Kıbrıs’a yıl sonuna kadar süre

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs’a yıl sonuna kadar süre
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 00:00

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Güvenlik Konseyi’ne sunduğu 8 sayfalık Kıbrıs raporunda, tarafların Ekim sonuna kadar adada görüştükten sonra garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı çok taraflı uluslararası konferans düzenleme niyetinde olduğunu açıkladı.

Kıbrıs sorununa Türkiye’nin de desteklediği yıl sonuna kadar çözüm hedefi koyan Ban Ki-moon, geçen zamanın sorunun aleyhine işlediğine de dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi’ne önceki akşam sunulan rapor onaylanma aşamasında. Başbakan Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs Rum Kesimi’nin 2012 Temmuz’unda AB dönem başkanı olmasına kadar adada çözüm üretilemediği taktirde Türkiye’nin AB ile ilişkilerini donduracağı” uyarısında bulunmuştu. Rapor onaylanırsa, Türkiye’nin tavrı desteklenmiş olacak.

Toprak ve harita en son

Genel Sekreter, raporda yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın, BM’nin ilgili kararlarında da anlatıldığı şekilde; “tek uluslararası kimlik, tek egemenlik ve iki eşit kurucuyla (tarafla) birlikte; iki kesimli - iki toplumlu federasyonu öngörmesi gerektiğini” ifade etti.

Ban Ki-moon, zorlu konulardan toprak paylaşımı konusunun ise, uluslararası konferans öncesinde sürecin son aşamasında taraflar arasında harita üzerinde yapılacak görüşme sonucunda belirleneceğini de raporuna ekledi.

Rumlar da Türkiye’ye ‘Küstah’ dedi

İSRAİLLİ bakandan sonra Kıbrıs Rum Kesimi’nin yeni Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli de Ankara’ya karşı ağzını bozdu. Markulli, Doğu Akdeniz’de ekim ayında başlamayı planladıkları doğalgaz sondaj çalışmalarına Türkiye’nin tepkisini ‘kabadayılık’ ve ‘küstahlık’ olarak niteledi.

Markulli, “Bu tehdit sadece bize değil, AB’nin tümüne yöneliktir. AB’nin ortak tutum alması için girişimlerde bulunacağım’ dedi. Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge’nin bir bölümünü kiralayarak sondaj hazırlıklarına başlayan Amerikan Noble Energy şirketi, Avrupa’ya 100 yıl yetecek miktarda doğalgaz yatakları bulduğunu açıklamıştı.

Türkiye ise, Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarının, komşu ülkeler ile yapılacak anlaşmalarla belirlenmesi gerektiğini ve ayrıca Rumların Kıbrıslı Türkleri yok sayarak tek başlarına da anlaşma imzalayamayacağını savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!