Güncelleme Tarihi:
Kanuna göre, büyükşehir belediyeleri; konut, sanayi, ticaret alanları, teknoloji parkları, kamu hizmeti alanlarında rekreasyon ve sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayabilecek. Bir alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilebilmesi için, alanın belediye veya mücavir alan sınırları içerisinde bulunması şartı aranacak.
TSK'NIN İTİRAZINA AK PARTİ'DEN DÜZENLEME
Askerler "Türk Silahlı Kuvvetleri arazilerinin dönüşümü için Savunma Bakanlığı'nın görüşünün alınmasını istiyorlardı.
Ak Parti, bu isteği gözönüne alarak yeni bir düzenleme yaparak Bakanlar kurulu kararı alınmasını kararlaştırdı.
Böylece, kamu mülkiyetinde veya kullanımında olan yerlerde, kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilmesi ve uygulama yapılabilmesi, Bakanlar Kurulu kararına bağlı olacak. Düzenlemenin konusuyla ilgili hususlarda, TOKİ'ye verilen yetkiler de saklı olacak.
Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilecek alanın; üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız alanlar olması, alanın büyüklüğünün en az 5 en çok 500 hektar arasında olması hususlarının takdiri, belediye meclisinin yetkisinde olacak. Büyükşehir belediye ve mücavir alan sınırları içinde kentsel dönüşüm ve gelişim projesi alanı ilan etmeye büyükşehir belediyeleri yetkili olacak; büyükşehir belediye meclisince uygun görülmesi halinde ilçe belediyeleri de kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri yapabilecek.
YAPILARIN KAMULAŞTIRILMASINDA ANLAŞMAK GEREKECEK
Kentsel dönüşüm alanlarında bulunan yapıların boşaltılması, yıkımı ve kamulaştırılmasında anlaşmak gerekecek. Bu alanlar kapsamında bulunan konut sahipleri ve belediye tarafından açılacak davalar, mahkemelerde öncelikle görüşülecek ve karara bağlanacak.
Bu alanlarda yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç, kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.
Kentsel dönüşüm alanlarındaki gayrimenkul sahiplerine anlaşma olması halinde, bu alanlarda hakları verilecek. Ancak İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler Kanunu kapsamına girmeyen gecekondu sahiplerine, enkaz ve ağaç bedelleri verilecek veya kentsel dönüşüm alanı dışında arsa veya konut satışı yapılabilecek. Bu kişilere, TOKİ ile işbirliği yapılarak konut da satılabilecek.
Bu alanlarda, belediyelere ait gayrimenkullerle, kamulaştırılan konutlar üzerindeki inşaatlar, belediyeler tarafından yapılacak veya yaptırılacak. Belediye ile anlaşma yapmayan veya belediyece kamulaştırılmasına gerek duyulmayan gayrimenkullerin sahiplerinden proje alanında kendilerine ayrı ada ve parselde imar hakkı verilmemiş olanlar, kamulaştırmasız el atma davası açabilecek.
Kentsel dönüşüm alanlarında yapılacak alt yapı ve rekreasyon harcamaları, proje ortak gideri sayılacak. Belediyelere ait inşaatların proje ortak giderleri belediyeler tarafından karşılanacak.
Bu alanlarda devam eden inşaatlardan projeye uygunluğu belediye tarafından kabul edilenler dışındaki diğer inşaatlar, 5 yıl süreyle durdurulacak. Bu sürenin sonunda durdurma kararının devam edip etmeyeceğine belediye karar verecek. Toplam durdurma süresi 10 yılı geçemeyecek.
Kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılmış ve henüz karara bağlanmamış davalarda da bu hükümler uygulanacak.
Teklifin kabul edilmesinin ardından, Kamulaştırma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarının görüşmelerine geçildi.
CHP: ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNECEKTİR
CHP Yasa için Anayasa Mahkemesi'ne gideceğinin işaretini verdi. CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanların genişletilmesini öngören yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesinden döneceğini söyledi.
Ağyüz, Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişletmeyi öngören, Belediye Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifinin Geçici 1. Maddesi üzerinde grubu adına söz aldı. AK Parti sıralarına dönerek “Belediye kanunu çıkaran, bu 73. maddeyi hazırlayan siz değil miydiniz?” diye soran Ağyüz, teklifle büyükşehir belediyelerine, “istediğin yerde istediğini yapabilirsin” şeklinde bir yetki verildiğini öne sürdü.
Belediyelerin önünde planlama yapmalarına dair bir engel bulunmadığını ifade eden Ağyüz, “Siz imar yetkisi vermiyor, adeta İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanlarını derebeyi yapmaya çalışıyorsunuz. Bu teklif, Anayasa Mahkemesinden dönecektir” dedi.