Kıbrıs Türk Ticaret Odası: Limanlar eş zamanlı açılmalı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Türk Ticaret Odası: Limanlar eş zamanlı açılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 16:03

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs'ta limanların eş zamanlı olarak açılması konusunu Avrupa Birliği dönem başkanı Avusturya'nın gündemine getirdi.

KTTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Oda Başkanı Erdil Nami ve beraberindeki heyet, Avusturya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Eva Hanger ile görüştü.
Görüşmede KTTO heyeti, Türkiye'nin deniz ve hava limanlarının Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına, Kıbrıs Türk deniz ve hava limanları üzerindeki izolasyon ve ambargoların kaldırılmasıyla eş zamanlı olarak açılması gerektiğini vurguladı.
KTTO Başkanı Erdil Nami, görüşmede, Mali Yardım Tüzüğü'nün ivedilikle ve koşulsuz olarak uygulanması gerektiğini de belirtti.
KTTO heyeti, AB Tüzükleri ve Kıbrıs Türk ekonomisini çok yakından ilgilendiren, Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması konularıyla ilgili görüş ve önerilerini yazılı olarak da Büyükelçi Hanger'e iletti.

-KTTO'NUN GÖRÜŞLERİ-

KTTO'nun Avusturya büyükelçisine yazılı olarak verdiği görüş ve öneriler şöyle:
“KTTO'nun yeni meclis ve yönetim kurulu üyeleri Annan planı temelinde Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümü, AB üyeliğini, Kuzey Kıbrıs'ın dünyayla entegrasyonunu ve Kıbrıslı Türkler üzerinde bulunan tüm izolasyon ve ambargoların kaldırılması yönündeki tüm çabaları desteklemektedir.
Bilindiği üzere, geçen 1,5 yıllık süre zarfında direkt ticaret ve mali yardım tüzükleriyle ilgili olarak hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir ve Yeşil Hat Tüzüğü, AB'nin Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik kalkınmasını desteklemek için uygulamakta olduğu tek enstrümandır. Ancak Yeşil Hat Tüzüğü kapsamındaki ada içi ticaretin, Kıbrıslı Türklerin refahını artırmak için çok kısıtlı bir potansiyeli bulunmaktadır. Dolayısıyla AB, Yeşil Hat Tüzüğü'nün geliştirilmesi için, Gümrük Birliği Alanı'ndan gelen malların serbest dolaşımının sağlanması ve Kıbrıs Türk ticari araçlarının ada içi dolaşımındaki serbest dolaşımın sağlanması yönünde bazı adımlar atmalıdır.
Bizler, KTTO olarak Mali Yardım Tüzüğü'nün ivedilikle ve koşulsuz olarak uygulanması gerektiğine inanmaktayız. Bu yardımın Kıbrıs Türk ekonomisine olumlu yönde yansıması için söz konusu yardımın, AB müktesebatına uyum, gümrük ve liman altyapılarının iyileştirilmesi, enerji ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve ekonomik büyümenin motorları olan hizmetler sektörü ve KOBİ'lerin rekabet edebilirliklerinin artırılması ve Kıbrıslı Türkleri AB'ye daha da yakınlaştırmak için kullanılması gerekmektedir.
Bizler, direkt ticaret ve finansal yardım tüzüklerine ilişkilendirilen taslak deklarasyona Kıbrıs sorununun zaten kalbi olan mülkiyet, Maraş'ın statüsü ve Mağusa limanı gibi konuları içerdiği için karşı çıktık. Kanımızca bu konular, sadece Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasıyla çözümlenecektir.
Direkt ticaret tüzüğü Kuzey Kıbrıs ile Avrupa Birliği gümrük bölgesi arasındaki ticareti kolaylaştıracak bir sistem ileriye süren çok önemli bir öneridir. Mevcut koşullarda, bizler bu tüzüğün uygulanmasının bir süre daha ertelenmesine karşı değiliz. Ancak bir kez daha vurgulamak isteriz ki, direkt ticaretin Kıbrıslı Rumların iddia ettiği gibi 'politik bir terfi' olarak değerlendirilmesi anlamsızdır. Direkt ticaret Kıbrıs Türk ekonomisinin gelişimi için çok önemli bir enstrümandır. Bu argümanımızın arkasındaki en önemli gerekçelerden biri ise güneyde bulunan limanların kullanılmasının iş insanlarının ticaret ve yatırım aktivitelerine fazladan risk ve maliyet getirecek olmasıdır. Dolayısıyla, AB'nin amacı Kuzey Kıbrıs ekonomisinin kalkınmasını ve Kıbrıslı Türklerin AB ile entegrasyonunu sağlamak olduğuna göre, direkt ticaret tezi uygulanmalıdır.
Bizler, Türkiye'nin deniz ve hava limanlarını Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına direkt ticaret tüzüğü uygulanmadan veya Kıbrıslı Türkler üzerindeki ambargo ve izolasyonların kaldırılması yönünde somut adımlar atılmadan açmasının, Kıbrıslı Türklerin ekonomik ve ticari aktivitelerine olumsuz yönde yansıyacağı cihetle, Kıbrıslı Türkler için adaletsiz ve haksız olduğuna inanmaktayız. Dolayısıyla Türkiye deniz ve hava limanları Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına, Kıbrıs Türk deniz ve hava limanları üzerindeki izolasyon ve ambargoların kaldırılmasıyla eş zamanlı olarak açılmalıdır. Bu durum Kıbrıslı Türklerin ekonomik kalkınmasına ve dünyayla entegrasyonuna önemli katkı yapacaktır.”
Bu arada AB Komisyonu Genişleme Genel Direktörlüğü Kıbrıs Türk Toplumu Masası şefi Leopold Maurer'in, 23 Ocak 2006 Pazartesi günü KTTO'yu ziyaret edeceği belirtildi.
KTTO Başkanı Erdil Nami ve oda yetkili kurullarının, Maurer ile yapacakları görüşmede, AB tüzükleri ve limanlar konusunu ele alacağı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!