Güncelleme Tarihi:
Kocaeli Üniversitesi'nde, Kıbrıs Barış Suyu Projesi'ne bilimsel destek verilmesi için çalışma başlatıldı. KOÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Varol, Alsim Alarko öncülüğündeki konsorsiyumun gerçekleştireceği Kıbrıs Barış Suyu Projesi'ne, üniversite olarak bilimsel destek vermek için çalışma yaptıklarını bildirdi. Ada'da içme suyu kaynaklarına deniz suyu karışması sonucu su sıkıntısı yaşandığını, bunun ekonomik kayıplara yol açtığını belirten Varol, "Projenin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Kıbrıs Rum Kesimi arasında olduğu kadar, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların bir bölümünü de çözeceğine inanıyorum" dedi.
Proje para ve güç getirecek
Varol, projeyle Kıbrıs'a ilk etapta yılda 75 milyon metreküp suyun taşınacağını, bunun önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gideceğini belirterek şunları söyledi:
"Güney Kıbrıs Rum kesimi de bu sudan talep ettiği takdirde kendilerine kullandırılacak. Bu nedenle projeye Kıbrıs Barış Suyu Projesi adı verildi. Proje iyi realize edilirse Türkiye, bu suyu pazarlama yoluyla hem ekonomik hem de siyasi güce kavuşacaktır." Projenin son aşamasının tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Varol, sorunun çözümünün, Türkiye'nin kararlılığına bağlı olduğunu belirtti.
DSİ'nin, projenin son bölümü için 10 milyon dolar ayırdığını bildiren Varol, şöyle devam etti: "DPT tarafından 2001 yatırım programına alınan proje, onay için Hazine Müşteşarlığı'na gönderilecek. Bu işlem 7-8 ay sürer ve proje ardından gelecek 4 yılda tamamlanır. Kıbrıs'ın su sorunu, Türkiye tarafından, 2005 yılında tamamen çözümlenmiş duruma gelecektir."
Ters köprü sistemi kurulacak
Kıbrıs Barış Suyu Projesi için gereken su, Dragon çayından sağlanacak. Su, polietilen yüksek yoğunluğu 1600 milimetre çapındaki borularla önce Anamur'a, buradan da Ters Köprü Sistemi ile denizin 250 metre derinliğinden geçirilip, toplam 101 kilometrelik boru hattı ile Kıbrıs'a ulaştırılacak. Proje, Türkiye'nin her gün denizlere akan yaklaşık 20 milyon metreküp suyu değerlendirmesini sağlayıp, ülke ekonomisinde de yeni canlılık yaratacak. Yaklaşık 350 milyon dolarlık maliyetle gerçekleştirilecek projenin kredi arayışları sürüyor.