KESK'ten toplu sözleşme çağrısı

Güncelleme Tarihi:

KESKten toplu sözleşme çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2008 16:48

KESK'e bağlı ilgili sendikaların üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına, “toplu iş sözleşmesi” taleplerini ilettiler.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri, çeşitli pankart ve dövizler açarak, sloganlar attılar.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, burada yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin yarın başlayacağını anımsattı. “Toplu görüşmenin, emekçilerin iradesini hükümete teslim etmek, toplu sözleşmenin ise emekçilerin kendi iradesini yansıtmak, pazarlık yapabilmek” anlamına geldiğini belirten Evren, toplu görüşme değil, toplu sözleşme istediklerini söyledi.

Evren, emekçilerin iradesini hükümete ve bakanlar kuruluna teslim etmeyeceklerini dile getirerek, “Çünkü hazırlanan bütçeyi biliyoruz. 2010 yılına kadar bütçedeki emekçi payı, yüzde 6,7'den 5,5'e düşürülecek” diye konuştu.

Anayasa'nın 90. maddesi ve uluslararası sözleşmeler uyarınca toplu sözleşme ve grev hakları bulunduğunu öne süren Evren, “Hükümet, bizimle toplu iş sözleşmesi yapmak zorunda. Aksi halde açıkça söylüyorum; KESK bu masayı dağıtır” dedi.

Evren, Türkiye'nin dört bir yanından gelen KESK üyeleriyle yarın Başbakanlık önünde eylem başlatacaklarını bildirdi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da toplu görüşme masasında kamu emekçilerinin söz sahibi olabilmeleri için grev haklarının bulunması gerektiğini söyledi.

Taleplerini içeren dosyayı Milli Eğitim Bakanlığına verdiklerini belirten Kılıç, toplu sözleşme taleplerinin kabul edilmemesinin, uluslararası sözleşmelerin çiğnenmesi ve hak kaybı anlamına geleceğini kaydetti.

-“SOSYAL VE ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”-

BES Genel Başkanı Osman Biçer ise Adalet Bakanlığı önünde yaptığı açıklamada, büro iş kollarında personel yetersizliği ve iş yoğunluğu nedeniyle çalışanların sağlık sorunları yaşadığını ifade ederek, sendikal haklarını kullanmak isteyenlerin işten atıldığını ileri sürdü.

Biçer, uluslararası sözleşmeler ve mahkeme kararları gereği kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkı bulunduğunu ancak hükümetin bu konuda gerekli adımı atmadığını belirterek, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere hizmet kolundaki tüm kamu çalışanlarını toplu sözleşme için bir araya gelmeye çağırdı.

Osman Biçer, kamu çalışanlarının nitelikli hizmet üretebilmesi için sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesi, insanca yaşam koşullarına kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı önünde toplanan Tarım Orkam-Sen üyeleri adına yapılan açıklamada ise toplu görüşmelerin kamu çalışanlarının sorunlarını çözmeyeceği savunuldu.

Son söz hükümet tarafından söylendiği için toplu görüşmelerin bağlayıcı olmadığı öne sürülen açıklamada, kamu çalışanlarının hükümetle değil, iş kollarıyla toplu sözleşme yapmak istediği belirtildi.

KESK'e bağlı Birleşik taşımacılık Çalışanları Sendikası ile Yapı-Yol Sen üyeleri de Ulaştırma Bakanlığı önünde toplanarak, bakanlık yetkililerini toplu sözleşmeye çağırdılar.

Sendika yöneticileri, bakanlık önünde yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmeler dolayısıyla kamu çalışanlarının toplu sözleşme ve grev hakkı bulunduğunu savunarak, sendikaların faaliyet gösterdiği hizmet alanında başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere diğer kurumların kamu çalışanlarının üyesi olduğu sendikalarla toplu sözleşme görüşmesi yapması gerektiğini belirttiler.

Toplu sözleşme talebine ilişkin sloganların atıldığı açıklamaların ardından, sendikaların toplu sözleşme çağrıları bakanlık görevlilerine verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!