KHK'ya hukukçu tepkisi: Savunma hakkı kısıtlanmasın

Güncelleme Tarihi:

KHKya hukukçu tepkisi: Savunma hakkı kısıtlanmasın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2016 21:36

Hukukçular ikinci OHAL kararnamesi ile savcı ve polise tanınan süper yetkilere ve darbeden gözaltına alınanlara işkence iddialarına tepki gösterdiler. Türkiye Barolar Birliği (TBB), “Savunma hakkının kısıtlanması suçlunun suçsuzdan ayrılmasını imkânsızlaştırır” dedi.

Haberin Devamı

TBB Başkanlığı: “Soruşturma ve kovuşturmalarda adil yargılanma hakkını kısıtlayan her düzenleme, zorunlulukla orantılı şekilde uygulanmalıdır. Savunma hakkını kısıtlama hem gerçeğin gerçek olmayandan, suçlunun suçsuzdan ayrılmasını imkânsızlaştıracak, hem de kısa vadede süreci hızlandırıyor gibi düşünülse de terör örgütüyle mücadeleye zarar verecektir.”

OHAL UYGULAMASI HUKUK İÇİNDE KALMALI
Yargıçlar Sendikası: “Beklentimiz ve talebimiz, OHAL uygulamalarının hukuk içinde kalması; yargının bağımsızlığı, yargıcın tarafsızlığı, yargıçlık teminatı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin yok sayılmaması; hukuk güvenliğinin, temel hakların, düşüncenin ve ifade özgürlüğünün teminat altına alınması ve bir an önce OHAL dönemine son verilmesi yönündedir.”

GÖRÜNTÜLERLE TÜRKİYE İŞKENCEDEN MAHKÛM OLUR
Avukat, CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen: “Karşımızda yargılama hukukunu iyi bilen, sahte delil üretebilen, yargılamaları yönlendirebilecek çok profesyonel bir ekip var.Suç atma tehlikesine karşı soruşturma süreci çok dikkatli yürütülmelidir. İşkence insanlık suçudur. Bu görüntülerin servis edilmesi üzüntü vericidir. Bugün yargı yolu kapalı ama AİHM’e gider ve Türkiye mahkûm olur.” 

80 DARBESİNDEKİ 1402'LİKLERE DÖNÜLMESİN
Avukat, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan: “1980 darbesi ‘1402’likler’ diye bir grup yarattı. 80 darbesinde kamu alanında çalışan, büyük çoğunluğu sol görüşlü insanların herhangi bir biçimde adli ya da idari soruşturmaya tabi tutmaksızın görevlerine son verildi. Bugün işe son vermeler 1402’liklere dönme tehlikesine işaret etmektedir.”

ADALETSİZLİK GÖRÜRSEK SESİMİZİ YÜKSELTİRİZ
MHP Afyonkarahisar Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Mehmet Parsak: “Kamu personelleri ile alakalı açığa almalar oluyor. Bu konuda bir takım adaletsizlikler olduğunu görüyoruz. 20 bin kişi açığa alındı, bunun içinde makul sayıda adaletsizlik de olabilir. Bu yoğunlaşırsa sesimizi yükseltiriz.”

'EVREN'DEN KES-YAPIŞTIR'
HÜKÜMETİN, OHAL çerçevesinde çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler’ine muhalefetin tepkisi özetle şöyle:

‘DARBEYE KARŞI DARBE’
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “Darbeyle mücadele, tüm toplumu tatmin edecek kararlılık ve şeffaflıkta, adalet duygusunu zedelemeden ve hukuk içerisinde kalınarak yapılmalı. Darbe olmasın diye darbecilerin iktidara geldiğinde yapacağını yapmak, darbeye karşı darbeyle yanıt vermektir. Kenan Evren’den kes-kopyala-yapıştır kararnamelerle, 2016 Türkiyesi’nde darbeyle mücadele edilemez.”

‘CADI AVINA DÖNÜŞMEMELİ’
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: “15 Temmuz sonrası tedbir almak gerekiyordu. Bunu normal değerlendirmek lazım. Hukuk ölçüsünde, her alanda temizliğin yapılması lazım. Burada hukuk ölçülerini de ısrarla vurguluyorum, çünkü cadı avı olmaması için ilgililerin dikkat etmesi lazım.”
‘sözleşmelere aykırı’

HDP Sözcüsü Meral Danış Beştaş: “OHAL Kanunu’nun kendisi, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı. Çıkarılan KHK’lar temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldırıyor. Darbecileri bertaraf etmeye çalışırken yeni hukuksuzluklara imza atmamak lazım. Basın ve sivil toplum örgütleri üzerinde ciddi kısıtlamalar var. 30 günlük gözaltı süresi ise denetimsizlik ve işkence demek.” / Rifat BAŞARAN/ANKARA

DİNLEME KARARI SAVCIDAN
KHK’daki en dikkat çekici düzenleme, tutuklu veya hükümlüler, yetkili Cumhuriyet savcısının talebi ve sulh ceza hâkimliğinin kararı ile geçici sürelerle ceza infaz kurumundan alınabilecek. Bu düzenleme ile tutuklu ve hükümlüler ceza almış ve cezası kesinleşmiş olsa bile yeniden sorgulanabilecekler.

Mevcut mevzuatta hâkim kararıyla iş yerinde ve konutta arama yapmak mümkün iken, çıkarılan KHK ile Cumhuriyet savcısının talimatıyla arama yapılabilmesinin yolu açıldı.

Yapılan düzenleme ile telefonların dinlenmesi, teknik takip kararları, gizli soruşturmacı görevlendirilmesi artık hâkim kararı olmaksızın, sadece savcıların talimatıyla mümkün hale geldi.

KHK ile avukat bürolarında hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısının katılımı olmaksızın, adli kolluk görevlileri tarafından arama ve elkoyma yapılabilecek. / Mesut Hasan BENLİ / ANKARA



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!