A.A.
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2006 14:02
TMSF'nin el koyduğu Kentbankın zararından sorumlu tutulan bankanın eski Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer'in de aralarında bulunduğu 35 kişinin yargılandığı davada mahkeme, Süzer'in avukatının 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun davayı ilgilendiren 164. maddesinin anayasaya aykırılık itirazının incelemeye alınmasını kararlaştırdı.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 8'i katıldı.
Sanık avukatlarının taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, Danıştay 13. Dairesine gönderilen suça konu Kentbank A.Ş'nin TMSF'ye devrine ilişkin BDDK kararının iptal işlemine dair dava dosyasının celbi için yeniden müzekkere yazılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti ayrıca, sanık Mustafa Süzer'in ses ve görüntünün aynı anda iletişimi sağlanarak savunmasının tespitine ilişkin DVD çözümünün bilirkişi marifetiyle gerçekleştirilmesine ve bu yöndeki işlemin İstanbul Emniyet Müdürlüğünce yerine getirilmesine ilişkin ara karardan vazgeçilerek, bilirkişi olarak İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Abdülkadir Atik'in seçilmesini kararlaştırdı.
Sanık avukatlarına toplanmasını istedikleri delilleri bildirmeleri için süre veren mahkeme heyeti, sanık Mustafa Süzer'in avukatı Nejat Doğan'ın ileri sürdüğü 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun davayı ilgilendiren 164. maddesinin anayasaya aykırılık itirazının incelemeye alınmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, bu hususlar yerine getirildikten sonra da iddia ve itirazların değerlendirilmesi, varsa zimmetin miktarı, niteliği ve yine sanıklarca bankanın uğramış olduğu zararın iade edilmesi söz konusu olduğunda iadenin miktarı, niteliği, tarihi ve yine BDDK'nın talimatlarına aykırılık suçunun varlığının tespiti açısından tüm dosya ve banka kayıtları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasını, inceleme sırasında sanık avukatlarınca ileri sürülen delillerin de değerlendirmeye alınmasını karara bağladı.
Duruşma, bu hususların yerine getirilmesi amacıyla ertelendi.
-İDDİANAMEDEN-
Davanın 82 sayfalık iddianamesinde, “Kentbankın mali yapısının 1995 yılından sonra kötüye gitmeye başladığı, bu kötü gidişte o dönemdeki mali krizlerin de etkisi bulunduğu gibi asıl nedenin bankanın mali kaynaklarının ve öz sermayesinin bilinçli bir şekilde, ticari işlem görüntüsüyle Süzer Grubu şirketlerine ve özellikle Mustafa Süzer'e aktarılmasının etkili olduğu” savunuluyor.
Bankanın öz sermayesinin belli bir kısmının Süzer Grubu firmalarına kredi olarak kullandırıldığı, bu kredilerin geri ödenmediği ileri sürülen iddianamede, “Mustafa Süzer'in emir ve talimatı olmadan bankada hiçbir usulsüz işlemin yapılmasının mümkün olmadığı” ileri sürülüyor.
Sanık banka yöneticilerinin eylemlere ne şekilde katıldıklarına yer verilen iddianamede, banka yöneticisi ya da personel olmayan sanıkların da kendi adlarına ya da yöneticisi oldukları şirkete bankadan paranın ticari işlemmiş gibi çıkarılıp ardından Süzer Grubu'na aktarılmasına yardımcı oldukları öne sürülüyor.
İddianamede, Kentbank Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, Genel Müdürler Sami Çakır, Veysel Bilen ve Cevdet Erkanlı, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Selçuk, Hasan Kılavuz, Yasin Hilmi Yazan, Mehmet Ercan Targay, Uğur Tevfik Doğan, Taner Berksoy, Kemal Cantürk ve Mete Kılıç, Genel Müdür Yardımcıları Hakan Coşkun ve Barbaros Hayrettin Görkem'in ”zimmet”, Seyit Şahin, Bülent Haluk Bayülgen, Salih Hakan Özgüz, Mustafa Vuruşkaner, Mehmet Ali Kaya, Cennet Teker, Ömer Yener, Turan Saka, Nurettin Özmen, Uğur Güner Gürses, Turgut Bolu, Ömer Nurhan Azizoğlu, Mehmet Açıkgöz, Önal Necip Yücesan, Osman Altıparmak, Kenan Öztekin, Sabri Şahin Alataş, Servet Bozdağ, Şaban Yem ve Önder Karataş'ın da “zimmet suçuna iştirak”ten cezalandırılmaları isteniyor.
İddianamede “sanık” olarak geçen Hasan Süzer ise yargılama aşamasında hayatını kaybetmişti.