratuarların kurulmasından sonra Ada genelindeki mezar kazılarının başlaması planlanıyor.
Ada genelindeki 150-200 mezarın uluslararası uzmanlar gözetiminde açılması konusunda mutabakat sağlayan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi, yaklaşık 3 yılda tamamlanması beklenen kazılar için gerekli toplam 10 milyon dolarlık bütçe için finansman arayışını sürdürüyor. Komite, projelerle uluslararası finansman sağlamayı hedefliyor.

3. ÜYE NİSAN BAŞINDA

Bu arada Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'nde 3. üye olarak görev yapan BM temsilcisinin, tarafların onay sürecinin tamamlanmasından sonra nisan başında atanması bekleniyor.
Uzun süreden beri üye vekili olarak görev yapan BM temsilcisi Pierre Guberan'ın emekliye ayrılmasıyla komitedeki bir üyelik boş bulunuyor. BM kararıyla ve taraflar arasında varılan anlaşmayla 1981 yılında kurulan Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi'ne Latife Birgen'in ardından Türk temsilci olarak atanan ve 1984 yılından beri bu görevi kesintisiz 21 yıl sürdüren Rüstem Tatar, geçen aylarda emekliye ayrılmıştı. Tatar'ın yerine de yardımcısı Gülden Plümer Küçük atanmıştı. KKTC Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler ve Siyaset Planlama Müdürü Ahmet Erdengiz de Yardımcı Üye olarak komitede görev yapıyor.

Haberin Devamı

Komite'de Rum heyetineyse Elias Georgiades başkanlık ediyor. Komite, rutin toplantılarını aksatmadan sürdürüyor. Her perşembe toplanan Komite'de, 3. üye konumundaki BM Temsilcisine, adada görevli asistanı vekalet ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!