Kıbrıs Türk belediyeleri onaysız borçlanamayacak

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Türk belediyeleri onaysız borçlanamayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2011 09:00

KKTC’li belediyeler bunu ilk bizden öğrenecek... Bugünden itibaren, Kıbrıslı Türk belediyeler, komisyon izni olmadan borç alamayacaklar.

Haberin Devamı

Bu bilgiyi veren, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar.

 

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Lefkoşa’da dün akşam geç saatte sohbet ediyoruz Tatar’la. KKTC’de Meclis’ten geçen ve bugün Resmi Gazete’de yayınlarak yürürlüğe girecek olan Kamu Finansmanı Borç Yasası’ndan bahsediyor:

“Daha bizim belediyeler bunu bilmiyor; Ama bu yasa ile sadece devletin değil yerel yönetimlerin de borçlanması komite onayına bağlı. Bu durumu, bugün öğrenecek bizim belediye başkanları...”

 

Yeni yasa ile, KKTC Merkez Bankası Başkanı, onun belirleyeceği bir kişi, Maliye Müsteşarı ve Hazine Müdürü’nden oluşan dört kişilik bir komite oluşturuluyor. Bu komite onayı olmadan, ne devlet, ne de yerel yönetimler borç alamayacaklar.

 

Haberin Devamı

KKTC İLK KEZ HAZİNE BONOSU SATACAK

 

Yeni yasanın bir başka getirisi ise, KKTC’nin ilk kez Hazine bonosu ve tahvili basması olacak. Alınan tedbirlerle KKTC bütçesinin sağlamlaştığını, gelirlerin arttığını, artık sadece faiz değil, ana para borç ödemelerine de başlandığını anlatan Maliye Bakanı Tatar, yaklaşık 150 milyon dolarlık tahvil satmayı planladıklarını da vurguladı. Tatar, özellikle Türkiye bankalarına da, bu tahvillerden alma çağrısı yaptı.

 

“TÜRKİYE BİZİM IMF’MİZ”

 

KKTC’nin bu noktaya gelmesi kolay olmamış. Ardarda gelen tedbirler bir ara o kadar bunaltmış ki halkı, protestolar başlamış. “Herkese protesto için yumurta, domates falan atarlar. Sendikalar bana karpuz attı” diye anlatıyor yaşadıklarını Maliye Bakanı Tatar.

 

Peki ne yapmış kendisine karpuz atana karşı. İşte yanıtı:

“Karpuz atana karşı ne mi yapılır? Tabii ki teşekkür ettim. Başka ne yapılabilir ki...”

 

Haberin Devamı

“En zor iş galiba sizinki KKTC hükümetinde” diyerek araya giriyorum. Yanıt gecikmiyor:

“Paranın olmadığı yerde Maliye Bakanı olmak zor. Para olsa, çok kolay olurdu...”

 

KKTC’nin bu noktaya gelmesinde, Türkiye’nin rolünü de özellikle vurguluyor Ersin Tatar:

“Türkiye bizim IMF’miz. AB’nin Yunanistan’ı denetleyemediği ortaya çıktı. Ama maaşallah Türkiye bizi iyi denetliyor...”

 

“ÇALIŞAN MÜSTEŞAR DA, EMEKLİ MÜSTEŞAR DA 7 BİN TL MAAŞ ALIYOR”

 

KKTC bütçesindeki “kara delik”, emekli maaşları. Ülkede 13 bin devlet emeklisi, 18 bin de sosyal sigorta emeklisi var. Ve işin ilginci, emekliler görevdeki muadilleri kadar maaş alıyorlar. İşte Maliye Bakanı’nın verdiği çarpıcı örnek:

Haberin Devamı

“Devlette halen çalışan Müsteşar da 7 bin TL, emekli müsteşar da 7 bin TL maaş alıyor. Biz, emekli maaşlarına vergi koyalım dedik, ama Anayasa Mahkemesi kazanılmış hak diyerek bunu iptal etti. Şimdi bu kara deliğin kapanması için en az 20 seneye ihtiyacımız var. “

 

“TÜRKİYE HÜKÜMETİNDEN ÇOK MEMNUNUZ...”

 

Geçmişte, Türkiye ile KKTC arasında gerilim yaşandığı yanılsamasının yaşandığına da dikkat çeken Maliye Bakanı Tatar, “biz Türkiye hükümetinden çok memnununuz” diyor ve ekliyor:

“Kıbrıs Türkü, Türkiye’yi sever. Türkiye’ye engel olmak istemez. Annan planı döneminde, Ankara’dan planın kabul edilmesi yolunda işaret geldi. Kıbrıslı Türkler de Türkiye’yi kırmadı. Kırmaz.”

 

Haberin Devamı

“HRİSTOFYAS SIFIRI TÜKETTİ...”

 

KKTC Maliye Bakanı ile, Ada’nın güneyinin, Kıbrıslı Rumlar’ın durumunu da konuşuyoruz.

 

Rum Kesimi Lideri Hristofyas için, “Hristofyas sıfırı tüketti” diyor. “Geçenlerde, halk Hristofyas’ın kellesini istedi.Bakın istifasını değil, bayağı kellesini...”

 

Bu durumun nedeni ise, Kıbrıslı Rumlar’ın ciddi ekonomik krize girmiş olmaları Ersin Tatar’a göre;

“Rumlar’da Yunanistan’ın 10 milyar dolarlık tahvili, bonosu var. Şimdi öde dese, nasıl ödesin? Almanlar mı ödeceyek bu tahvilleri?”

 

“RUMLAR’A ÜÇ GÜNDE YÜZLERCE JENERATÖR SATTIK”

 

Rum Kesimi’nde elektrik santralini devre dışı bırakan patlama da, ekonomiyi çok olumsuz etkilemiş. “Rumlar ilk kez elektrik kesintisi ile tanıştı. Oysa biz alışkınız” diyor Tatar. “Bizde elektrik kesintileri bir ara çok yoğundu. O zamandan alışmışız jeneratör kullanmaya. Şimdi üç günde, Rumlar’a yüzlerce jeneratör sattık. Bizim jeneratörler, sınırın öte tarafına gidiyor...”

 

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KIBRIS ÇIKARMASI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!