Mustafa DEMİRER /DHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2007 00:00
Çorum ve Yozgat sınırları arasındaki İncesu Kanyonu, doğal güzelliğinin yanı sıra 8 farklı medeniyetin izlerini taşıyor. Yöre halkı ve girişimciler kanyonu dünyaya tanıtmak amacıyla kollarını sıvadı. İnternette siteler açılırken, belediye ve sivil toplum kuruluşları da kanyona günübirlik geziler düzenliyor.
İncesu Kanyonu, Çorum’un Ortaköy İlçesi’ne bağlı İncesu Köyü’den başlayıp Yozgat’ın Kazankaya Beldesi’ne kadar uzanıyor. Uzunluğu 12.5 kilometre. Genişliği ise yaklaşık 60 metre. Sarp kayalarla çevrili kanyonun tek girişi ve çıkışı bulunuyor. Her iki yamacı da sarp kayalıklarla çevrili. Rafting ve tracking için uygun özellikler taşıyor.
KİBELE’Yİ ODUNCU KEŞFETTİİçinde Çekerek Irmağı akan İncesu Kanyonu suyun iyice azaldığı temmuz - ağustos aylarında rahatça gezilebiliyor. Kanyonda mağaralar, eski medeniyetlere ait kalıntılarla kayalara oyulan Kibele kabartması bulunuyor. 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen kabartma 1985 yılında odun toplayan bir köylü tarafından bulundu. İçinde altın olduğu sanıldığı için defineciler tarafından tahrip edildi.
Hititler’in başkenti Şapinuva ile aynı taşıyan antik kentin yakınında bulunan kanyonun tanıtımını yapmak, yerli ve yabancı turistleri bölgeye çekmek isteyen Ortaköy halkı, çeşitli faaliyetler düzenlemeye başladı. Bazı girişimciler, internette İncesu kanyonunu tanıtan siteler açarken, belediye ve sivil toplum örgütleri bölgeye günübirlik geziler düzenleyerek adını duyurmaya çalışıyor.
FAUNA VE FLORASI ZENGİNYüksek bir peyzaj özelliğine sahip olan kanyon, aynı zamanda zengin fauna ve flora türlerine sahip. Kanyonda nesli tükenmek üzere olan kızıl akbaba, kızıl gagalı dağ kargası, yılan kartalı, kızıl şahin, gri balıkçıl, dağ kuyruksallayanı, kuyrukkakan gibi nesli tükenmek üzere olan hayvanlar da gözetlenebiliniyor. Diğer yandan ekim - nisan aylarında Çekerek Irmağı’nın seviyesi yükselmesiyle rafting ve tracking için uygun özellikler taşıyor.
Çorum Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, Çekerek Irmağı üzerindeki İncesu Kanyonu’nun doğal güzelliğinin korunabilmesi için milli park statüsüne alınması gerektiğini söylüyor: "Yapılan tanıtımlar sayesinde kanyona gelen ziyaretçi sayısında son zamanlarda artış oldu. Çevre kirliliği yaşanmaması ve bölgenin defineciler tarafından tahrip edilmemesi için İncesu Kanyonu’nun milli park olarak tescillenmesi gerekiyor. Kanyonda, bazı yerler define avcıları yüzünden şimdiden zarar görmüş durumda. Kanyon içindeki Kibele kabartmasının yüzü tahrip edilmiş. Doğal alanlar açısından Milli Parklar denetim yapıyor. İncesu Kanyonu’nun tanıtımı için broşür bastırarak yerli ve yabancı acentelere dağıttık. Bölgeyi tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz."
Bu arada geçen hafta Kazankaya beldesinde düzenlenen toplantıda, kanyonun milli park statüsüne kavuşturulması için girişimlerde bulunulmasına karar verildi. Toplantıya Aydıncık Kaymakamı Ersin Polat, Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Demirel ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, MTA, Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri katıldı. Katılımcılar ocak ayına kadar gerekli eksiklerin tamamlanıp, başvurunun yapılmasını kararlaştırdı.