Kesme çiçek ihracatı kazandırıyor

Güncelleme Tarihi:

Kesme çiçek ihracatı kazandırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 10:58

Türkiye'nin 1997'de 13 milyon dolar olan kesme çiçek ihracatının günümüzde 40 milyon doları aştığı, ihracatın önde gelen merkezi Antalya'dan sonra Samsun'un Bafra ve Çarşamba ovalarında da üretimin yaygınlaştırılabileceği belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fisun Çelikel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kesme çiçek üretiminin 1940'lı yıllarda başladığını ve bugüne kadar Türkiye'nin bu konuda önemli bir yol kat ettiğini vurguladı.

AB ve Hollanda Çiçek Komisyonunca Türkiye'nin kesme çiçek üretimi konusunda gelecekte en önemli ülkelerden biri olacağına işaret edildiğini söyleyen Çelikel, Türkiye'de kesme çiçek üretimi konusunda Antalya'nın başta geldiğini, onu İzmir ve Yalova'nın takip ettiğini belirtti.

Antalya'da kesme çiçek üretiminin 1985 yılında tamamen ihracata yönelik başladığını anlatan Çelikel, Türkiye'de kesme çiçek ihracatının 1997 yılında 13 milyon dolarken bugün ihracatın 40 milyon doları aştığını kaydetti.

EN FAZLA KARANFİL ÜRETİLİYOR

Türkiye'de en fazla üretilen kesme çiçeğin karanfil olduğunu bildiren Çelikel, karanfilin ülkede üretilen kesme çiçekler içindeki oranının ise yüzde 92 olduğunu, onu glayöl, gül ve gerberanın takip ettiğini söyledi.

Türkiye'den en çok kesme çiçek ihracatı yapılan ülkelerin başında ise İngiltere'nin geldiğini bildiren Prof. Dr. Çelikel, İngiltere'nin ardından Türkiye'nin sırasıyla en fazla Rusya, Ukrayna ve Hollanda'ya ihracat yaptığını anlattı.

SAMSUN'UN AVANTAJI

Prof. Dr. Fisun Çelikel, ihracat yapılan ülkelerden Ukrayna'nın son bir yıl içinde ihracat oranının yüzde 36 büyüdüğüne dikkati çekerek, Samsun'un giderek gelişen bir pazar olan Ukrayna'ya yakınlığı, uluslararası limanının bulunması ve en önemlisi Bafra ve Çarşamba gibi iki büyük ovaya sahip olmasının Samsun'u kesme çiçek üretimi konusunda avantajlı hale getirdiğini söyledi.

Kesme çiçek üretimi ve hasat sonrası saklama koşulları konusunda uzman olan ve Amerika ile Hollanda'da bu konuda araştırmalar yapan Prof. Dr. Çelikel, Samsun'un iklim açısından da kesme çiçek üretimi konusunda artılara sahip olduğunu belirtti.

“Türkiye'de kesme çiçek sektörü her geçen gün büyüyor. Amacımız Antalya'dan sonra Bafra ve Çarşamba gibi iki büyük ovada da kesme çiçek üretimini yaygınlaştırmak” diyen Çelikel, şunları kaydetti:
“Dünya'da süs bitkileri sektörünün üretim değeri 50 milyar dolar civarında. Bunun da yarısını kesme çiçekler oluşturuyor. Ülkemizde de kesme çiçek sektörü büyüyor. Samsun'da küçük ölçekte kesme çiçek üretimine başlandı. Bugün Bafra'da Ekvator Gülü gibi son derece kaliteli güller üretiliyor. Her iki ova çiçek üretimi konusunda son derece uygun. Ekolojik yapı, iklimsel özellikler bunun için uygun. Ayrıca Ukrayna ve Rusya gibi iki büyük pazara yakın. Son yıllarda çiçeklerin korunması ve ucuz olması nedeni ile ulaştırmada konteyner sistemi tercih ediliyor. Samsun'un limanının olması hava yolunun olması önemli avantaj.”

Antalya gibi Samsun'un da kesme çiçek üretimi konusunda önemli bir merkez olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Çelikel, üniversite olarak gerekli bilimsel desteği sağlamaya hazır olduklarını, bunun için daha fazla girişimciye ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!