Kerkük tarihinde Kürt şehri olmadı

Güncelleme Tarihi:

Kerkük tarihinde Kürt şehri olmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2007 00:00

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kerkük’te yıl sonunda yapılacak referandumun ardından, bölgede çatışmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Büyükanıt, İkinci Körfez Harekátı’nın başlamasından sonra Kerkük’te demografik yapının tümüyle değiştirildiğini, Türkiye’nin elindeki Osmanlı arşivlerine göre Kerkük’ün tarihte hiçbir zaman bir Kürt şehri olmadığını vurguladı. Büyükanıt’ın ABD’deki basın toplantısındaki mesajları şöyle:

TARİHİ SİLMEK İSTİYORLAR

Kerkük, Türkiye’de çok yanlış olarak tartışılmaktadır. Elbette biliyoruz, Kerkük Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şehri değildir. Tarihsel bağlarımız vardır. Asker olarak ifade ediyorum, güvenlik bağlamında Kerkük’le neden ilgileniyoruz. Son zamanlarda basında sıkça gerçekçi olarak yansıdığı gibi Kerkük’te demografik yapı tümüyle değiştirilmiştir. İkinci Körfez Harekátı’nın başlamasından hemen sonra Kerkük’te tapu kayıtlarının bütünü imha edilmiştir. Neden imha edilmiştir? Tarihi silmek için. Oysa bu belgelerin büyük bölümü Türkiye’de Osmanlı arşivlerinde vardır. O arşivlere baktığınız zaman tarihte hiçbir zaman Kerkük’ün bir Kürt şehri olmadığını görürsünüz. Tek bir belge yoktur.

BİRBİRLERİNİ BOĞAZLARLAR

Bizi ilgilendiren şu: Kerkük’te 2007 sonuna doğru bir referandum yapılması lazım. Değiştirilen bir demografik yapı, birbirleriyle hasmane duruma düşen Sünni Araplar, Türkmenler, Kürtler... Böyle bir referandumun sonunda ne çıkacağı da belli. Buna göz yumulmuştur, aynı Bağdat bölgesinde olduğu gibi bir etnik ve mezhepsel çatışmanın ortaya çıkması kesindir. Bizi ilgilendiren budur. Bu, Irak’ın zaten olmayan istikrarını daha kötüye götürmeye, Irak’ın üniter yapısını tamamen ortadan kaldırmaya, Irak’ın insanların birbirini boğazladığı bir ülke haline gelmesine neden olur. Paramparça olmuş bir Irak, güvenlik bağlamında Türkiye’nin çıkarlarına uygun değildir. Biz Kerkük’le bu nedenle ilgileniyoruz.

K. IRAK’A SEMBOLİK OPERASYON OLMAZ

Şu anda Türkiye hududunun en zayıf tarafı, öteki tarafında koruyanın olmaması. Eğer PKK bundan yararlanıp, ülkemdeki insanlara zarar veriyorsa, Türkiye’nin bir tedbir almasının gereklilik olduğunu da ifade etmemiz bir zorunluluk oluyor. Askeri harekátta bir prensip vardır, ihtiyaç nedir, ona göre harekát yapacaksın. Sembolik, jenerik, iş olsun diye operasyon yapılmaz. İhtiyaç gerektiriyorsa 500 kişi de kullanırsınız, 50 bin kişi de. Bu söylediklerimin hepsi ABD’li yetkililere ifade edilmiştir. Dolayısıyla bir operasyon yapılacaksa, bunun için bir karar alınması lazım, Bakanlar Kurulu’nun bir karar alıp askere direktif vermesi lazım. Hassasiyeti nedeniyle bu konuya daha fazla da girmek istemiyorum.

TERÖRİSTLER ARTIK ARABALARLA GEZİYOR

Şu anda dağlarımızda 1500’e yakın terörist gezmekte, 3 bin 500 terörist de Irak’ta. Teröristlerin çoğu Kandil’de değil, hudutlarımıza yakındır. Eskiden teröristler ufak tefek malzemelerini, yiyeceklerini katırla taşır, kendileri yaya gezerdi. Şimdi arabalarla geziyorlar hududumuzun ötesinde. Bunlar dedikodu değil, görüntüleri elimizde. PKK’nın bunca senedir var olması, maalesef bunca senedir dış destek almasından kaynaklanmaktadır. Biz bunu söylediğimiz zaman bize kızanlar oluyor ama, hiç kimse ’Biz desteklemedik’ de diyemiyor, çünkü biliniyor.

KIBRIS’A EKONOMİK AÇIDAN DA BAKMALI

Kıbrıs olayını sadece bir kara parçası, bir silah, bir asker olarak görmemek lazım. Meis Adası nedir? Aynı gazeteciye sordum, "Bir kaya parçası" dedi. Onun bile bir ekonomik sahası var. Akdeniz’in ortasına kadar uzanıyor. Çünkü Yunan toprağı. Kıbrıs’ın da ekonomik açıdan Akdeniz ortasına kadar uzanan bir ekonomik sahası vardır. Bunun içinde petrolü de vardır. Kıbrıs’ı jeopolitik açıdan değerlendirmek lazım.

Cheney ’Sakın ha’ dedi

BÜYÜKANIT, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile yaptığı görüşmede, Cheney’nin kendisine, Cumhurbaşkanlığı seçiminde TSK’nın sürece müdahale etmemesi için uyarıda bulunduğu yönündeki iddialara esprili bir yanıt verdi. Büyükanıt, "Evet, çok ciddi olarak (parmağını sallayarak) bana ’Sakın ha’ dedi" karşılığını verdi. Ardından, "Türkiye’yi başkaları mı idare edecek? Böyle bir şey mümkün olabilir mi?" diyerek, böyle bir konuşmanın olmadığı söyledi.

Reuters: Asker ve hükümet çatışıyor

İNGİLİZ Reuters Haber Ajansı, Orgeneral Büyükanıt ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün açıklamalarını, "Türk ordusu ve hükümet, Irak ve Kürtler yüzünde çatışıyor" başlığıyla yansıttı. Büyükanıt’ın Kürtlere yönelik sözlerinin ardından, Gül’ün "Asker zaten silahıyla konuşur, ama ondan önce tabii siyasetin yapacağı şeyler vardır" sözlerinin giderek artan gerginliğin bir işareti olduğu öne sürüldü.

Derin değil dinamik

BÜYÜKANIT, Washington Büyükelçiliği’ndeki konuşmasında ’dinamik güçler’ ifadesiyle neyi kastettiği sorusuna da şu yanıtı verdi: "O anda aklıma ’zinde’ yerine ’dinamik’ geldi. Dinamik, hareketli, o işe görevli, o işi yapabilen. Onu kastettim. Derin devleti falan kastetmedik."

ABD’de de akreditasyon

ORGENERAL Büyükanıt’ın ABD’deki basın toplantısında Genelkurmay’ın akreditasyon uygulaması devam etti. Bu nedenle Büyükanıt’ın 1 saat 10 dakika süren basın toplantısına Zaman Gazetesi’nin Washington Temsilcisi Ali H. Aslan ile Almanya’nın Sesi olarak bilinen Deutsche Welle Radyosu için çalışan Cem Sey katılamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!