Kıbrıs Rum halkı pazar günü sandığa gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Rum halkı pazar günü sandığa gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2008 12:19

Kıbrıs Rum halkı, 5 yıl süreyle görev yapacak yeni “başkan”larını seçmek üzere, 17 Şubat Pazar günü sandık başına gidiyor.

Seçim yarışı, 9 adaydan en çok şans tanınan Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği AP milletvekili Yannakis Kasulidis arasında geçiyor.
Oy pusulasında adaylar; Yannakis Kasulidis, Dimitris Hristofyas, Tasos Papadopulos, Andreas Evstratiu, Kostas Themistokleus, Kostas Kiriaku (Utopos), Marios Matsakis, Anastasis Mihail ve Hristodulos Neofitu şeklinde sıralanıyor.
Seçimde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayacak, saat 12.00'de bir saat öğle yemeği arasından sonra saat 17.00'de tamamlanacak. Oy merkezlerinde kuyruk oluşması halinde oy verme süresi saat 21.00'e kadar uzatılabilecek.
Rum Merkez Seçim Kurulu, seçim sonuçlarının, her şeyin normal gitmesi halinde Pazar akşamı saat 20.30'da açıklanmasını bekliyor.
Seçim kampanyası Cuma gece yarısı sona erecek.

SEÇMEN SAYISINDA KADINLARIN ÜSTÜNLÜĞÜ

AA muhabirinin Rum kaynaklarından derlemesine göre, oy kullanmanın yasal bir zorunluluk olduğu Kıbrıs Rum kesiminde, 390'ı Kıbrıslı Türk olmak üzere 515 bin 994 seçmen, 1159 sandıkta oy kullanacak. 18 yaşını dolduran yaklaşık 15 bin yeni seçmen ilk kez sandığa gidecek.
Rum İçişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, seçmen listeleri hazır ve kadın seçmenler erkeklere oranla daha fazla. 515 bin 994 seçmenin 254 bin 584'ü erkek, 261 bin 410'u kadın.
Bu arada, Rum hava yollarının açıklamasına göre, Yunanistan'dan 7 bin, İngiltere'den 5 bin ve diğer yerlerden de 1500 olmak üzere yaklaşık 14 bin öğrenci oy kullanmak için Güney Kıbrıs'a gelecek.

-3 ADAY DA İKİNCİ TURA KALACAĞINA İNANIYOR-

Seçimde yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday yeni “başkan” olacak. İlk turda hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması halinde, seçimlerin ikinci turu 24 Şubatta en yüksek oy alan iki aday arasında yapılacak. Tüm göstergeler seçimin ikinci tura kalacağı yönünde.
Son anketler, Papadopulos'un çok az bir farkla da olsa daha avantajlı olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte anketlere katılanların önemli bir bölümü hala kararsız ya da yanıt vermiyor.
Basında hemen her gün yayımlanan anketlere göre, ağırlıklı olarak Papadopulos ve Hristofyas ikinci tura kalıyor. Papadopulos ilk turda az bir farkla önde olsa da, Hristofyas ile ikinci tura kalması halinde ana muhalefet DİSİ'nin oyları belirleyici olacak.
Rum basını, DİSİ ile AKEL arasında ikinci tura yönelik işbirliği yapılması görüşünün ortaya çıktığını yazmıştı.
Kıbrıs Rum kamuoyu üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirtilen Kilise'nin, açıkça belirtmese de Papadopulos'u desteklediği belirtiliyor.
Üç aday, Perşembe akşamı canlı televizyon tartışmasında Kıbrıs sorununu tek konu olarak ele alacak.

-ADAYLAR NE DİYOR?-

Seçimin güçlü adayları Papadopulos, Hristofyas ve Kasulides, seçim propagandalarında ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununu ele alıyor.
Bu üç aday da öngördükleri çözüm modelinde, Türk askeri ve “yerleşik” olarak niteledikleri Türk kökenli KKTC vatandaşlarının adadan ayrılmasını, adanın birleştirilmesini istiyor.
Adaylar, 8 Temmuz 2006'da Lefkoşa'da Papadopulos ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat arasında varılan ve 8 Temmuz Anlaşması ya da Gambari Süreci olarak da bilinen söz konusu anlaşması uygulamaya koyacağını belirtiyor.

-PAPADOPULOS-

Papadopulos, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili olarak, “Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilebilecek, ülkeyi, ekonomiyi, toplumu ve kurumları yeniden birleştirecek, insan haklarını koruyacak uygun bir içeriği olan çözüm istediğini” belirtti.
“Birlikte çok şey başardık ve daha fazlasını başarmak için sizden yardım istiyorum” diyen Papadopulos, “Vizyonum Türk askerlerinden arınmış, çocuklarımıza geleceklerini planlama şansı verebilecek, özgür ve güven içinde yaşayacağı bir Kıbrıs'tır” dedi.
Kendi iddiasıyla, “işgali” ve bölünmüşlüğü sona erdirmek için çalışacağını söyleyen Papadopulos, her fırsatta, Annan Planı yeniden gündeme getirilirse, daha güçlü bir şekilde reddedeceğini açıkladı ve bu planının yeniden gündeme getirilmemesi için kendisinin seçilmesini istedi.

-HRİSTOFYAS-

Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hrsitofyas, “çözüm vizyonunun; Türk 'işgal' ordularının geri çekilmesi, Kıbrıs'ın askerden arındırılması ve toprakların, ekonominin ve devlet kurumlarının yeniden birleştirilmesi” olduğunu söyledi.
“Güvenilirliğimiz var, çünkü yıllardır istediğimiz çözüm ve çözüm temeli prensiplerine sadık kaldık” diyen Hristofyas, AKEL'in Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun güvenine sahip olduğunu savunarak, bunu, “Kıbrıslı Türklerle ortak bir dil bulunmasında önemli bir silah” olarak nitelendirdi.
Hristofyas, “Yurtta birlik çözüme yönelik herhangi bir inisiyatifin ön şartıdır; hiç kimse, Kıbrıs sorununun sorumluluğunu tek başına kaldıramaz ve bu nedenle Ulusal Konseye yeni bir momentum vereceğiz” dedi.

-KASULİDES-

DİSİ'nin desteklediği AP milletvekili ve eski Rum dışişleri bakanı Yannakis Kasulides ise Papadopulos'u çözüm vizyonu olmamakla eleştirdi.
“İnsanlar bizden, genel görünüşle ilgili sloganları değil, hedeflerimizi başarmayı nasıl düşündüğümüzü duymak istiyor” diyen Kasulides, Kıbrıs Rum tarafının “kırmızı çizgileri” dahilinde bir çözümden bahsederek, Papadopulos'u beş yıldır çözüm için müzakere etme niyeti göstermemesinden dolayı eleştirdi.

-EN FAZLA ADAYIN YARIŞTIĞI İKİNCİ SEÇİM-

Kıbrıs Rum kesiminde 17 Şubat Pazar günü yapılacak seçim, en fazla sayıda “başkan” adayının katılacağı ikinci seçim olacak.
Rum kesiminde 2003'te düzenlenen “başkanlık” seçiminde on aday yarışmıştı. 2003 seçimleri Papadopulos ile Glafkos Klerides arasında geçmiş ve Papadopulos seçimi ilk turda kazanmıştı.

-KİM KİMİ DESTEKLİYOR?-

Papadopulos, esas olarak uzun yıllardır başkanlığını yaptığı Demokratik Parti (DİKO) tarafından destekleniyor. Papadopulos ayrıca Sosyal Demokratlar Hareketi EDEK, Avrupa Partisi ve Ekologlar ile küçük grupların desteğine sahip.
Daha önce, aday çıkarmayan ve başka adayları destekleyen, Rum kesiminin en güçlü partisi komünist AKEL partisi, tarihinde ilk kez seçime kendi adayıyla katılıyor.
AKEL, 24 Nisan 2004 Annan Planı referandumunda ve 2003'te Papadopulos'un seçilmesinde önemli rol oynamıştı.
Eski koalisyonun büyük ortağı EDEK'in Papadopoulos'u destekleyeceğini açıklamasının ardından AKEL de geçen yaz Hristofyas ile seçimlere katılacağını açıklamıştı. Hristofyas'ı AKEL ve diğer küçük gruplar destekliyor.
AP milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides de mensubu olduğu ana muhalefet DİSİ ve küçük gruplar tarafından destekleniyor.
Seçim sonuçları, www.proedrikes.gov.cy, www.ekloges.gov.cy ve www.elections.gov.cy web sitelerinden de duyurulacak.

-GEÇMİŞ RUM “BAŞKANLAR”-

Güney Kıbrıs'taki seçimde, Papadopulos'un kaybetmesi halinde, seçimden zaferle çıkacak aday, Güney Kıbrıs'ta seçimle iş başına gelmiş 6. isim olacak.
1960 Türk-Rum ortalığındaki cumhuriyetinin 1963'te yıkılmasından sonra Güney Kıbrıs'ta 45 yıl boyunca 5 ayrı isim çeşitli dönemlerde “başkanlık” yaptı. Bu arada, 15 Temmuz 1974'te Yunan Cuntası destekli bir darbe gerçekleştiren faşist diktatör Nikos Sampson da 8 gün süren sözde “başkan” oldu.
Güney Kıbrıs'ta 1963'ten bugüne “başkan” olarak görev yapmış isimler ve başkanlık dönemleri şöyle:
“Başpiskopos Makarios (1963-1974, Glafkos Klerides (1974 Başkan Vekili), Başpiskopos Makarios (/1974-1977), Spiros Kipriyanu (1977-1988), Yorgo Vasiliu (1988-1993), Glafkos Klerides (1993-2003) ve Tasos Papadopoulos (2003-...).
(ZK-MCT)

12:12 12/02/08"
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!